30 de gen. 2014

Discurs del president d'ARCA al sopar anual de l'entitat

Pere Ollers i Àngels Fermoselle
Amigues i amics,

Vos agraesc en nom de la Junta d’ARCA la vostra assistència i participació en aquest Sopar anual que cada any es converteix en una cita ineludible per a començar l’any.

ARCA felicita l’any a tota la família col·laboradora i simpatitzant amb el patrimoni cultural: persones associades i simpatitzants de la nostra entitat, altres entitats germanes i mitjans de comunicació.

ARCA i el patrimoni cultural de Mallorca ens necessita més que mai. Necessita a tothom, unint esforços i posant amb interès els cinc sentits, la intel·ligència i el cor a favor de conservar i mantenir el llegat cultural d’aquesta terra. És un mode de poder entendre amb rigor la nostra història i la nostra identitat, les nostres arrels. I també una demostració d’estimació i respecte a les persones que ens precediren i les que ens succeiran. 

En l’any 2013 hem continuat amb la defensa del patrimoni cultural contra els atacs d’alguns  governants i d’alguns particulars :

Lamentablement continuam amb una política cultural autonòmica gairebé inexistent i quan es du a a terme (Institut Estudis Baleàrics) no contempla ni les entitats d'aquí ni el patrimoni cultural figura entre les prioritats.
El Consel de Mallorca ha oblidat pràcticament les polítiques de foment del patrimoni cultural i els ha reduïdes a la mínima expressió. La Comissió Insular s'ha convertit en un maquinària burocràtica d'autoritzar projectes amb més o menys fortuna. Seguim sense pertànyer a la Ponència Tècnica de Patrimoni, prova del poc respecte del Conseller i vicepresident Rotger per la labor de la nostra Associació.

Què n'ha fet el Consell de Mallorca de la Declaració de patrimoni de la Serra de Tramuntana? col·locar un alt càrrec més?

Els temors que l'any passat teníem, en part, s'han esvaït (Es Guix de Lluc) però en part s'han materialitzat: Ses Fontanelles. I han sorgit noves “embranzides” com és el cas ara del Port del Molinar. Estam contents per la decidida i clarivident postura del Batle Isern contrària a l'elefantiasi d'un Molinar desfigurat però no hem d'aturar, no podem aturar perquè a l'altra banda ja tenim les amenaces de l'Autoritat Portuària de Balears.

Les administracions -de vegades amb l'ajuda de particulars- fan malbé el patrimoni cultural de tots quan:

1. Permeten un fals “poblat mallorquí” a Canyamel (Capdepera)
2. No restauren adeqüadament Raixa.
3. Mantenen amb deixadesa extrema en una lamentable situació Can Weyler, Can Serra, Can Fàbregues.
4. Es mostren impassibles davant malifetes com les de Son Cabrer, Son Puig i tantes possessions de Palma malmenades...
5. No actuen decididament en el Centre històric de Palma.

Les alegries del patrimoni -que també n'hi ha i prova en són els premis “Conservació de Patrimoni 2013” als quals hem fet referència- són enguany:

- La victòria, per ara, del procés judicial de defensa del Jonquet contra Acciona en el qual ARCA hi participa amb el nostre vicepresident i advocat. Enhorabona.
- La demolició d'obres que feien malbé el Calvari de Pollensa, després de 20 anys de lluita judicial d'un veïnat contra el promotor i l'Ajuntament d'aquests anteriors anys. Enhorabona Tomeu Amorós per aquesta tasca en benefici de tots, a càrrec d'una sola persona.
- L'estat actual de “standby” as Molinar ens ha de donar coratge per continuar i seguir amb la campanya de defensa perquè en el proper sopar volem que s'hagi cancel·lat per complet el macroprojecte de port. "Al molinar port petit!"
- L'àrea de protecció de Santa Catalina decretada per l'Ajuntament de Palma és una bona notícia, ara cal posar en pràctica la definició del patrimoni arquitectònic i paisatgístic d'aquest barri i evitar-ne -activament- qualsevol destrucció o demolició.

