25 de març 2013

Recorregut embARCA't. Visita a Can Xoroi: Fornalutx


El passat dissabte 23 de març ARCA va organitzar una visita cultural a la localitat de Fornalutx, on es va visitar Can Xoroi, casal municipal on hi ha una interessant col·lecció de teules pintades, la més antiga documentada al segle XVIII, també poguerem trobar una tafona restaurada i a les golfes hi ha el laboratori, ons els arqueòlegs Jaume Deyà i Pablo duen a terme les tasquest d’investigació del jaciment arqueològic d’Almallutx (Gorg Blau) el més important de Balears del periode islàmic.

Abans d’arribar fins a Fornalutx, ferem una excursión que partí de la localitat de Sóller, on pujarem fins la Capelleta, oratori construït a 1917. Posteriorment, descendirem el camí realitzat o començarem la nostra excursión pel camí vell que comunica les localitats de Sóller i Fornalutx, passant pel llogaret de Binibassí.

SA CAPELLETA

Anomenada també capella de la Immaculada i Monestir de Santa Maria de l’Olivar. La capella pròpiament dita, d’estil modernista, fou construïda a 1917 per iniciativa de mossèn Pere Lluc Ripoll i Moragues i la seva germana Maria Magdalena, que cedí els terrenys de la seva finca, anomenada s’Olivar des Fenàs. De comú acord decidiren fundar allà mateix un monestir. El bisbe de Mallorca Josep Miralles Sbert en col·locà la primera pedra l’abril de 1943 i el rector de Sóller mossèn Rafel Sitjar el va inaugurar.

El 1971, s’intentà resturar l’orde monàstica de Sant Jeroni, la qual havia estat fundada a Mallorca a l’any 1400, però aquesta proposta no va prosperar. Finalment, el 1979, el bisbe Teodor Úbeda amb el vist i plau del rector de Sóller mossèn Miquel Gual i mossèn Josep Morey, custodi de l’herència espiritual del pare Ripoll, varen convidar a les Canongeses Regulars Agustines del monestir de Santa Magdalena de Palma, a fundar una petita comunitat, en data de 20 d’abril de 1980.

GEM V.3, pp.115-6  

BINIBASSÍ

Possessió del terme de Fornalutx, amb oratori privat. Són molt notables les seves teules pintades amb decoració floral i geomètrica. Documentada el 1242. Es pronuncia també Berabassí, Benabassí i Biribassí. Les cases del llogaret de Binibassí, amb torre defensiva es documenten al segle XVI i foren reformades al segle XVII. Aquestes cases foren propietat del rei Sanç de Mallorca, de Guillem de Torrella i dels Templers.

Entre les cases de la possessió, el torrent de Fornalutx i s’Alzina Fumadora s’extenien les terres de l’antiga i vasta alqueria de Benarrussí, les cases de la qual tal vegada hagin quedat integrades en el nucli urbà de la vila de Fornalutx.

GEM V.2, p.134

ALMALLUTX

Alqueria del terme d’Escorca que dóna nom a la vall formada pel torrent del gorg Blau i dominada pel morro d’Almallutx (1.040 metres) a la banda sud. La vall està avui Roberta per les aigües de l’embassament del gorg Blau.

S’ha dit que Dalmeruig significa “riu sense pedres”, però l’etimologia no es pot admetre perquè, en realitat, tota la vall d’Almallutx és un pedregar. Aquesta vall fou poblada des dels temps prehistòrics, i en dóna testimoni la presència de restes talaiòtiques de gran importància arqueològica. El conjunt té una extensió aproximada de 2.000 m2 i consta de tres santuaris, un dels quals fora del poblat, així com de vuit habitacles. Una murada de 35’70 metres de longitud, aixecada a la part de baix, protegia el conjunt. Al mateix lloc, es varen trobar vestigis d’un poblat de l’època musulmana, els qual foren excavats per per Antoni Galió a 1969, és citat al Llibre del Repartiment. Aquesta vall devia estar ben poblada i explotada des del punt de vista agrícola i ramader.

GEM V.1, pp.122-3