26 de juny 2015

Visita cultural en francès: "Els Patis de Palma".

La visita començà al pati del Casa Solleric. 
ARCA va organitzar ahir dijous 25 de juny la segona visita francès titulada "Els Patis de Palma", a càrrec d'Amelie Mateu Pastor, estudiant  de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) per conveni de doble titulació amb el Màster de Patrimoni cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

La visita començà al pati del Casal Solleric com a punt cèntric i emblemàtic de Palma. Continuarem la nostra visita per la Palma Baixa, on descobrirem bells exemples, com ara Can Maroto, Can Rullan, Can Rosselló i Can Montenegro.

Can Montenegro.
Un cop atravessarem l'antic llit del torrent de la Riera, acedirem a la Palma Alta a través de les escales de la Seu i poguerem gaudir dels següents exemples, Can Alemany, Can Llorenç Villalonga, Can Alomar, L'Hospital de Sant Pere i Sant Pau, Can Bordils, Can Oms, Can Bisquerra de Gaballí, Cal Comte de la Cova, Can Cera, Can Savellà, Can Vivot, Can Catlar del Llorer i finalitzarem a la Posada de Terra Santa. 

Aquesta visita, com la del passat 18 de juny, han estat possible gràcies a la col·laboració de l'Aliança Francesa. 

23 de juny 2015

Campanya a favor del Patrimoni Industrial de Mallorca

Avui al diari Última Hora es publica un reportatge sobre la situació del Patrimoni Industrial de Mallorca. ARCA està duent a terme una campanya a favor de la seva conservació i el passat divendres visitarem Calçats Gorila i Can Ribas (La Soledat, Palma) i Can Pelu i la Fàbrica Nova (Sóller) de la mà de l'arquitecte especialista en Patrimoni Industrial, Antoni Vilanova. 


19 de juny 2015

Antoni Vilanova entrevistat avui al diari Última Hora


ARCA organitza conferència titulada "El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemples”.

Antoni Vilanova impartint la seva conferència.
ARCA organitza aquests dies una campanya dedicada al Patrimoni Industrial a Mallorca, on comptem amb la presència d'Antoni Vilanova, arquitecte especialitzat en patrimoni industrial, membre d'AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya) i president d'AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic). 

Ahir, Dijous 18 de juny dissertà un conferència titulada: “El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemples”, a la seu del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials Superiors de Balears (COEIB). 
                                                                                                       
Miquel Perelló, regidor de Cultura; Antoni Noguera, regidor
d'urbanisme; Jose Hila, batle de Palma; Àngels Fermoselle,
vice-presidenta d'ARCA; Alfredo Arias, Degà COEIB;
Antoni Vilanova, arquitecte; Pere Ollers, president d'ARCA
i Magdalena Palou, ex-regidora d'habitatge. 
Els intents infructuosos des d’ARCA per salvar Can Bibiloni, han facilitat el contacte i la col.laboració amb qui a altres Comunitats han viscut i viuen situacions similars.

La intenció és mirar cap endavant i valorar el Patrimoni Industrial i els criteris d’intervenció sobre el mateix.

Avui divendres aprofitarem per visitar alguns dels edificis d’antigues fàbriques que resten a Mallorca; al barri de la Soledat de Palma i a Sóller. Seràn unes visites restringides a persones expertes i en nombre limitat.

ARCA organitza una visita cultural en francès "L'empremta àrab a Palma".

Adeline Sala dirigint-se al grup d'assistents
davant les restes de la Font de la Vila.
ARCA va organitzar ahir dijous 18 de juny una visita cultural en francès, titulada "L'empremta àrab a Palma", a càrrec d'Adeline Sala, estudiant de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) per conveni de doble titulació amb el Màster de Patrimoni cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

L'itinerari cultural partí de la plaça de la Porta de Santa Catalina i finalitzà als Banys Àrabs. Durant el recorregut, els assistents pogueren veure les restes de la Font de la Vila i la Torre Cantonera, situades devora el Museu es Baluard.

També passarem per la plaça de la Drassana, l'arc de la Gabella de la Sal (al carrer de la Mar), s'Hort des Rei i l'arc de la drassana musulmana, el Palau de l'Almudaina i la Seu.

Arc de la Drassana musulmana.
L'activitat comptà amb el suport de l'Aliança Francesa. 

ARCA organitzarà una altra visita en francès el proper dijous 25 de juny a les 17'00h.
 
