10 de maig 2010

embARCA't: República i Guerra Civil: Un passeig per Manacor de la mà de la dona

El passat dissabte 8 de maig, sota la direcció dels historiadors i investigadors Sebastià Sansó i Antoni Tugores ens trobarem a la via de Majòrica, 48 (davant l'antiga fàbrica de perles) de Manacor, per gaudir del recorregut titulat República i Guerra Civil: Un passeig per Manacor de la mà de la dona. Cal agrair la col·laboració de l'Associació de Dones de Llevant, que gràcies a elles fou possible l'elaboració d'aquest recorregut cultural pels carrers de Manacor.

Es tractava de fer un passeig per la ciutat de Manacor, gairebé només pel centre, per tal de conèixer un fragment de la seva història, el que es compren entre la República i la Guerra Civil. Aquest passeig fousempre de la mà d’algunes dones que es significaren, més que en la lluita, en el patiment de vicissituds de tota casta. L’objectiu fouidentificar els llocs de la ciutat amb els fets i els personatges.

1.- CARRER MAJÒRICA (ANTIC CAMÍ DE PALMA) La fàbrica de les perles. Què significaren les perles per a Manacor (S. Sansó). L’amagatall inicial de batlle. La sublevació de les perleres el gener de 1942. Ca na Ferrana.
2.- CARRER LLEÓ XIII. Ca na Marçala; els quarters durant la guerra.

4.- PLAÇA PP CREUS I FONTIRROIG. La presó de les dones. El quarter de la Guàrdia Civil. Presó dels homes. Les tretes. L’oficina de col·locació obrera.


5.- EL CLAUSTRE. L’escola de les nines. El dispensari d’higiene sexual. La presó de na Ferrana.

6.- LA SALA, la resistència al cop d’estat.

7.- CARRER DEL CONVENT - carrer de Ciutat: Ca’n Garanya, Voz y Voto i Nosotros.

8.- CARRER DE L’ÀNGEL; el cas de Maria Cardell Socias (tres fills i el marit); el de Magdalena Brindis Cortès (dos fills i el marit). Carrer Bartomeu Sastre a l’actualitat. (Anam per Verònica).

9.- CARRER AMISTAT. Na Magdalena Roig Gelabert i la seva causa. La causa de n’Antònia Artigues Estelrich (la bicicleta). El Teatre Principal, el cas del baríton Francesc Cano.
10.- SA BASSA. Les milicianes. Falange, estat major. Es “sequeió”. Desfilades. Rossi

11.- CARRER DE N’AMER. Local d’Unió Republicana. Falange Femenina




12.- SA GRADUADA.- Carrer d’en Sales, la història de na Culera i la mort de les Sales Retxa. Cas de l’ “ambigú”


13.- CARRER D’EN BOSCH, casa del poble. Menjador d’auxili social.


14.- L’ESGLÉSIA. Funerals, el factor del sant Crist. El campanar, el Montepio. La covardia dels capellans, el suport de les monges. (Passam per Rector Caldentey).


15.- CARRER OLESA. Can Puig, hospital de sang. (Cap a Jaume Domenge)
16.- SA PLAÇA (Si és dissabte hi haurà molta gent) La rellotgera de Llubí, la guerra carlista, l’antiga presó, l’antic ajuntament.



diariodemallorca.es 9-5-2010 Manacor desvela secretos históricos con un paseo de la mano de las mujeres