21 de des. 2015

ARCA demana al Consell de Mallorca i al Ministeri de Cultura inversions a Bellpuig (Artà)

Fotografia: Benet Bohigas.
ARCA s'ha adreçat per escrit al Consell de Mallorca i al Ministeri de Cultura perquè veu amb preocupació l'estat amb el qual es troba l'antic monestir de Santa Maria de Bellpuig (Artà), per no haver-se actuat a temps en el projecte de restauració d'aquest magnífic conjunt patrimonial.

Història

El monestir de Santa Maria de Bellpuig fou contruit pels monjos premonstratesos a partir de 1240 i agafà el seu nom del lloc d’on provenia aquesta comunitat, Santa Maria de Bellpuig de les Avellanes (La Noguera, Catalunya). El 1425 els monjos abandonen el monestir se’n van a Catalunya i aquest conjunt es convertí en una explotació agrícola. Durant aquest segle la seva imatge es traslladà al Santuari de Sant Salvador. L’any 1820, degut a que la pesta afectà a aquesta comarca, fou utilitzat com a llatzeret. El 1999, la família Truyols Rovira va decidir donar-lo al Consell de Mallorca i des d'aquesta data la institució insular n'és la titular.

Declaració de BIC i projecte d'intervencions a 2004

El 3 de maig de 2004, el Ple del Consell de Mallorca va acordar declarar aquest element històric com a Bé d'Interès Cultural amb la categoria de Monument. El mateix, 2004, es redactà un Projecte per a la realització d'intervencions puntuals a l'Església de Santa Maria de Bellpuig i l'any 2008 aquest projecte fou revisat.

Compromís d'actuació del Consell de Mallorca a 2014 que no s'ha dut a terme

En sessió de 9 de gener de 2014, el Ple del Consell de Mallorca es va comprometre a “preservar el conjunt patrimonial del monestir de Santa Maria de Bellpuig” i “executar les obres necessàries per a la rehabilitació del monestir”.

De moment, aquests compromisos, no s'han dut a terme i el deteriorament d'aquest conjunt patrimonial és preocupant per part de la ciutadania.

ARCA ha presentat les següents sol·lícituds al Consell de Mallorca i al Ministeri de Cultura

Fotografia: Benet Bohigas.
ARCA ha demanat al Consell de Mallorca que elabori un un Pla de gestió del Patrimoni Cultural insular, d'acord amb la Legislació vigent, en el marc del qual podria inserir-se aquest Projecte a favor del Monestir de Santa Maria de Bellpuig d'Artà.

En aquest sentit, hem demanat al Consell de Mallorca i al Ministeri de Cultura que tenguin en compte els valors històrics, patrimonials, paisatgístics i fins i tot turístics del monestir de Santa Maria de Bellpuig (Artà).


També, els hi hem demanat que mitjançant la fòrmula adient s'assumeixi el Projecte per a la realització d'intervencions puntuals a l'Església de Santa Maria de Bellpuig i que aquest conjunt no amenaci l'estat de ruïna o entri en procés de degradació major encara.