ARCA
i Diana Ferreira oferiran el proper dissabte
18 de gener un itinerari
per la històrica barrida de Santa Catalina, per conèixer una mica
més el patrimoni històric que presenta. La visita es completarà
amb una demostració gastronòmica de plats tradicionals de la cuina
mallorquina, que tingué lloc al mercat de Santa Catalina.
El
patrimoni i la gastronomia són dos exemples de la tradició cultural
de Mallorca i que ARCA mitjançant els recorreguts culturals vol
impulsar, per donar a conéixer als ciutadans i ciutadanes de
Mallorca.
Itinerari
històric i cultural per Santa Catalina
L’itinerari
històric serà dirigit per Xavier Terrasa i comptarà amb els
següents punts de visita:
- Montepío de Previsión del Arrabal de Santa Catalina. C/ Fàbrica. Exemple de moviment associatiu, fundat a 1894.
- Can Palmer. C/ Quetglas, 5. Exemple de Modernisme popular de l’any 1910.
- Església de la Immaculada Concepció. Construida a 1910. C/ Sant Magí.
- Teatre Mar i Terra. Construït el 1898. C/ Sant Magí.
- Es Jonquet. Barri tradicional mariner amb conjunt de molins fariners.
- Rentadors municipals. Infraestructura pública de finals del segle XIX. Av. Argentina.
- Hostal Cuba. Edifici colonial de 1904. Av. Argentina amb C/ Sant Magí.
- Edifici la Central. Edifici modernista de 1908. C/ Sant Magí.
- Can Pujol. Edifici modernista de 1903. C/ Pou, 24.
Degustació
gastronòmica al mercat de Santa Catalina
La
degustació gastronòmica anirà a càrrec de Diana Ferreira:
La
idea d'aquesta activitat es divulgar el receptari de les Illes
Baleares, recuperar receptes, i en congruència amb el recorregut
organitzat per ARCA. El
receptari
dels
plats escollits
per a aquest projecte
són
els
següents:
Recepció:
Ponxe
“Rei En Jaume”
Dada
històrica: és una beguda del segle XVIII,
possiblement una
invenció de la cuina de l'aristocràcia.
Font:
“Tapes i Broquetes”
de Javier Soriano
Aperitiu:
Ous
de
codorniu en
“budellets”.
(Inspirada
en una recepta de finals del segle XIX).
Font:
“Nuestra cocina”
de Lluís Ripoll.
Principal:
Bunyols
de Carxofas.
(una
recepta, de la que parla l'arxiduc Lluis Salvador, tal i com ho
explica Sebastià Trias Mercant a un llibre que li dedica).
Font:
“La cuina de Mallorca”
receptes de cuina tradicional mediterrània de Jaume Fàbrega
Postres:
“Menjar
Blanc”.
El
“menjar blanc” era, en un altre temps, el plat típic de les
Balears en general, amb motiu de les festes populars i sobre tot de
les denominades “festes del carrer”. A Palma no podia faltar
aquest plat on les families de la barriada obsequiaban a les seves
amistats conegudes.
Font:
“Sa
cuina de Toby Molenaar”,
cuina tradicional Mallorquina
ARCA
organitzarà més propostes el proper mes de febrer
Les places per a la
visita d'aquest dissabte es troben exhaurides, per aquest motiu s'ha
decidit ampliar l'oferta per al mes de febrer:
- Dissabte
15 de febrer
a les 10'00h
Sergio García dirigirà el recorregut per Santa Catalina en anglès.
- Dissabte
22 de febrer
a les 10'00h Cecilia De Grazia dirigirà el recorregut per Santa Catalina en italià.
- Dissabte
29 de febrer
a les 10'00h Xavier Terrasa dirigirà el recorregut per Santa Catalina en català.
Aquests itineraris
finalitzaran amb una desgustació gastronòmica al mercat de Santa
Catalina a càrrec de la cuinera Diana Ferreira.
Informació i
inscripcions a: arcainforma@arcapatrimoni.net
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada