15 de gen. 2015

ARCA demana la conservació d'unes ceràmiques de la Roqueta al barri del Camp d'en Serralta

A la part superior dreta d'aquest immoble del carrer
Femenies, es troba el detall ceràmic de la Roqueta
ARCA com a entitat que vetlla per la conservació i preservació del patrimoni cultural de Palma ha pogut tenir coneixement de la troballa d'uns detalls ceràmics originals de l'antiga fàbrica de la Roqueta, els quals es trobarien al carrer Femenies, 6, del barri del Camp d'en Serralta (Palma).

La troballa en qüestió es tractaria de cinc rajoles decorades, que en el seu conjunt formarien un dibuix ceràmic, signat a la part inferior amb el nom de Cetre,sobrenom de Pere Joan Aguiló Foteza, propietari de la Roqueta.

Aquest detall ceràmic és la única resta que es conserva d'una decoració més amplia que hi havia a la dreta d'aquest senzill habitatge (carrer Femenies, 6) i que avui s'ha convertit en un solar buit.

ARCA ha pogut saber que una important entitat bancària és la propietària d'aquest immoble, el qual ja fa una sèrie d'anys, fou amençat per l'enderrocament. Ara pensem, que és l'hora de reflexionar i pensar amb més cura i sensibilitat cap al nostre passat i els elements que formen part de la nostra cultura.

Llavors, volem alertar que abans de dur a terme passes errades que formen part del passat, poguem trobar entre totes les parts implicades una solució raonable per a la conservació i preservació d'aquests detalls que provenen de l'excel·lent i magnífica fàbrica de la Roqueta, un referent del modernisme de Mallorca i amb influències cap a l'exterior de l'illa.

ARCA s'ha adreçat a l'Ajuntament de Palma perquè pugui donar una solució raonable

Ceràmica de la Roqueta
ARCA ha demanat a l'Ajuntament de Palma que activi els mecanismes de protecció cap al Patrimoni Històric, segons les competències en aquesta matèria, perquès les restes ceràmiques de l'antiga fàbrica de la Roqueta situades al carrer Femenies, 6, de Palma siguin protegides.

També li ha demanat que inicïi unes converses amb la famosa entitat bancària, propietària d'aquest immoble per poder trobar una solució real i raonable cap a la protecció d'aquest element.

La Roqueta: fàbrica d'una vital importància per al desenvolupament del modernisme a Mallorca

Fàbrica de ceràmica (1897-1918) modernista aplicada a l’arquitectura. Situada al raval de Son Espanyolet i Santa Catalina. Un cop finalitzà el negoci, es dedicà a l’elaboració de vins i sabons. 

El seu fundador fou Pere Joan Aguiló Forteza “Cetre”, i baix les seves ordres treballà l’artista Vicenç Llorens. El senyor Cetre tenia contactes amb altres centres ceràmics de València, Alacant i Barcelona. 

Els primers anys foren els de major proliferació artística, i contribuïren materialment a decorar: la Casa Barceló, el Gran Hotel i la Can Rei. També trobem produccions seves al mur de l’absis central la Seu i als botons ceràmics de la façana i a una torre de la Casa Batlló de Barcelona.