27 de gen. 2014

ARCA s'ha adhereix al següent manifest de l'Associació d'Amics del Museu Marítim

MANIFEST EN DEFENSA DEL PATRIMONI MARÍTIM DE MALLORCA

La recent utilització d’una embarcació tipus llaüt com a part d’un fogueró, durant les festes de Sant Antoni de Manacor, així com la difusió d’aquest fet en l’àmbit de les xarxes socials, ha tornat a posar de manifest l’escassa sensibilitat existent a Balears envers la cultura marítima, així com el nul control que s’exerceix des de les Administracions per a garantir-ne la seva protecció.

Aquest acte lamentable, sens dubte fruit de la manca de cultura necessària per a comprendre la rellevància dels elements que conformen el patrimoni marítim balear, demostra que la nostra comunitat no pot seguir ni un minut més sense una institució que vetlli per la protecció, la conservació i la difusió de la cultura de la mar. Dita institució, cridada a conscienciar a la societat i a convertir-se en un referent del Mediterrani, és el Museu Marítim, i la seva futura seu ha d’estar ubicada en algun dels immobles que l’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha ofert recentment per a tal finalitat en el Port de Palma.

L’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca i la resta d’entitats adherides a aquest manifest desitgen expressar la seva repulsa pel que ha succeït a Manacor i recorden que la crema d’un llaüt impedeix conèixer el seu estat de conservació, la seva antiguitat, el mestre d’aixa que executà l’obra, la seva identitat i, en definitiva, la història de l’embarcació.

Procedir o no al seu desballestament és competència només dels experts en la matèria i, sota cap concepte, es pot dur a terme sense els obligats controls mediambientals.

Emplacem a les autoritats competents a que, definitivament, prenguin consciència de dramàtic estat del patrimoni marítim balear i de la manca de sensibilitat que la durada en el temps d’aquesta situació està provocant en una societat que viu literalment d’esquenes a la mar.

Una societat que no respecta el seu patrimoni està condemnada a desaparèixer. El Museu Marítim no és un caprici, no és una infraestructura vàcua, no és una qüestió merament decorativa. El Museu Marítim, vist el que hi ha, és una necessitat de primer ordre i no pot esperar. 

A Palma de Mallorca, el 23 de gener de 2014

Junta Rectora 
ASSOCIACIO D'AMICS DEL MUSEU MARITIM DE MALLORCA