"Els Patis de Palma", a càrrec d'Amelie Mateu, estudiant  de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) per conveni de doble titulació amb el Màster de Patrimoni cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).
 
Sortida: Casal Solleric. Passeig des Born, 27.
 
Preu socis ARCA i Aliança Francesa: 3 euros, no socis: 6 euros
 
Inscripció prèvia, places limitades
 
Col·labora:

16 de juny 2015

Campanya a favor del Patrimoni Industrial de Mallorca

ARCA organitza una xerrada sobre Patrimoni Industrial aquest dijous. El conferenciant és Antoni Vilanova, arquitecte expert en Patrimoni Industrial a Catalunya.

ARCA organitza un campanya dedicada al Patrimoni Industrial a Mallorca, on comptarem amb la presència d'Antoni Vilanova, arquitecte especialitzat en patrimoni industrial, membre d'AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya) i president d'AADIPA (Agrupació d'Arquitectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic). 

Dijous 18 de juny a les 20'00h conferència titulada: “El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemples”, a càrrec d'Antoni Vilanova, arquitecte especialista en Patrimoni Industrial. 

Lloc: Seu del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials Superiors de Balears (COEIB). 
Entrada pel carrer de Carles I, 2 (Palma).  

Activitat gratuïta.                                                                                                          

Els intents infructuosos des d’ARCA per salvar Can Bibiloni, han facilitat el contacte i la col.laboració amb qui a altres Comunitats han viscut i viuen situacions similars.

La intenció és mirar cap endavant i valorar el Patrimoni Industrial i els criteris d’intervenció sobre el mateix.

Divendres i dissabte, també aprofitarem per visitar alguns dels edificis d’antigues fàbriques que resten a Mallorca; a Palma, Sóller i Felanitx. Seràn unes visites restringides a persones expertes i en nombre limitat.


Les activitats tendran la doble vessant cultural i reivindicativa i estàn organitzades per ARCA amb la col.laboració del Col.legi de Enginyers Industrials de Balears.

Visites culturals en francès durant el mes de juny.

ARCA ofereix dues visites culturals en francès:

- Dijous 18 de juny a les 17'00h.

"L'empremta àrab a Palma”, a càrrec d'Adeline Sala, estudiant de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) per conveni de doble titulació amb el Màster de Patrimoni cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Sortida: Plaça de la Porta de Santa Catalina (Museu es Baluard).


- Dijous 25 de juny a les 17'00h.

"Els Patis de Palma”, a càrrec d'Amelie Mateu, estudiant de Màster de Patrimoni per la Universitat de Perpinyà Via Domitia (UPVD) per conveni de doble titulació amb el Màster de Patrimoni cultural de la Universitat de les Illes Balears (UIB).

Sortida: Casal Solleric. Passeig des Born, 27.


Preu socis ARCA i Aliança Francesa: 3 euros, no socis: 6 euros


Inscripció prèvia, places limitades



Col·labora:



15 de juny 2015

Campanya a favor del Patrimoni Industrial de Mallorca.

Disseny cartell: Alejandro Illan
Fernández (ESD).
ARCA organitza un campanya dedicada al Patrimoni Industrial a Mallorca, on comptarem amb la presència d'Antoni Vilanova, arquitecte especialitzat en patrimoni industrial, membre d'AMCTAIC (Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya) i president d'AADIPA (Agrupació d'Arqui-tectes per a la Defensa i la Intervenció en el Patrimoni Arquitectònic).

Dijous 18 de juny a les 20'00h conferència titulada: “El patrimoni industrial de Mallorca: Can Bibiloni i altres exemples”, a càrrec d'Antoni Vilanova, arquitecte especialista en Patrimoni Industrial.

Lloc: Seu del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials Superiors de Balears (COEIB). Carrer de Carles I, 2 (Palma).

Activitat gratuïta. 

Recorregut embARCA't: “Descobrint els racons del Teatre Principal”.

Fotografia: Pep Camps Carrió.
ARCA va organitzar el passat dissabte 13 de juny un recorregut embARCA't titulat: “Descobrint els racons del Teatre Principal”, dirigit per l'actor i director teatral Vicenç Torres.
 
L'activitat pretenia conèixer els racons i secrets del teatre des de la mirada d'un actor.

10 de juny 2015

Recorregut embARCA't: "Descobrint els racons del Teatre Principal”.