Des d’ARCA hem continuat accions de defensa del patrimoni històric, etnològic i cultural de tot tipus:
Feim el seguiment a les obres del Palau del Rei Sanç de Valldemossa
Segim demanant  que el CIM protegeixi el patrimoni moble col·lectiu de Sa Nostra (amb importants col·leccions de monedes, arqueològica, pintura, etc).

Hem esmerçat molt de temps per conscienciar totes les autoritats municipals per millorar la protecció del patrimoni visual del centre històric de Palma: turisme, ocupació de via pública, Emaya, regidor d'urbanisme, regidor d'infraestructures, ordenança cívica, etc... Volem un Centre de Palma de bandera per respecte patrimonial i per imatge, ho hem dit per activa i per passiva i és una condició sine qua non per anar de la mà en la petició de Patrimoni de la Unesco del centre palmesà.

Hem presentat al·legacions a la Llei del Sòl, hem fet una feina molt acurada d'anàlisi punt per punt de la Llei i hem fet moltes propostes que ara estan dipositades en mans dels polítics.

Vet aquí un petit resum de l'activitat anual d'ARCA. Moltes accions vos sonen d'anys enrere i d’altres en sentireu a parlar molt més. I és que la societat civil, la ciutadania i les entitats cíviques no podem defallir ni deixar de banda els temes començats. En totes les actuacions d'ARCA s'hi ajunten feina, estudi, col·laboració de professionals (voldria demanar un aplaudiment per alguns com en Pere Ventayol que dediquen part del seu temps a les nostres curolles),  il·lusió i treball per sensibilitzar la ciutadania (i aquí feim falta tots i totes), exposar amb seriositat els nostres arguments a favor del patrimoni cultural, convèncer les autoritats i aconseguir decisions d'acord amb la Llei.

Amigues i amics, els vostres esforços (quota, emails, extensió de l’acció, voluntariat, manifestacions, etc) no són debades; serveixen per a mantenir ben vives les expectatives del nostre patrimoni. I això –amb èxits i fracassos- vos ha d’omplir de satisfacció, sense caure en la complaença, perquè hi ha molta feina per fer . I hem de multiplicar els esforços i mantenir ben viva la societat civil.

Aturem- els peus a tota la gent que destrueix el patrimoni cultural! Marginem la incultura i l’incivisme! 

Enhorabona a les candidatures al  premi “Conservació de Patrimoni 2014” el seu exemple ens estimula.

Coratge i ànims a tothom per continuar treballant pel patrimoni cultural de Mallorca, enmig de dificultats que no són  només econòmiques.

Permeteu-me, per últim, que doni les gràcies al pintor Antoni Bibiloni qui ens ha regalat i dedicat les pintures commemoratives d’aquests premis.


Pere Ollers Vives
President d’ARCA

29 de gen. 2014

ARCA lliura els Premis Conservació i Destrucció del Patrimoni al seu sopar anual

Membres de la Junta d'ARCA amb els premiats
ARCA va lliurar ahir a la nit el Premi Conservació del Patrimoni per a l'Equip de recerca d'Almallutx i el Col.lectiu Fabricantes, de Bunyola. Ambdues candidatures varen obtenir el mateix nombre de votacions i obtingueren el premi ex aequo.

Les persones que assistiren al sopar, també votaren la candidatura del Premi Destrucció del Patrimoni que fou a mans de la Directiva del Club Marítim Molinar de Llevant.

L'acte fou presentat per Àngels Fermoselle i també comptà amb un discurs del president d'ARCA, Pere Ollers Vives i dels premiats.

CANDIDATURES A PREMIS ARCA 2013

Candidatures a Premi Conservació del Patrimoni

1.Equip de recerca d'Almallutx

Compost per Jaume Deyà i Pablo Galera uns joves i entusiastes arqueòlegs que amb molta força i determinació han emprés un projecte de recuperació, del que possiblement serà el jaciment arqueològic més important de les Illes Balears durant el període islàmic.

Pablo Galera i Jaume Deyà
Durant dues campanyes arqueològiques, ja han fet el suficient renou, perquè el seu projecte sigui conegut i escoltat a altres indrets del món, com per exemple el Japó, on un equip televesiu d'aquest pais els hi va fer dos reportatges.

