22 de nov. 2022

ARCA ha aconseguit que l'edifici de Bisbe Massanet 22 de Gaspar Reynés preservi part de la memòria paisatgística.

ARCA ha aconseguit salvar una part de l’edifici del carrer Bisbe Massanet 22, construit a l’any 1905 pel mestre d’obres  Gaspar Reynés i que va ser una antiga escola republicana

Aquesta setmana s’ha aprovat el nou projecte que conserva la façana i permetrà preservar el record històric.

ARCA havia demanat la conservació íntegra i ho havia solicitat tant al Consell de Mallorca com a Cort. El Consell de Mallorca va considerar que s’havia d’incloure al catàleg de Palma i la regidoria d'urbanime tan sols li va donar una protecció ambiental.

Tot i que la preservació és al nostre criteri insuficient, no podem estar de manifestar la nostra satisfacció de que com a mínim es preservi el record històric i paisatgístic.

ARCA, el mes de gener de 2020 va aconseguir que es retiràs de l’ordre del dia del Consell de Gerència d'Urbanisme la demolició íntegra de l’immoble. ARCA va argumentar valors paisatgístics i arquitectònics.

Posteriorment vàrem descubrir més importants valors afegits; Bisbe Massanert 22 havia estat una escola republicana i funcionà fins a la construcció de Santa Isabel; també l’autor de l’immoble era una persona destacada a la ciutat: Gaspar Reynés.

És a dir l’immoble tenia valors paisatgístics, històrics, d’autoria i arquitectònics. I els mantindrà en gran part.

L’Ajuntament de Palma, al atorgar-li tan sols una protecció ambiental, li permet crèixer al primer aiguavés i des d’ARCA havíem demanat que, ja que no es concedia la protecció íntegra, com a mínim tan sols es pogués créixer al segón aiguavés. Per això el nostre vot a la comissió de Centre Històric i Catàleg va ser d'abstenció.

En qualsevol cas no deixa de ser un triomf de la nostra entitat i per tant de la ciutadania, haver estat atents, alertant a qui governa i aconseguit que, com a mínim en part siguin ateses les nostres peticions de preservació del patrimoni.

Confiem que la nova edficació sàpiga posar en valor afegit aquesta càrrega histórica de la construcció.