18 de maig 2023

CONTINUA LA DESPERSONALITZACIÓ DE CALA MAJOR


UN ALTRE EDIFICI SINGULAR DE CALA MAJOR HA ESTAT DEMOLIT

De Google. Vista aèria abans de la demolició

ARCA VE RECLAMANT FA ANYS L'AMPLIACIÓ URGENT DEL CATÀLEG DE PALMA

L'edifici demolit aquesta setmana estava ubicat al carrer Nicolau Alemany 6 de Cala Major i donava a la façana marítima de la barriada.
 
Al centre, l'edifici ara demolit 

Aquesta casa, probablement de mitjan segle passat amb torre i teulades tradicionals, disposada escalonadament sobre la costa donava just al petit illot que otorga més singularitat a la platja de Cala Major. Mantenia l'estètica tradicional de la façana marítima de l'época i ressaltava ara entre el desgavell urbanístic permès a la zona. També s’han talat alguns pins que hi havien al seu entorn. 

En procés de demolició

ARCA, ha advertit durant els darrers anys de la destrucció sistemàtica de el poc que queda de personal i rastre de la seva història a Cala Major.

Ja demolit 


Hem sol·licitat sense èxit una revisió exhaustiva del catàleg. La petició de revisió l'hem reiterada a les a legacions a l'aprovació inicial del PGOU, ja que havíem detectat importants mancances.

Cala Major és una de les barriades que més pèrdues d'edificis singulars i originals ha tingut durant els darrers anys. ARCA ja ho havia denunciat en altres ocasions i no s'ha posat remei.

En  el cas que ens ocupa, aquest edifici de Cala Major ara destruït, des d’ARCA no ens queda sinó lamentar una gestió insatisfactòria del nostre Patrimoni dins uns plans urbanístics que permeten un aprofitament excessiu o uns plans especials obsolets amb criteris antics que no s'han sabut aturar. Tot plegat continuen afavorint la substitució dels immobles originals i la desaparició de l'empremta de la història, provocant una pèrdua ambiental i paisatgística.