15 de set. 2022

ARCA veu inacceptable l'arranjada realitzada al pilar de s'Escorxador.

ARCA alerta sobre l'inacceptable arranjada que s'ha fet al pilar de la porxada de s'Escorxador que va ser danyat per un camió.

El resultat és lamentable i Patrimoni de Cort i si és necessari del Consell de Mallorca, han d'actuar.

S'Escorxador té un nivell de protecció molt alt al catàleg de Patrimoni.

L'entitat en Defensa del Patrimoni, ARCA, adverteix que el resultat de la reparació de la columna o pilar de ferro danyada mesos enrere per un camió a s'Escorxador, és una arranjada inacceptable.

S'ha procedit a alterar la secció original de l'element posant afegits que la deformen i alteren el conjunt, la pretesa solució més aviat sembla una extremitat mal embenada i res té a veure amb el conjunt de les columnes que suporten el porxo, tan característic i imatge reconeguda de s'Escorxador

S'Escorxador és un element arquitectònic de primera magnitud, catalogat amb un nivell molt alt de protecció: A2. La fitxa del catàleg obliga a la conservació de l'estructura.

ARCA sol·licita que Patrimoni intervingui, tant des de Cort com des del Consell de Mallorca si és necessari. Des de la nostra entitat, ja havíem advertit a la regidoria responsable d'urbanisme just després de l'accident que vigilassin la restitució correcta, ja que era un element catalogat. No ens consta, no obstant que hi hagi hagut suficient control i en qualsevol cas el resultat és inacceptable des del punt de vista estètic i patrimonial.

ARCA ha consultat a l'arquitecte que fa anys va elaborar el projecte de reforma d'aquest magnífic edifici, Pere Rabassa i ens ha confirmat la gravetat d'aquest pretasa arranjada que ha qualificat de "pròtesi dolenta, ja que el pilar i el conjunt de la porxada perd la seva esveltesa, que és allò que precisament el posa més en valor. La secció ha de ser l'original d'adalt abaix. La reparació apropiada per aquests pilars és recuperar la forma íntegra i la secció original, com els altres pilars que no han rebut els cops".