13 de des. 2022

ARCA inaugura una exposició fotogràfica dedicada a l'arquitecte Guillem Forteza

UNA APROXIMACIÓ A L'ARQUITECTE GUILLEM FORTEZA

ARCA realitza aquesta exposició sobre l'arquitecte Guillem Forteza donant continuïtat a les monogràfiques ja executades anteriorment per la nostra entitat sobre arquitectes que han deixat empremta a la nostra illa com varen ser les dedicades a Gaspar Bennazar, Francisco Roca Simó i a Josep Ferragut.

Guillem Forteza (Palma perviu a la memòria de l'illa especialment per la seva immensa obra escolar. Però la seva petjada va molt més enllà. A més d'escoles, va crear esglésies i capellés, xalets, hotels, edificis plurifamiliars, magatzems industrials, ornaments religiosos... tot són obres d'un arquitecte polifacètic que, tot i no tenir una vida llarga, va omplir la seva de creativitat i feina i va deixar un important llegat.

Sa Graduada a SaPobla.

Hem titulat aquesta feina com "Una aproximació a l'arquitecte Guillem Forteza" perquè seria impossible abastar un acostament íntegre a totes les seves facetes intel·lectuals i d'activisme social. La seva obra és extensa, no sols en edificis, sinó també en texts, projectes urbanístics, idees polítiques i profunditat religiosa, tot dins un context social de canvis continus.

Forteza va viure i treballar durant la dictadura de Primo de Rivera, també en l'época de la República, en el transcurs de la Guerra Civil i per últim en els principis del règim franquista. Aquests continus canvis i moments socials tràgics, actuaren, sense dubte com condicionant de la seva feina i estat d'ànim.

A l'exposició intentam, amb més de 100 fotografies, apropar a la ciutadania qui és una figura vital per l'illa de Mallorca.

Capella hospital Joan March.

Forteza va treballar també en col·laboració amb altres arquitectes insignes.

La tasca pendent d'estudi sobre Forteza és extensa. Tot i que molt s'ha investigat fins ara, i aquesta exposició intenta ser una aportació més, queden molts interrogants oberts que intentarem, en la mesura de les nostres possibilitats, anar esbrinant en el futur.

Un grapat d'obres d'en Forteza ja no existeixen perquè el creixement urbanístic, moltes vegades desordenat i insensible, les va enderrocar. D'altres no es varen arribar a construir i, el que és més important, encara queden a tota l'illa, millor dit, a totes les illes, molts d'edificis singulars, alguns humils, tots interessants que esperem que romanguin amb nosaltres com a part del Patrimoni a llegar a les futures generacions.

ALGUNS TRETS BIOGRÀFICS

Guillem Forteza i Pinya.

Va néixer l'any 1892 a la ciutat de Palma

Va ser arquitecte diocesà de Mallorca, va tenir el seu primer càrrec polític com a regidor de l'Ajuntament de Palma i el 2 de gener de 1923 va ser nomenat batlle per Reial Ordre.

Potser el càrrec més important però va ser el d'arquitecte director de construccions escolars i vocal tècnic de la Junta Provincial de Primera Ensenyança. Càrrec que va exercir des de 1921 fins a la Guerra Civil.

El 22 d'octubre de 1943 moria a la seva ciutat natal després d'una malaltia progressiva.

Gran investigador de l'arquitectura tradicional, l'any 1931 Forteza començà a utilitzar els models racionalistes. No obstant sempre va combinar i alternar diversos estils.

Obres més significatives serien a Palma Clínica Grau (hotel Armadams), Marivent, la coneguda com Fundació Dragan, Església del Molinar i del Terreno i en col.laboració amb altres arquitectes Esglèsia de les Reparadores i el conegut com Hotel Avenidas. Fora de Palma Caubet, Celler de Felanitx etc A més, va projectar més de 100 escoles de les quals queden una bona quantitat.

L'exposició ha estat coordinada per la Llicenciada en Història Concha Gallego i la vicepresidenta d'ARCA, Àngels Fermoselle.

Les més de 100 fotografies són principalment obra de Benet Bohigas i Concha Gallego.

Església del Terreno.
L'exposició s'inaugura el proper dijous a les 19h al local de ARCA: Carrer Can Oliva núm 10 Palma i romandrà durant una sèrie de mesos durant els que podrà ser visitada.

Per dur a terme la exposició hem comptat amb la col.laboració económica de la Fundació Caixa Colonya