Una propaganda, que no ha servit perquè les institucions públiques de pes d'aquesta comunitat, recolzin aquest ambiciós i atractiu projecte. Però, la il·lusió i les ganes de fer feina de Jaume i Pablo els han duit a ser novedosos i imaginatius. Durant la passada campanya, promocionaren el seu projecte a molts indrets de la nostra illa i gràcies a la força de les xarxes socials, emprengueren una campanya de crowfunding, per tal de recaptar fons al seu projecte. Fou tot un èxit, va superar totes les seves expectatives i es va poder comprovar, que el projecte d'Almallutx té un fort reconeixement social, on gràcies a les aportacions particulars de persones anònimes i algunes empreses privades ha estat possible continuar-lo.

ARCA veu en aquest projecte d'investigació futur, esperances i confiança, motius pels quals proposem aquesta candidatura com a Premi del Conservació del Patrimoni.

2.Col.lectiu Fabricantes, de Bunyola, integrat per les investigadores Paquita Canals, Caterina Garcias i Bàrbara Suau. 

Pel seu projecte d'investigació sobre la fàbrica de teixits de Bunyola i per la celebració del centenari de la seva inauguració amb una exposició i un documental. que han recuperat la memòria de les dones que hi treballaren, a més de la història i part del patrimoni de la fàbrica.

Caterina Garcias, Bàrbara Suau i Paquita Canals
Aquestes dones feineres i entusiastes estan disposades a que no s’oblidi la història oral, la més senzilla i, de vegades la que més ens ensenya.

Elles han recopilat material i donat forma a un documental i a una exposició magnífica que ens fa entendre la importància que va tenir per Bunyola i les seves dones la implantació de la fàbrica de teixits.
Ben segur que tant el documental com la exposició encara tenen un llarg recorregut.  

3.Web Fotos Antiguas de Mallorca (FAM)

Darrera l'exitosa pàgina de facebook de FAM (Fotos Antiguas de Mallorca) hi ha una persona constant i dedicada a aquesta tasca de divulgació exhaustiva. La persona de la qual esteim parlant és Lorenzo Miró, creador del bloc Fotos Antiguas de Mallorca i actualment a facebook, on ha assolit la xifra de més 18.000 simpatitzants.

La seva tasca de recuperació i divulgació de fotografies antigues sobre la nostra terra mereix els nostres reconeixements. Gràcies al seu esforç constant, Lorenzo Miró o FAM han posat a l'abast del públic en general un arxiu fotogràfic d'unes dimensions, que mai s'havia vist a Mallorca.

Els seus comentaris o observacions damunt les fotografies publicades també són dignes de reconeixement. Com es pot observar, no només hi ha una feina de recopilació, sinó també d'investigació damunt el document publicat, aspecte que li dóna un valor afegit a la informació que ens va servint diàriament a través de la seva pàgina.

ARCA veu en aquest projecte de divulgació una gran feina, molt exhaustiva i rigurossa, motius pels quals proposem aquesta candidatura com a Premi del Conservació del Patrimoni 

Candidatures a Premi Destrucció del Patrimoni

1.Ajuntament de Capdepera per permetre l’urbanització de Canyamel.

Té sentit a una Mallorca infestada de urbanitzacions despersonalitzades anar a crear “UN POBLE!!” amb projecte hoteler incorporat a un dels indrets intocats del nostre territori? A judici d’ARCA no té sentit. Correm el risc de perdre un altre bocí de la nostra personalitat i del nostre paisatge per al lucre d’uns quants.

I aquí sembla que no és qüestió de colors polítics. Per desgràcia hi ha més o maco unitat en la voluntat de destruir patrimoni natural i paisatge. 

Les obres ja estan en marxa. Volen duplicar  la població. Hi ha dubtes de si afecten un ANEI. Hi ha indicis de delicte ambiental ... i si els constructors fan fallida i deixen un poble fantasma! Sembla que no aprenen!

2.Directiva del Club Marítim Molinar de Llevant.