Dissabte 13 de juny a les 11'45h.

"Descobrint els racons del Teatre Principal”.

dirigit per l'actor i director Vicenç Torres.

sortida: Seu d'ARCA. Carrer de Can Oliva, 10 Baixos.

preu: 6€ socis i estudiants
         8€ no socis

L'activitat pretèn conèixer els racons i secrets del teatre des de la mirada d'un actor.



Inscripció prèvia, places limitades

9 de juny 2015

ARCA fa quatre peticions urgents als Partits Polítics

Hem enviat una carta als representants polítics de les principals institucions de les Illes per transmetre quatre peticions urgents

1. Que el respecte pel Patrimoni tengui una presència transversal a totes les decisions polítiques. S’ha d’ampliar el concepte del que és patrimoni també als elements més humils i s’ha de preservar a més de pel seu valor cultural, també pel seu valor com actiu econòmic i identitari. El Patrimoni és un dels factors que ens fan distints i atractius. En aquest sentit entenem que el Patrimoni és un motor més de l'economia que pot i ha d'implicar: formació qualificada, projectes, inversions i gestió cultural de béns culturals. Per exemple, alguns de titularitat pública de primer ordre són Can Weyler, les Torres del Temple i Can Serra.

2. Que la desitjada , utura taxa sobre les pernoctacions turístiques, que animam a implantar de manera valenta, intel·ligent i el màxim de consensuada, sigui una Taxa  ECOPATRIMONIAL. Pensam que ha de ser una taxa finalista que ha de cercar incidir en la millora de la qualitat del turisme que ens visita. A més consideram que el terme ecopatrimonial és estimulant i didàctic.

3. Autoritat Portuària. El càrrec ha de renovar-se ara, a proposta del Govern de les Illes Balears al Govern central. Els hi demanam que trïin una persona preparada i amb sensibilitat patrimonial. Les decisions en les que pot influir, i que ara mateix són motiu de gran preocupació per a la nostra entitat, són tan importants com: El Port del Molinar, el futur dels Fars, el Moll Vell i el Port de Palma i el seu futur. Les directrius marcades aquests darrers anys han de fer un gir de 180 graus. Un exemple d’una manera d’actuar absolutament irrespectuosa amb el Patrimoni és el chill out que s’està construint, ara, dins la Fortalesa Avançada del Castell de Sant Carles, al Dic de l’Oest. Una usurpació del sentit de la història i dels espais públics i una demostració del que de cap manera s’ha de consentir. Esperem aturar, també, aquest despropòsit.

4. Ponència Tècnica de Patrimoni del Consell de Mallorca. Demanam que ARCA sigui una altra vegada inclosa a la Ponència Tècnica, ja que, d’una manera inexplicable, la passada legislatura, la nostra entitat va ser eliminada com a entitat social representant de la defensa del Patrimoni. Aquesta impresentable actitud que s’ha mantingut al llarg dels quatre anys de legislatura, hauria de ser corregida d’immediat. Creim que la nostra solvència i representativitat en la defensa del Patrimoni està sobradament demostrada.

Poden suposar que hi ha molts més temes i decisions sobre les quals volem fer-los suggeriments. No obstant demanam als partits que tenguin aquestes quatre com un aperitiu ben important per la defensa de l’interès general.

5 de juny 2015

ARCA es reitera en la seva exigència de que se prohibeixi aparcar al mirador de la Seu durant el dia

Vehicles estacionats davant l'entrada del Museu Diocesà
La proposta que va presentar ARCA fa dos anys era que els residents poguessin aparcar els vespres, però durant el dia l’espai quedàs lliure per respecte als valors patrimonials de l’entorn

Tampoc ha d’haver aparcaments a la placeta on està l’entrada del Museu Diocesà i l’edifici amb el Drac de na Coca

Es dóna la circumstància de que tant al Mirador de la Seu, com a la placeta on s’ubica l'entrada al Museu Diocesà, hi ha sempre aparcats fins un total de 18 vehicles que impossibiliten la contemplació harmoniosa d’un conjunt arquitectònic excepcional.

A més, tot l’espai central de la ja esmentada placeta ubicada a la confluència del carrer Mirador amb el carrer Palau, sol estar ocupat durant el dia per taxis que esperen els seus clients mentre visiten la Seu. Hem pogut observar fins a sis vehicles al mateix temps ocupant tot el centre de la placeta.

