15 de gen. 2020

ARCA clausura el cicle homenatge a Josep Ferragut amb una conferència de l'arquitecte Jaume Ferrer Forés.

Blanca Castaldo (co-coordinadora del cicle), Jaume Ferrer (arquitecte)
i Pere Ollers (president d'ARCA).
ARCA donà ahir per finalitzat el cicle dedicat a la figura de l'arquitecte Josep Ferragut i Pou (1912-1968) amb una conferència titulada:

"Valors moderns. L'arquitectura de Josep Ferragut Pou", a càrrec de Jaume Ferrer Forés, arquitecte i professor del departament de projectes arquitectònics de l'ETSAB-UPC.

La conferència de Jaume Ferrer es va estructurar en cinc blocs on es pogueren classificar els distints projectes executats per Josep Ferragut i Pou al llarg de la seva carrera professional.

La trajectòria de l'artista i arquitecte fou classificada de la següent forma: 

- Racionalisme: Són els primers projectes de l'arquitecte als anys '40 i com a exemple destacat trobem un edifici del carrer Aragó amb el carrer Margarita Caimari a Palma.

- Regionalisme crític: Aquest període destaca per la construcció d'habitatges privats, els quals juguen i conviuen amb el paisatge. Empra la pedra com a material decoratiu exterior, reivindicant les construccions tradicionals amb l'ús de la pedra en sec, tal i com feien els antics margers de Mallorca.

- Regionalisme: Destaca per la seva arquitectura a Palma, en la construcció de l'avinguda de Jaume III conjuntament amb l'arquitecte Gabriel Alomar, on els seus edificis de mitjans del segle XX, respiren un aire de l'arquitectura històrica a Ciutat. També cal destacar el projecte del col·legi Sant Francesc, el qual dialoga amb la façana barroca de la basílica a l'homònima plaça i serveix de tancament exterior del magnífic claustre gòtic.

- Religió: Aquest apartat és extens per la gran quantitat d'esglésies que va construir durant tota la seva carrer professional, tot i que com a tot creador va anar evolucionant i creant espais i plantes diferents d'aquests tipus d'edificis. Com a exemples destacats: Sant Alonso Rodríguez, Sant Agustí, Lluc i la Porciúncula. 

- Modernisme: Per últim, l'exemple més destacat fou la seu de la companyia GESA, pojecte arquitectònic de gran impacte visual exterior i amb un disseny interior que el fan un element cultural únic a Mallorca.

Per a conèixer més informació sobre la feina realitzada per Jaume Ferrer Forés damunt l'arquitecte Josep Ferragut i Pou, podeu llegir aquest article titulat "El legado moderno de José Ferragut Pou en Mallorca" publicat a la Revista Europea de Investigación en arquitectura (REIA) a l'any 2019.

Llegir article: http://www.reia.es/REIA14_05_Web.pdf