14 de gen. 2014

ARCA aplaudeix que el Museu Marítim es vulgui instal·lar a l'antiga seu de l'Autoritat Portuària

ARCA vol fets i no tan sols paraules. Duim un retràs de més de 15 anys. Ara ja no basten les intencions, ja hem de veure fets.

Demanam a l'Autoritat Portuària que impulsi aquest projecte i doni passes efectives.

Aquest edifici de l’antiga seu de l’Autoritat Portuària ha de adaptar-se als nous usos amb criteris de conservació patrimonial.

Fa anys que hi havia un projecte per instal·lar-lo a aquesta mateixa ubicació. Autoritat Portuària, que té recursos, hauria d’impulsar aquest museu per fer-ho realitat a una de les poques ciutats turístiques costeres, que no tenen un Museu Marítim.

En el seu dia vérem amb molta preocupació les declaracions de l’actual responsable de Autoritat Portuària d'instal.lar un hotel a l’antiga seu. La recuperació del projecte de Museu Marítim és una passa endavant important i per això li donam la benvinguda. Aquest museu i aquesta ubicació és important per a la ciutat de Palma i per a l'illa de Mallorca. 

El patrimoni marítim de Mallorca és important i el temps corre en contra. És un Patrimoni fràgil perquè les seves condicions de conservació són molt difícils i les pèrdues ja han estat nombroses. Molt d’aquest patrimoni està a mans de particulars.
Molta gent voluntariosa organitzada en el grup d'Amics del Museu Marítim junt a ARCA fa massa anys que reivindicam allò que és obvi: El Museu Marítim ha de ser una realitat.

Realment, és incomprensible que una illa com Mallorca oberta històricament a la mar i amb una gran tradició marinera i comercial, no disposi en ple segle XXI d'un Museu Marítim, com sí tenen altres ciutats de la Mediterrània.

Palma va tenir un petit i insuficient Museu Marítim, fundat a l'any 1951 i la seva seu fou a l'edifici del Consolat de Mar. L'any 1974, el museu tancà les seves portes per motiu d'unes obres de remodelació de l'edifici i aquest ja no es va tornar a obrir. Des de l'any 1976, l'Associació d'Amics del Museu Marítim i ARCA ho venim reclamant per la necessitat de preservar i conservar el patrimoni marítim a un lloc adient. 

ARCA vol manifestar també la necessitat de conservar al mateix entorn del Moll Vell un edifici d’interès com és l’antiga caserna de Carabiners, actualment utilitzat com a Caserna de la Guàrdia Civil.

Foto: Diario de Mallorca.