2 de des. 2022

ARCA dona suport al manteniment de les alcoves del Port des Canonge.

Des d'ARCA sempre hem manifestat la nostra preocupació pel fet que des de l'administració de Costes es duguessin a terme iniciatives per demolir elements humils que varen ser construits dins domini públic a Mallorca durant la primera meitat del s XX. 


Volem recordar que sempre hem manifestat la nostra total oposició  a les amenaces de demolició d'escars que periòdicament han arribat des de Costes. 

Els petits escars o alcoves formen part del paisatge costaner i recorden uns usos que encara ara es mantenen. 

De fet a un nucli com es Port des Canonge, les alcoves no tan sols formen part del paisatge, sino que conformen en el seu conjunt la identitat de l'empremta humana a aquell indret que llinda amb la costa. 

La Serra de Tramuntana ha estat declarada Patrimoni de la Humanitat pels seus valors naturals i també per la seva transformació paisatgística de la mà de l'esser humà. 

En el cas des Port des Canonge, a més, es dóna la circumstància que les alcoves estàn incloses al Catàleg municipal de Banyalbufar, però com que aquest encara no està aprovat definitivament pel Consell de Mallorca, el Patrimoni en realitat queda desprotegit. Aquest fet passa a massa municipis i és un despropòsit ja intolerable. 

Des d'ARCA feim una crida per a que des del Govern de les Illes Balears i Ajuntaments, i més encara amb el traspàs de competències de Costes, se garanteixi la conservació de tots els elements costaners humils com són els escars, els vivers, els búnkers, les torres d'alineament etc i per començar aquells sobre els que incompresiblement pesa una ordre de demolició com són les alcoves des Port des Canonge. 

No podem perdre la nostra personalitat i el nostre paisatge.