23 de nov. 2015

ARCA ha organitzat unes Jornades de Patrimoni Industrial

Antic complex industrial de Can Ribas (La Soledat), restuarat
pel Patronat de l'Habitatge de l'Ajuntament de Palma.
ARCA ha organitzat unes Jornades de Patrimoni Industrial els dies 19 i 20 de novembre en el marc de donar a conèixer el Patrimoni Industrial de Mallorca i potenciar els seus valors culturals i turístics. Les jornades han comptat amb el patrocini del Col·legi Oficial d'Arquitectes de les Illes Balears (COAIB) i el Col·legi Oficials d'Enginyers Industrials de les Iles Balears (COEIB). També han comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Sóller, el Museu-Casa de Cultura Sóller i l'Hotel Los Geranios.

Per aquest motiu, ARCA ha convidat als arquitectes Alberto Humanes Bustamante i Antoni Vilanova Omedas, especialistes en Patrimoni Industrial, perquè ens expliquin de primera mà la importància que té per a la nostra societat i economia rehabilitar antics espais industrials.

Esquerra, fàbrica de Calçats Gorila i antiga
xemeneia de Can Ribas a la Soledat.
El senyor Alberto Humanes és membre del Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE) i ha participat en la redacció del Pla Nacional del Patrimoni Industrial. Persona amb una amplia experiència en aquest camp i que ens donarà idees de com i quina forma es poden recuperar els espais industrials de Mallorca.

El senyor Antoni Vilanova és un arquitecte especialitzat en patrimoni industrial, membre d'AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya) i president d'AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic). El passat 18 de juny, ja fou convidat per ARCA, per parlar del cas de Can Bibiloni i altres exemples de Patrimoni Industrial de Mallorca.

El dijous 19 de novembre es dugué a terme una Taula rodona sobre “L'actualitat del Patrimoni Industrial: el Pla Nacional”.

Ponents:
- Alberto Humanes, Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE).
Vilanova, Coll, Forteza, Masot i Humanes a la seu del COAIB
- Antoni Vilanova, president de l'Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic (AADIPA).
- Kika Coll, Directora Insular de Patrimoni del Consell de Mallorca.
- Josep Masot, vicepresident d'ARCA.

Moderada per Antoni Forteza, arquitecte del COAIB.

Lloc: Seu del COAIB. Carrer de la Portella, 14 (Palma).

Durant el matí, els senyors Humanes i Vilanova varen visitar les fàbriques de Can Ribas i Calçats Gorila al barri de la Soledat, de Palma.

Divendres 20 de novembre col·loqui sobre “El cas de Sóller i els valors del Patrimoni Industrial”.

Ponents:
- Antoni Quetglas, arxiver municipal de l'Ajuntament de Sóller.
- Plàcid Pérez, historiador local.
- Alberto Humanes, Instituto del Patrimonio Cultural de España (IPCE).

Reunió tècnica al Museu de Ciències de Sóller.
Lloc: Museu-Casa de Cultura Sóller. Carrer de la Mar, 13 (Sóller). 

Durant el matí hi hagué reunions tècniques amb membres del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Sóller, per parlar dels usos i viabilitat que es pot donar al Patrimoni Industrial de Sóller. Posteriorment, es dugué a terme una visita a la Fàbrica Nova de Sóller i al teatre la Defensora, els quals són motiu d'urgent intervenció.