31 de maig 2011

ARCA exigeix modificacions substancials al projecte de les cases de Son Ametller

L’ascensor i l'escala destrueixen unes voltes de gran interès patrimonial.

Exigim una modificació immediata del projecte per tal d’evitar una innecessària destrucció.

ARCA demana la recuperació de l’esperit de les cases com a testimoni del S. XIX i el jardí romàntic al complet.

Quan l’Ajuntament de Palma va presentar el projecte per la Comissió de Centre Històric i Catàleg va afirmar que tot estava en estat ruïnós. Però això no és cert perquè representants d’ARCA hem pogut visitar i fotografiar l’immoble i ens hem trobat amb estàncies amb voltes de canó potser anteriors al S. XIX en perfecte estat.

A més hem demanat la recuperació de l’esperit de la casa del S. XIX, un dels pocs testimonis de l'època encara recuperables.

Malgrat les reiterades peticions d'ARCA, les cases de Son Ametller encara no tenen fitxa de catàleg. Però el que està fora de dubte és que tenen un valor patrimonial indiscutible. I després de la nostra visita, hem descobert que el seu valor encara és major.


ARCA ha criticat a l’Ajuntament de Palma la manca de vigilància durant anys i que no s’hagi evitat el vandalisme. Ara exigim a l’Ajuntament que no destrueixi allò que el vandalisme no ha aconseguit esbucar. Demanam la conservació i reconstrucció de tot allò que queda sencer o en vestigis suficients: La recuperació de les quatre façanes, la cuina, totes les habitacions amb volta de canó; els tres arcs de l’eix d’entrada; el jardí romàntic al complet, el passeig sobre l’aljub, els dos aljubs, l’escala adaptada a les noves necessitats però en la ubicació corresponent.

En resum, ARCA demana una modificació del projecte que no consideri l’espai com un contenidor per a usos determinats, sinó que es doni prioritat a la recuperació de les cases i es compatibilitzi amb els usos necessaris.

Les obres de reforç estructural han de continuar però adaptades a un projecte respectuós amb el Patrimoni.

Els veïnats del Vivero necessiten un casal públic, però no poden consentir destruir la seva història. Les dues coses són perfectament compatibles.