El projecte d'ampliació del Port  propossat i promogut per la actual directiva del Club Marítim Molinar de Llevant,  és totalment desproporcionat per l’escala del barri mariner del Molinar. Afortunadament s'ha trobat amb un fort rebuig social impulsat per veïnades i veïnats del barri,  entitats proteccionistes com el GOB, Oceania o la nostra entitat, ARCA,  i amb la negativa de dues institucions, prou significatives com són l'Ajuntament de Palma i el Consell de Mallorca.

Pedro Martínez en nom de la Plataforma Salvem es Molinar
El Club Marítim més antic de Balears, creat a l'any 1917, ha utilitzat arguments manipuladors i falsos i amb la excusa de la seguretat i la inversió pretenia desvirtuar un patrimoni de tot Mallorca i un referent a la badia de Palma, com és el Molinar, el passeig més agradable per a tota la gent de Palma i qui ens visita. 

El Molinar necessita un port petit, a la seva escala i tamany. De vegades saber mantener, i evitar créixer és la garantía de futur. 

Perquè “Al Molinar, Port Petit”, ARCA proposa aquesta candidatura al Premi destrucció del Patrimoni 

3.Grafiters incívics.

Palma i la majoria del pobles estan infestats de estúpids “burotatxos” que fan mal als ulls i a l’esperit. Fa molt poc s’ha inaugurat una part del Baluard de Palma rehabilitat i no varen tardar dues setmanes en haver-hi les signatures d’uns pocs beneïts o beneïtes, qui sap. El grafiti ben fet pot arribar a ser un art. El grafiti destructiu és un insult i una agressió. ARCA reivindica que a determinades mitjanes de Palma, no necessàriament al centre històric, es puguin fer intervencions tipus grafitis o art plàstic de carrer. Però el que passa avui en dia a les barreres dels comerços i a qualsevol façana o porteta de contador és incivisme pur i dur.
Per això ARCA vol fer una candidatura del Premi Destrucció del Patrimoni a alguns grafiters incívics per malmenar la imatge dels nostres pobles i ciutats. 

27 de gen. 2014

Candidatures als Premis ARCA 2013

Les votacions es faran durant el sopar del dimarts dia 28 al Restaurant Rodeo Grill

ARCA, a cada principi d’any, tria el premi en reconeixement a la tasca realitzada a favor o en contra del Patrimoni de Mallorca durant l’any recentment acabat. El “Premi Conservació del Patrimoni” valora la feina feta durant el darrer any per entitats o persones a favor de l’estudi o la conservació del nostre Patrimoni. Al contrari, el "Premi Destrucció del Patrimoni” recrimina la deixadesa o les accions, ja siguin particulars o institucionals, contra el Patrimoni.

Les tres candidatures són seleccionades per  la Junta Directiva de l’entitat, a proposta de les persones associades o simpatitzants. 

El premi Conservació o Destrucció del Patrimoni serà elegit durant el sopar del proper dia 28 entre les tres candidatures següents: 

Candidatures Premi ARCA “Conservació del Patrimoni” 

·         Col.lectiu Fabricantes, de Bunyola, integrat per les investigadores Paquita Canals, Caterina Garcias i Bàrbara Suau. Pel seu projecte d'investigació sobre la fàbrica de teixits de Bunyola i per la celebració del centenari de la seva inauguració amb una exposició i un documental que han recuperat la memòria de les dones que hi treballaren, a més de la història i part del patrimoni de la fàbrica
·         WEB FAM. Fotos Antiguas de Mallorca de Lorenzo Miró. Per la seva dedicació i gran vàlua com a recopilació no tan sols d'imatges, sinó també d’articles i petjades culturals de Mallorca publicats arreu del món. 
·         L’equip de recerca d'Almallutx (Escorca). Grup d’entusiastes llicenciats en arqueologia, creadors del projecte d'investigació sobre la resistència islàmica a Mallorca després de la Conquesta. Investiguen el rastre de la història en aquest extens poblat de la Serra de Tramuntana.  

Propostes Premi ARCA “Destrucció del Patrimoni” 

·      Directiva del Club Marítim Molinar de Llevant per proposar una descomunal transformació i creixement del port petit actual, arrasant qualsevol vestigi dels seus 100 anys d' història i pretenent destrossar una de les zones més belles i recorregudes de Palma.