Tenim el convenciment que si es cercàs una alternativa tant pels taxis com per als vehicles i s’eliminessin tots aquests vehicles de devora el nostre major monument, la imatge patrimonial i turística de Palma quedaria altament beneficiada. I els habitants de la ciutat gaudiríem també de la nostra ciutat.

La proposta d’ARCA compatibilitza l’interès general i el dels residents

Vehicles estacionats davant la façana del Mirador de la Seu
Des d’ARCA creim que la nostra proposta, manifestada al regidor de mobilitat ja fa dos anys, compatibilitza l’interès general i la  necessitat dels residents.

No obstant és necessari que qui viu a l’entorn de la Seu entengui que tenir reservat un espai davant la Seu per aparcar els seus cotxes, és un privilegi per a ells i un gran cost paisatgístic i cultural per la resta de la ciutat.

Pensam que eliminar els cotxes de l’entorn de la Seu és una actuació obligatòria i ja duim massa anys de retràs.


D’aquesta prohibició que ha durat 24h i de la que avui informen els mitjans, no en teníem cap informació. No sabem si tan sols era una prohibició durant el dia, o també durant la nit. Nosaltres férem la nostra petició durant diverses reunions i en els termes que explicam a la nota i que mantenim.

4 de juny 2015

ARCA i el GEFB denuncien les obres de la Fortalesa Avançada de Sant Carles

ARCA ha denunciant les obres que s'estan duent a terme a la Fortalesa Avançada de Sant Carles davant la incapacitat i manca de competències de les administracions locals en matèria de Patrimoni Històric.

ARCA s'ha adreçat al Ministeri de Cultura i la Demarcació de Costes

ARCA s'ha adreçat a l'Autoriatat Portuària de Balears com a adjudicatària del projecte i també ho ha fet a la Demarcació de Costes de Balears i a la Subdirecció General de Protecció del Patrimoni Històric que depèn del Ministeri de Cultura.

El GEFB ve denunciant irregularitats en aquest indret des de l'any 2009

Per la seva part, el Grup d'Estudis de Fortificacions de Balears (GEFB) des de l'any 2009 ve denunciant les intervencions que s'han dut a terme a la Fortalesa Avançada de Sant Carles per manca d'autoritzacions prèvies del servei de Patrimoni del Consell de Mallorca.

L'any 2010, el Consell de Mallorca va reconèixer al GEFB que aquesta construcció era declarada com a BIC, però no va actuar, perquè les competències eren de caire estatals.

ARCA demana que l'administració estatal assumeixi les competències

ARCA vol que l'administració estatal compleixi amb les seves competències en matèria de protecció del patrimoni cultural i li ha demanat que intervengui en aquest assumpte, perquè sospitem que aquest projecte no presenta cap autorizació de cap administració competent en matèria de patrimoni históric i que l'execució de les obres del mateix, no són correctes i s'ha construït per damunt del que es va projectar i que permet la llei.

La Fortalesa Avançada de Sant Carles és un BIC i aquestes obres no s'adapten al seu grau de protecció

En aquest cas, la Fortalesa Avançada de Sant Carles és un Bé d'Interès Cultural (Monument) declarat per estar en la categoria de protecció de castells o fortificacions militars. Llavors les obres d'execució d'un bar chill out, on s'ha construït una piscina, una construcció volumètrica i s'han sembrat palmeres, segurament manquen d'autoritzacions en matèria de patrimoni historic, per aquest motiu demanem que si el projecte autoritzat per l'Autoritat Portuària de Balears no presenta autorització ministerial, que aquest sigui declarat nul, es suspenguin les obres inciades y es restableixi i restitueixi el bé cultural, a part de les sancions corresponents que marca la Llei de Patrimoni Històric espenyol en matèria de protecció del Patrimoni Cultural.


1 de juny 2015

Recorregut embARCA't: "Visita a la finca de Els Calderers"

Kika Coll davant la façana de Els Calderers.
ARCA organitzà el passat dissabte 30 de maig un recorregut embARCA't titulat "Visita a la finca de Els Calderers", dirigida per la restuaradora Kika Coll Borràs.

La visita consistí en veure i entendre el mobiliari que es conserva a l'interior de la casa de Els Calderers. Gràcies a l'especialista en mobiliari, Kika Coll Borràs, poguerem entendre millor els estils i períodes artístics de cada un dels mobles que trobarem.