7 de jul. 2021

ARCA i Amics Ferrocaril a favor de llevar les pintades del Pont des Tren, però no d'aquesta forma.

El Pont des Tren en la seva part central, és de formigó, i la neteja de les pintades, tan reclamada des de fa anys per les nostres entitats, podria haver respectat aquesta característica.

Ara ha estat pintat en tota la seva superfície formigonada amb un color blanquinós que altera la percepció de l’element.

A més, a la hora de redactar aquest comunicat, sembla que també s’està procedint a pintar les pilastres i les balaustrades de marés, fet que és un despròsit i una demostració de manca de criteri. Les pintades sobre pedra, sigui caliça o de marès,  es poden i s’han de  netejar d’una altra manera.

Un tractament de neteja amb bona voluntat però desconeixedora dels valors patrimonials del pont.

De fet, el Pont des Tren de Gaspar Bennazar, del qual aquest és una rèplica, va ser valorat especialment pel fet de ser la primera obra d’enginyeria civil feta amb formigó armat a principis del segle XX. I aquest formigó sempre ha estat vista amb el seu color característic.

La pintura blanquinosa aplicada al Pont des Tren no és, doncs,  ni d’enfora, el tractament idoni.

Fa un any i mig que vàrem tenir una reunió amb Cort per demanar la neteja de les pintades del Pont i d’altres dels jardins públics. Ens digueren que aviat es faria el contracte de manteniment amb qualque empresa que seria la responsable de fer-ho. Ja advertírem que era un element patrimonial i que com a tal havia de ser tractat.  Hem patit les pintades vandàliques del Pont un any i mig més i ara el resultat és el que hem explicat: un tractament amb bona voluntat però desconeixement dels valors patrimonials.

Hem consultat amb l’arquitecte municipal que va ser encarregat de realitzar les millores dels acabats abans de la inauguració de la restitució, l’any 2007, i coincideix amb ARCA i AMICS del FERROCARRIL en considerar que no és el tractament adequat aquesta pintura aplicada.

 Cort hauria d’haver estat vigilant i des d'ARCA i des de l'Associació d'Amics del Ferrocarril demanen que se posin en valor els seus distints materials: Formigó, marès i pedra que formen l’obra civil d’aquest pont.

 A les fotografies es pot apreciar el formigó pintat i a una segona la balaustrada de marés començada a pintar a sobre, fet innecessari i perjudicial