4 de nov. 2015

ARCA i Plataforma Parc Vies recorden amb fotos la destrucció del Pont des Tren

Concentració abans de l'esbucament del Pont des Tren
ARCA i la Plataforma pel Parc de les Vies han inaugurat al  local d'ARCA (c/can Oliva núm 10 baixos)  una exposició amb fotografies de la destrucció del Pont des Tren

Recordant els 10 anys d'una destrucció patrimonial.

La Plataforma pel Parc de les Vies va intentar salvar el Pont des Tren; advertírem a l'Ajuntament de Palma de que el Pont estava catalogat i no es podia tocar. Organitzàrem una jornada fotogràfica dia 1 de novembre de l'any 2005 en defensa del Pont... res no va servir.

Les màquines destruïren el pont des tren, destruïren gairebé 100 anys d'història en dos dies. Era la primera obra civil a Palma de formigó armat. Era obra de l'arquitecte Bennazar.

Des de la Plataforma pel Parc de les Vies vàrem passar una nit de vigilància, la del dia 4 de novembre, per poder ser testimonis de la destrucció des del minut zero. Varem ser nosaltres qui avisàrem als mitjans de comunicació.

Exposició a ARCA
A partir de la destrucció, la Plataforma pel Parc de les Vies, aliada amb ARCA i amb una ciutadania dolguda per la destrucció d'un símbol de Ciutat, els esforços es centraren en aconseguir la restitució del Pont des Tren.

La restitució del Pont des Tren: un triomf de la ciutadania

La restitució s'aconseguí, tot i que ja no és un pont de formigó armat. Es va encarregar la restitució a la mateixa enginyera que el va destruir, i, evidentment, molta d'estima no li tenia. No obstant, les millores als acabats que va introduir l'arquitecte municipal Toni Sbert, ens conhortaren.

El Pont des Tren segueix essent Patrimoni de Palma. Perquè tot i no ser
l'original serveix per a:

1.     Recordar l'accés a Ciutat des de la Part forana a través del tren.

2.     Rememorar les vivències personals que la majoria de la gent de Palma ha tengut amb aquest element singular. La gent recorda el policia urbà que hi havia abans de la pujada al carrer d'Eusebi Estada, les corregudes en bicicleta quan eren infants, les processons, els cotxes quan encara era de doble direcció... Tots aquests records,  també són patrimoni.

3.     Donar una lliçó als polítics que actuaren d'esquena a la ciutadania. Era il·legal destruir el pont i ara continua allà per recordar-ho.

L'exposició de tota l'obra de l'arquitecte Bennazar, també continua al local d'ARCA.