12 de juny 2017

ARCA vol recordar onze arguments que avalen la conservació del monument de sa Feixina.

No assistirem a la reunió de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca a celebrar demà.

És important que els representants polítics del Consell de Mallorca atenguin la següent pluja d'arguments que obliguen a conservar i no destruir el monument de sa Feixina de cara a la votació de demà.

Arguments a favor de sa Feixina:

1.    El monument es va adaptar a la Llei de Memòria Històrica l'any 2010 i va costar 39.000 €. La decisió va ser per unanimitat de tots els partits. La iniciativa va ser de l'Ajuntament de Palma governat per l'esquerra PSIB-PSOE, PSM, VERDS, EU amb UM i va comptar amb el suport d'ARCA. La unanimitat aconseguida és un plus de categoria a la decisió.

2.    Cap candidatura a l'actual Ajuntament de Palma, promotors ara de la seva destrucció, ho duia al seu programa electoral. La decisió, sense cap aval de referendum o consulta pública, se pot qualificar de imposada i autoritària.

3.    El monument té valors Patrimonials Històrics i arquitectònics reconeguts per nombrosos informes, entre d'altres per part de l'ICOMOS.

4.    La Ponència Tècnica de Patrimoni Històric del Consell de Mallorca va aprovar la seva declaració com a Bé Catalogat d'interès insular. Amb 5 vots a favor, un en contra i la resta abstencions. Qüestionar la legitimitat de la Ponència per part dels polítics se pot interpretar com una reacció en contra de la llibertat de vot. Els canvis de quatre tècnics que a la Ponència anterior havien votat contra la protecció i ara s'abstenen és un canvi lògic degut als nombrosos informes apareguts amb posterioritat a la passada votació.

5.    El Tècnic Cap de Patrimoni del Consell de Mallorca, Guillem Daviu va votar a favor de la protecció, igual que ARCA a les dues Ponències. Experts en Patrimoni d'altres entitats a més d'una tècnica també avalen amb el seu vot la protecció.

6.    Destruir Patrimoni en Ple segle XXI és intolerable i la discusió ideològica  sobre si el monument és feixista o no, ja s'ha dirimit als tribunals quan l'Ajuntament de Palma va defensar la contextualització efectuada, llevant tots els texts i colocant un rètol en ferro troquelat advertint de l'horror de les guerres i de les dictadures. No és un monument feixista.

7.    El monument va ser erigit per recordar unes víctimes, no per retre homenatge a un vaixell assassí. En qualsevol cas, els monuments van evolucionant i aquest ho va fer a l'any 2010 especialment. És una fita ciudadana i que una part reduïda de la població li despreti uns sentiments negatius, és digne de respecte però no és aceptable la imposició de la seva destrucció. Recordam que la única enquesta publicada diu que el 85% de la població de Palma vol que es conservi.

8.    L'autor és Francisco Roca Simó, un dels més importants arquitectes mallorquins del S. XX i va deixar en molt bon lloc el nom de la nostra ciutat per la seva magnífica obra a Palma, Felanitx, Sóller, Inca, Manacor, Rosario i Bons Aires (Argentina) i a Madrid. El monument de sa Feixina és la seva darrera obra i culminació de la seva evolució cap al racionalisme.

9.    El recurs de canviar el significat dels monuments, com va fer l'Ajuntament de Palma a l'època d'Aina Calvo,  és utilitzat al llarg del temps i és el que la Associació de Memòria Històrica de Madrid reclama per al Arco del Triunfo, monument franquista d'homenatge al triomf del dictador sobre la ciutat que resistí. Canviar el significat i retirar l'homenatge és el raonable i el que es demana. Aquí perquè es vol mantenir una actitut molt més intransigent per a un monument que no és un arc de triomf, ni homenatge al dictador?

10.               La destrucció de Patrimoni no té tornada enrera. El principi de "En cas de dubte, conserva" és un principi imprescindible per conservar el rastre de la història i no repetir les errades del passat. És un deure amb les futures generacions.

11.               No es recorda que mai la Comissió Política del Consell de Mallorca rebutgi protegir un element patrimonial que la Ponència Tècnica proposa catalogar . Seria un precedent nefast.

La restitució de la memòria i la dignitat de les víctimes del franquisme també és un altre deure inqüestionable que ARCA sempre ha defensat. I és perfectament compatible amb el manteniment del Monument de sa Feixina

No assistirem a la reunió de la Comissió de Patrimoni del Consell de Mallorca a celebrar demà

ARCA no assistirà ni aconsella que s'assisteixi a la reunió política, per tal d'evitar qualsevol situació molesta que pugui tergiversar la postura que defensa la protecció del Patrimoni.