22 de gen. 2015

ARCA organitza aquest dissabte la Vª edició del programa “Patrimoni i gastronomia a Santa Catalina”.


El proper dissabte 24 de gener ARCA i Diana Ferreira oferiran un itinerari per la històrica barrida de Santa Catalina, per conéixer una mica més el patrimoni històric que presenta. La visita es completarà amb una demostració gastronòmica de plats tradicionals de la cuina mallorquina, que tingué lloc al mercat de Santa Catalina.

El patrimoni i la gastronomia són dos exemples de la tradició cultural de Mallorca i que ARCA mitjançant els recorreguts culturals vol impulsar, per donar a conéixer als ciutadans i ciutadanes de Mallorca.

L’itinerari històric serà dirigit per Xavier Terrasa i comptarà amb els següents punts de visita:

1.Montepío de Previsión del Arrabal de Santa Catalina. C/ Fàbrica. Exemple de moviment associatiu, fundat a 1894. 
2.Can Palmer. C/ Quetglas, 5. Exemple de Modernisme popular de l’any 1910. 
3.Església de la Immaculada Concepció. Construida a 1910. C/ Sant Magí. 
4.Teatre Mar i Terra. Construït el 1898. C/ Sant Magí. 
5.Es Jonquet. Barri tradicional mariner amb conjunt de molins fariners. 
6.Rentadors municipals. Infraestructura pública de finals del segle XIX. Av. Argentina. 
7.Hostal Cuba. Edifici colonial de 1904. Av. Argentina amb C/ Sant Magí. 
8.Edifici la Central. Edifici modernista de 1908. C/ Sant Magí. 
9.Can Pujol. Edifici modernista de 1903. C/ Pou, 24.

La degustació gastronòmica anirà a càrrec de Diana Ferreira:

La idea d'aquesta activitat es divulgar el receptari de les Illes Baleares, recuperar receptes, i en congruència amb el recorregut organitzat per ARCA. El receptari dels plats escollits per a aquest projecte són els següents:

Recepció:
Ponxe “Rei En Jaume” 
Dada històrica: és una beguda del segle XVIII, possiblement una invenció de la cuina de l'aristocràcia.

Font: “Tapes i Broquetes” de Javier Soriano

Aperitiu:
Ous de codorniu en “budellets”.
(Inspirada en una recepta de finals del segle XIX).

Font: “Nuestra cocina” de Lluís Ripoll. 

Principal:
Bunyols de Carxofas. 
(una recepta, de la que parla l'arxiduc Lluis Salvador, tal i com ho explica Sebastià Trias Mercant a un llibre que li dedica).

Font:  “La cuina de Mallorca” receptes de cuina tradicional mediterrània de Jaume Fàbrega

Postres:
 “Menjar Blanc”.
El “menjar blanc” era, en un altre temps, el plat típic de les Balears en general,  amb motiu de les festes populars i sobre tot de les denominades “festes del carrer”. A Palma no podia faltar aquest plat on les families de la barriada obsequiaban a les seves amistats conegudes.

Font: “Sa cuina de Toby Molenaar”, cuina tradicional Mallorquina

Cap comentari: