14 de des. 2009

Esbuquen Ca les Bieles i hi havia el compromís de conservar-les per part de l’Ajuntament

Ca les Bieles, era un conjunt de tres cases ubicada dins terrenys propers al polígon Can Valero. Les restes de les edificacions, tot i trobar-se en un estat de conservació lamentable, encara era possible consolidar-les perquè hi romanguessin com a senya d’identitat del que foren aquelles terres durant segles.

Es dóna la circumstància que tota aquesta àrea ha de formar part, en el futur, del polígon industrial i de serveis de Cals Pastors i Can Fontet, per la qual cosa tot el patrimoni situat en aquesta zona corre un enorme perill.

L’Ajuntament de Palma ha de donar explicacions de per què ha decidit deixar enderrocar les cases de Ca les Bieles.

El 22 d’agost fou enderrocada als mateixos terrenys, Son Santiscle. L’Ajuntament també s’havia compromés a protegir-la .
El passat 22 d’agost, foren esbucades les cases de Son Santiscle, veïnades de Ca les Bieles, en aquest cas per part d’un particular que ho féu sense la corresponent llicència municipal, aprofitant el silenci administratiu i la passivitat de Cort, tot s’ha de dir. Encara cal esperar si, finalment, hi haurà sanció i restitució del bé patrimonial, la qual cosa dubtam que ocorri tenint en compte la importància que es dóna al patrimoni rural ciutadà.

Més cases en perill de desaparició.
Hi ha, a més a més, altres béns de propietat municipal a altres indrets de Palma que, degut a la deixadesa, els podríem perdre igualment. Pensam, per exemple, en les cases de Son Ametler, per a les quals s’han fet desenes de promeses de rehabilitació; i allà continuen, deteriorant-se cada dia que passa, víctima d’ocupacions il·legals, espoliacions i on, a diari, hi juguen infants que gaudeixen de destruir elements arquitectònics, amb el perill que això suposa per a ells i per a les cases.

Tot plegat, l’enderrocament de Ca les Bieles suposa una pèrdua irreparable i es confirma que no ha hagut un canvi real en protecció de patrimoni rural durant aquesta legislatura.