28 de juny 2017

Un any sense la casa de Falla a Gènova.

S'ha complit un any de la destrucció de la casa on va residir el reconegut mundialment compositor Manuel de  Falla a Gènova

ARCA va fer tot el possible per salvar aquest preciós fragment de la nostra història.

La casa valia la pena, la història valia la pena, però l'Ajuntament de Palma ho va rebre com a una molèstia descoberta i el Consell de Mallorca va mirar cap a un altre costat. Es veu que ni Falla, ni Gènova es mereixien recapacitar i rectificar.

De res varen servir els esforços d'ARCA i del músic Joan Moll, coneixedor de la importància de l'habitatge i parent de mossèn Joan Maria Thomàs, important activistra musical de la primera part del S. XX i amfitrió de Manuel de Falla a la nostra Illa.

Va ser Joan Moll qui va recordar que amb posterioritat a la visita de Falla Mossèn Joan Maria Thomàs va escriure un llibre titulat "Manuel de Falla en la Isla".

La notícia de la destrucció de la casa de Fallà va tenir un ressò amb connotacions ben negatives a la premsa de Granada, Càdis, Barcelona i Madrid, a més de a diverses  publicacions musicals.

ARCA vol recordar aquesta trista notícia per a fer recapacitar als polítcs i recordar-lis que han de lluitar pel patrimoni en perill, estiguin a l'oposició o estiguin al govern. 

La nova construcció un mar de ferro i formigó que incrementa la destrucció de Gènova

Veure les fotografies que adjuntam demostra la destrossa ambiental i paisatgística d'aquest fragment de Gènova.

La parcel·la abans ocupada per molta vegetació i una hermosa casa de pedra i teula, ha estat substituïda per un mar de ferro i formigó sense gairebé espai per a la vegetacuió.

Una destrucció que es podia haver evitat.