10 d’oct. 2014

Can Bibiloni, un edifici de l’arquitecte Gaspar Bennàzar a punt de desaparèixer per la insensibilitat que impera i juga en contra del patrimoni històric

Can Bibiloni, en el carrer d'Aragó: Un edifici importantíssim per a l'Eixample de Palma. Un vestigi del seu passat industrial

Obra destruïda de Gaspar Bennàzar n’hi ha molta; la darrera, El Pont des Tren. Ara es vol destruir Can Bibiloni

De manera incomprensible, i malgrat els esforços que ARCA ve desenvolupant des de fa ja dues legislatures, no es vol conservar ni tan sols la façana d’aquest immoble singular.

Si finalment es concedís la demolició de Can Bibiloni, se consumaria una pàgina més en contra del patrimoni del S. XX, sempre maltractat i fins i tot ara mateix.

La darrera destrucció d’una obra de Bennàzar va ser el Pont des Tren. Davant la indignació de la ciutadania.

Des d’ARCA pensam que la ciutadania pot reviure la mateixa sensació d'indignació si es destrueix Can Bibiloni.

ARCA demana a l’Ajuntament de Palma i als tècnics de Patrimoni que també tenen el seu paper en aquesta decisió, sensibilitat real cap al patrimoni, especialment cap al més humil i per tant més en perill.

Que reconsiderin la seva postura, pel bé de l'Eixample i de la Ciutat

L'Eixample de Palma. Una zona que ha patit el maltractament, degut a l'urbanisme excesiu i a les poques eines de protecció que s'han aplicat. És una zona que encara, no ha rebut el reconeixement històric i cultural que es mereix, i només es recordada per destruir els seus encants arquitectònics, estam ben arreglats.

Descripció de Can Bibiloni: un vestigi industrial de primera magnitud

L’edifici de Automóviles Bibiloni és de 1928 i combina elements clàssics amb altres que recorden l'estètica maquinista. Ens hem de situar en l'època, per comprendre l'entusiasme que provocà el futurisme i el maquinisme. El carrer d'Aragó és un dels millors exemples de l’eixample ciutadà, sorgit després de la demolició de les murades: no ens ha de sorprendre que en aquest carrer s'establís el local d'Automóviles Bibiloni que, des de 1928 ocupa un lloc de privilegi en aquest carrer.


El conjunt integra diversos espais: a la planta baixa, mirant al carrer d'Aragó, es troba la botiga; damunt hi havia l'habitatge dels propietaris i, en profunditat es desenvolupa un ampli garatge.

La façana té molta gràcia, perquè juga amb elements clàssics i moderns, representa l'estètica maquinista de principis del s. XX. Els elements més tradicionals són el frontó, que remata l'edifici on es llegeix la data de construcció (1928) i els relleus que sobresurten i que segueixen el model grec. El mateix es pot dir dels permòdols (mènsules) i motllures amb motius en espiral que ens recorden les decoracions dels mobles de l'època.

Errada al planetjament, no subsanat mai


Per una errada al planetjament de 1994, no va ser inclosa la protecció del que queda de Can Bibiloni: Les façanes principal i lateral i l'habitatge superior. Les cotxeres varen ser esbucades fa uns anys i els solars ja han estat construïts.
Aquesta errada que arrossegam des de 1994, no s’ha volgut subsanar en tots aquests anys. I ara el perill és imminent.


ARCA DIU: ATUREM LA DESTRUCCIÓ DE CAN BIBILONI

1 comentari:

Alexandra Calzado Rodríguez ha dit...

No es poden recollir firmes per aturar el procés?? l'edifici està catalogat, o es BIC? es una llàstima que s'esborrin ses petjades del passat mallorquí, i més, s'ha de tenir en compte que la bellesa arquitèctonica del centre resideix en la convivencia entre l'antiguitat i la modernitat.
A mi personalment aquest edifici sempre m'ha cridat l'atenció, i mai m'haguès pensat que no pensin en conservar, almenys la façana, que reflexa l'arquitectura industrial del segle passat, pot ser uns dels pocs edificis tan clars de l'època que tinguem a l'illa.