29 de gen. 2014

ARCA lliura els Premis Conservació i Destrucció del Patrimoni al seu sopar anual

Membres de la Junta d'ARCA amb els premiats
ARCA va lliurar ahir a la nit el Premi Conservació del Patrimoni per a l'Equip de recerca d'Almallutx i el Col.lectiu Fabricantes, de Bunyola. Ambdues candidatures varen obtenir el mateix nombre de votacions i obtingueren el premi ex aequo.

Les persones que assistiren al sopar, també votaren la candidatura del Premi Destrucció del Patrimoni que fou a mans de la Directiva del Club Marítim Molinar de Llevant.

L'acte fou presentat per Àngels Fermoselle i també comptà amb un discurs del president d'ARCA, Pere Ollers Vives i dels premiats.

CANDIDATURES A PREMIS ARCA 2013

Candidatures a Premi Conservació del Patrimoni

1.Equip de recerca d'Almallutx

Compost per Jaume Deyà i Pablo Galera uns joves i entusiastes arqueòlegs que amb molta força i determinació han emprés un projecte de recuperació, del que possiblement serà el jaciment arqueològic més important de les Illes Balears durant el període islàmic.

Pablo Galera i Jaume Deyà
Durant dues campanyes arqueològiques, ja han fet el suficient renou, perquè el seu projecte sigui conegut i escoltat a altres indrets del món, com per exemple el Japó, on un equip televesiu d'aquest pais els hi va fer dos reportatges.

Una propaganda, que no ha servit perquè les institucions públiques de pes d'aquesta comunitat, recolzin aquest ambiciós i atractiu projecte. Però, la il·lusió i les ganes de fer feina de Jaume i Pablo els han duit a ser novedosos i imaginatius. Durant la passada campanya, promocionaren el seu projecte a molts indrets de la nostra illa i gràcies a la força de les xarxes socials, emprengueren una campanya de crowfunding, per tal de recaptar fons al seu projecte. Fou tot un èxit, va superar totes les seves expectatives i es va poder comprovar, que el projecte d'Almallutx té un fort reconeixement social, on gràcies a les aportacions particulars de persones anònimes i algunes empreses privades ha estat possible continuar-lo.

ARCA veu en aquest projecte d'investigació futur, esperances i confiança, motius pels quals proposem aquesta candidatura com a Premi del Conservació del Patrimoni.

2.Col.lectiu Fabricantes, de Bunyola, integrat per les investigadores Paquita Canals, Caterina Garcias i Bàrbara Suau. 

Pel seu projecte d'investigació sobre la fàbrica de teixits de Bunyola i per la celebració del centenari de la seva inauguració amb una exposició i un documental. que han recuperat la memòria de les dones que hi treballaren, a més de la història i part del patrimoni de la fàbrica.

Caterina Garcias, Bàrbara Suau i Paquita Canals
Aquestes dones feineres i entusiastes estan disposades a que no s’oblidi la història oral, la més senzilla i, de vegades la que més ens ensenya.

Elles han recopilat material i donat forma a un documental i a una exposició magnífica que ens fa entendre la importància que va tenir per Bunyola i les seves dones la implantació de la fàbrica de teixits.
Ben segur que tant el documental com la exposició encara tenen un llarg recorregut.  

3.Web Fotos Antiguas de Mallorca (FAM)

Darrera l'exitosa pàgina de facebook de FAM (Fotos Antiguas de Mallorca) hi ha una persona constant i dedicada a aquesta tasca de divulgació exhaustiva. La persona de la qual esteim parlant és Lorenzo Miró, creador del bloc Fotos Antiguas de Mallorca i actualment a facebook, on ha assolit la xifra de més 18.000 simpatitzants.

La seva tasca de recuperació i divulgació de fotografies antigues sobre la nostra terra mereix els nostres reconeixements. Gràcies al seu esforç constant, Lorenzo Miró o FAM han posat a l'abast del públic en general un arxiu fotogràfic d'unes dimensions, que mai s'havia vist a Mallorca.

Els seus comentaris o observacions damunt les fotografies publicades també són dignes de reconeixement. Com es pot observar, no només hi ha una feina de recopilació, sinó també d'investigació damunt el document publicat, aspecte que li dóna un valor afegit a la informació que ens va servint diàriament a través de la seva pàgina.

ARCA veu en aquest projecte de divulgació una gran feina, molt exhaustiva i rigurossa, motius pels quals proposem aquesta candidatura com a Premi del Conservació del Patrimoni 

Candidatures a Premi Destrucció del Patrimoni

1.Ajuntament de Capdepera per permetre l’urbanització de Canyamel.

Té sentit a una Mallorca infestada de urbanitzacions despersonalitzades anar a crear “UN POBLE!!” amb projecte hoteler incorporat a un dels indrets intocats del nostre territori? A judici d’ARCA no té sentit. Correm el risc de perdre un altre bocí de la nostra personalitat i del nostre paisatge per al lucre d’uns quants.

I aquí sembla que no és qüestió de colors polítics. Per desgràcia hi ha més o maco unitat en la voluntat de destruir patrimoni natural i paisatge. 

Les obres ja estan en marxa. Volen duplicar  la població. Hi ha dubtes de si afecten un ANEI. Hi ha indicis de delicte ambiental ... i si els constructors fan fallida i deixen un poble fantasma! Sembla que no aprenen!

2.Directiva del Club Marítim Molinar de Llevant.

El projecte d'ampliació del Port  propossat i promogut per la actual directiva del Club Marítim Molinar de Llevant,  és totalment desproporcionat per l’escala del barri mariner del Molinar. Afortunadament s'ha trobat amb un fort rebuig social impulsat per veïnades i veïnats del barri,  entitats proteccionistes com el GOB, Oceania o la nostra entitat, ARCA,  i amb la negativa de dues institucions, prou significatives com són l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.

Pedro Martínez en nom de la Plataforma Salvem es Molinar
El Club Marítim més antic de Balears, creat a l'any 1917, ha utilitzat arguments manipuladors i falsos i amb la excusa de la seguretat i la inversió pretenia desvirtuar un patrimoni de tot Mallorca i un referent a la badia de Palma, com és el Molinar, el passeig més agradable per a tota la gent de Palma i qui ens visita. 

El Molinar necessita un port petit, a la seva escala i tamany. De vegades saber mantener, i evitar créixer és la garantía de futur. 

Perquè “Al Molinar, Port Petit”, ARCA proposa aquesta candidatura al Premi destrucció del Patrimoni 

3.Grafiters incívics.

Palma i la majoria del pobles estan infestats de estúpids “burotatxos” que fan mal als ulls i a l’esperit. Fa molt poc s’ha inaugurat una part del Baluard de Palma rehabilitat i no varen tardar dues setmanes en haver-hi les signatures d’uns pocs beneïts o beneïtes, qui sap. El grafiti ben fet pot arribar a ser un art. El grafiti destructiu és un insult i una agressió. ARCA reivindica que a determinades mitjanes de Palma, no necessàriament al centre històric, es puguin fer intervencions tipus grafitis o art plàstic de carrer. Però el que passa avui en dia a les barreres dels comerços i a qualsevol façana o porteta de contador és incivisme pur i dur.
Per això ARCA vol fer una candidatura del Premi Destrucció del Patrimoni a alguns grafiters incívics per malmenar la imatge dels nostres pobles i ciutats.