25 d’ag. 2015

ARCA mostra el seu dol per la defunció de Jaume Ensenyat Julià

ARCA mostra el seu DOL a la família i a tot el món cultural de Sóller per la defunció del senyor JAUME ENSENYAT JULIÀ

Jaume Ensenyat Julià (Sóller 1932) ha mort avui als 83 anys. Apart de la seva vessant d'universitari, polític, empresari i gestor, facetes que no coneixem prou i no entram a valorar, ARCA vol destacar precisament avui el seu caràcter d'ACTIVISTA CULTURAL i mecenes des de la preocupació perquè la cultura es difongués i el patrimoni històric esconservés, particularment en la seva terra estimada de Sóller (també per tota Mallorca). 

Des dels anys de la dictadura va col·laborar, també econòmicament, en l'organització de concerts i exposicions (el 1r concert de RAimon a Sóller, les primeres exposicións de Miró i Juli Ramis, per exemple). 

VA crear al 1958 un Casal de Cultura - Museu de Sóller a Can Mo (Carrer de Sa Ma, 13) ens en el qual hi ha acolllit centenars d'exposicions i tant d'artistes novells o joves als quals donava suport perquè puguéssin seguir la seva carrera artística. 

Va impulsar molt aquest Casal perquè fos també seu de col·leccions artístiques, etnogràfiques.
Va impulsar també l'adquisició per a Sóller de la Casa de Sa Lluna, avui declarada BIC però en deficient estat de conservació.

El millor homenatge que es mereix Jaume Ensenyat és que el Casal de Cultura s'impulsi i es rellanci així com es restauri -ben aviat- la casa de Sa Lluna abans que no la vegem "destruida" per desídia. Sóller i Mallorca i el seu patrimoni també ho mereixen.
J
a aniria bé que moltes altres persones, com ell, amb potencial econòmic, destinessin recursos i esforços al patrimoni cultural com ell va fer. DESCANSI EN PAU.