·         Ajuntament de Capdepera  per permetre el projecte hoteler destructiu de l’entorn natural de Canyamel.
·         Grafiters incívics. Per l’agressió amb greus perjudicis estètics i econòmics  per part d’alguns individus incívics i destructors

Les votacions per a l’elecció definitiva dels premis la faran les persones sòcies d’ARCA i els simpatitzants de l’entitat que assisteixin al sopar que celebrarem el proper dimarts 28 de gener a partir de les 21h al Restaurant Rodeo Grill c/ Ramón y Cajal 16. Inscripció prèvia al tf 651425987

ARCA s'ha adhereix al següent manifest de l'Associació d'Amics del Museu Marítim

MANIFEST EN DEFENSA DEL PATRIMONI MARÍTIM DE MALLORCA

La recent utilització d’una embarcació tipus llaüt com a part d’un fogueró, durant les festes de Sant Antoni de Manacor, així com la difusió d’aquest fet en l’àmbit de les xarxes socials, ha tornat a posar de manifest l’escassa sensibilitat existent a Balears envers la cultura marítima, així com el nul control que s’exerceix des de les Administracions per a garantir-ne la seva protecció.

Aquest acte lamentable, sens dubte fruit de la manca de cultura necessària per a comprendre la rellevància dels elements que conformen el patrimoni marítim balear, demostra que la nostra comunitat no pot seguir ni un minut més sense una institució que vetlli per la protecció, la conservació i la difusió de la cultura de la mar. Dita institució, cridada a conscienciar a la societat i a convertir-se en un referent del Mediterrani, és el Museu Marítim, i la seva futura seu ha d’estar ubicada en algun dels immobles que l’Autoritat Portuària de Balears (APB) ha ofert recentment per a tal finalitat en el Port de Palma.

L’Associació d’Amics del Museu Marítim de Mallorca i la resta d’entitats adherides a aquest manifest desitgen expressar la seva repulsa pel que ha succeït a Manacor i recorden que la crema d’un llaüt impedeix conèixer el seu estat de conservació, la seva antiguitat, el mestre d’aixa que executà l’obra, la seva identitat i, en definitiva, la història de l’embarcació.

Procedir o no al seu desballestament és competència només dels experts en la matèria i, sota cap concepte, es pot dur a terme sense els obligats controls mediambientals.

Emplacem a les autoritats competents a que, definitivament, prenguin consciència de dramàtic estat del patrimoni marítim balear i de la manca de sensibilitat que la durada en el temps d’aquesta situació està provocant en una societat que viu literalment d’esquenes a la mar.

Una societat que no respecta el seu patrimoni està condemnada a desaparèixer. El Museu Marítim no és un caprici, no és una infraestructura vàcua, no és una qüestió merament decorativa. El Museu Marítim, vist el que hi ha, és una necessitat de primer ordre i no pot esperar. 

A Palma de Mallorca, el 23 de gener de 2014

Junta Rectora 
ASSOCIACIO D'AMICS DEL MUSEU MARITIM DE MALLORCA

21 de gen. 2014

ARCA disposada a treballar per a que Palma sigui Patrimoni de la Humanitat

Però advertim que hi ha molta feina a fer i els canvis han de ser notables. Són necessàries polítiques actives a favor del Patrimoni

ARCA veu amb bons ulls l’anunci de Mateu Isern de que es marca com objectiu la declaració de Palma com  Patrimoni de la Humanitat, tot pendent de determinar l’especificació de l’àmbit etc.

No obstant advertim que hi ha uns criteris imprescindibles que fins ara no s’han contemplat i que implica polítiques serioses i actives a favor del Patrimoni. Exemples serien:

1. Conservar l’autenticitat del Centre Històric. Si així fos no seria possible la desaparició de tants edificis al barri antic. Un exemple clar seria l’esbucament recent a la Plaça Quadrado. 

2. Obligar a la propietat d’edificis catalogats a conservar. Molts d’ells abandonen i afavoreixen la runa. Exemple Son Cabrer, els Molins des Jonquet... 

