3 de juny 2022

ARCA reclama a la conselleria d'Educació la neteja de les pintades a l'Escola d'Art i Superior de Disseny i a l'IES Joan Alcover

ARCA RECLAMA A LA CONSELLERIA D'EDUCACIÓ QUE S'ESBORRI LES PINTADES VANDÀLIQUES DE L'ESCOLA D'ART I SUPERIOR DE DISSENY I DE L'INSTITUT JOAN ALCOVER

CONSIDERAM QUE ÉS UN EXEMPLE NEFAST I DEMOSTRA POC INTERÈS PER LA CURA DE LA CIUTAT I L'EDUCACIÓ EN EL RESPECTE.

LA CONSELLERIA D’EDUCACIÓ DEL GOVERN DE LES ILLES BALEARS HA D’ASSUMIR LA SEVA RESPONSABILITAT



Les pintades vandàliques que omplen les parets dels edificis de l'Escola d'Art i Superior de Disseny i l'Institut Joan Alcover són pèssims exemples pels joves que estudien a aquests centres.

ARCA fa ja més de dos anys que, de distintes maneres ha intentat que la Conselleria d'Educació (2 peticions registrades) i els mateixos centres assumeixen la seva responsabilitat de tenir en bones condicions els seus edificis. La darrera fa uns dies, reiterant les peticions dels escrits presentats fa ja més d'un any.

Consideram que no netejar les pintades vandàliques dóna un missatge molt preocupant a la gent que les fa. De qualque manera es pot entendre que les malifetes tenen premi, perquè es poden contemplar durant molt de temps. I l'ego del vandalisme de les pintades creix en augment.


És especialment greu el cas d'aquests dos edificis perquè són centres educatius i això implica el seu interior i el seu exterior i perquè és una zona (Plaça dels Instituts) on altres edificis sí han fet net les pintades (IES Ramon Llull, Sa Riera UIB o la Biblioteca municipal)

Però també és molt greu perquè són edificis històrics, catalogats i tota la ciutat tenim dret a contemplar-los en tota la seva bellesa.

Si analitzam com tracten els problemes de les pintades vandàliques els quatre edificis que donen a la plaça dels Instituts donariem dos notables i dos suspensos:

1. L'Institut Ramon Llull ha tengut clar des de fa temps que PINTADA FETA, PINTADA ESBORRADA. Aquest és el lema d'ARCA. És de valorar molt positivament. Bona feina han fet i fan.
2. La biblioteca municipal, recentment i després de moltes peticions d'ARCA, ha netejat les seves.
Ara hauria de fer la feina de manteniment perquè sabem que els vàndals tornen a pintar.
3. L'Escola d'Art i Superior de Disseny. Consideram lamentable la gestió i reclamam que es netegin d'immediat totes les pintades. La façana principal, que dona al carrer de Llorenç Cerdà, fa autèntica llàstima.
4.
L'Institut Joan Alcover té les quatre façanes agredides per la barbaritat de les pintades i no ha fet les passes necessàries per a netejar-les.

Sabem que el vandalisme de les pintades és un mal que la ciutat de Palma ha deixat créixer sense posar suficient remei.Però hem de ser conscients que allò que més afavoreix l'aparició de les pintades és no netejar-les. Al contrari, si s'esborren immediatament l'efecte dissuasiu està demostrat.


Evidentment, tornaran a pintar, perquè l'incivisme darrerament creix, no obstant això la resposta ha de ser la neteja immediata. Als llocs de Palma on s'ha actuat així, netejant i controlant, el resultat ha estat excel·lent.

Queda molta feina per fer i aquests dos edificis on s'imparteix cultura i educació haurien de ser un exemple.