3. Rehabilitar, invertir i cuidar edificis propis de l’administració. Exemple Can Weyler, edifici gòtic... 

4. Evitar perjudici de la imatge amb tanques publicitàries. Exemples, totes les baranes i ascensors dels aparcaments soterrats d'Antoni Maura i de Plaça dels Instituts, en molts casos és la pròpia administració la que s’anuncia perjudicant la seva pròpia imatge. 

5. Evitar l’ocupació excessiva amb terrasses que envadeixen físicament i estèticament el Centre de Palma. Exemple Tendals que conformen casetes de plàstic vulgaritzants; rotulacions cridaneres,... 

6. Cablejat, aires acondicionats, civisme...

ARCA està disposada a  col·laborar i demana formar part de les comissions que se creïn al respecte.

20 de gen. 2014

Recorreguts titulats Palma ahir i avui durant Sant Sebastià

El llibre Palma. Ayer y hoy de su patrimonio (Flashback Ediciones, 2013) ha estat objecte d'uns itineraris guiats per la ciutat, a càrrec de l'historiador local Xavier Terrasa i el fotògraf Benet Bohigas. Aquests han tingut lloc els dies 18 i 20 de gener i han estat organitzats per ARCA.

Aquests recorreguts, llibre en mà, ens conviden a conèixer el passat de Palma: des de les antigues ubicacions de Can Brondo, Can Puig des Rellotge o Can Sales, passant pels canvis que han experimentat els carrers de la Boteria, Can Granada o les places de la Reina o Drassana, fins a les portes de la ciutat que varen desaparèixer com la de Santa Catalina o la de Jesús.

Foto: Benet Bohigas.

17 de gen. 2014

Valoració d'ARCA a l’anunci del batle Isern de no donar suport a l’ampliació pretesa del Port del Molinar

És el triomf del sentit comú i de la voluntat i acció ciutadana. 

És una passa fonamental perquè no creim que l’administració competent pugui donar ara el sus a un projecte mastodòntic en contra de la voluntat del 100% del consistori de Palma. És molt important aquesta acció unitària de l’Ajuntament, ja que tranquil·litza molt a la població. 

Par ARCA els ports petits tenen dret a existir i el port del Molinar ha de ser un port petit on les barques que hi ha a l’actualitat,  tenguin cabuda. Aquesta és la dimensió del Molinar. Una petita remodelació és possible, però petita. No sempre créixer garanteix el futur, de vegades s’ha de saber quin és el tamany ideal. I el Molinar agrada i és visitat precisament per les seves dimensions i el seu caràcter. 

Hem de felicitar, a més,  l’anunci del batle just dins aquesta setmana de festes. 

ARCA ha fet feina dins la campanya “Al Molinar, Port Petit” junt a d’altres entitats com el GOB, la Plataforma Salvem El Molinar i FAAVV

Ara demanam al Club Marítim el Molinar que retiri el projecte. Fins llavors continuarem amb la nostra tasca informativa com integrants de la Campanya “Al Molinar Port Petit” i de recollida de signatures. 

Qui estima la ciutat i el patrimoni paisatgístic hem patit tots aquests mesos. Ara respiram una mica.

16 de gen. 2014

Presentació del llibre "Anoni Despuig i Dameto. Príncep de l'Església, Príncep de les Arts"

Pere Ollers, president d'ARCA, presentà a Tomàs Vibot.
Ahir dimecres 15 de gener fou presentat a la seu d'ARCA el darrer treball de l'historiador Tomàs Vibot que du per títol “Antoni Despuig i Dameto. Príncep de l'Església, Príncep de les Arts”. 

Un interessant treball que de forma divulgativa ens apropa a aquest mallorquí universal, compromés políticament i molt actiu culturalment, de fet a dia d'avui, dos-cents anys després de la seva mort, encara es parla de la seva figura i del seu llegat cultural.

14 de gen. 2014

ARCA aplaudeix que el Museu Marítim es vulgui instal·lar a l'antiga seu de l'Autoritat Portuària

ARCA vol fets i no tan sols paraules. Duim un retràs de més de 15 anys. Ara ja no basten les intencions, ja hem de veure fets.

Demanam a l'Autoritat Portuària que impulsi aquest projecte i doni passes efectives.

Aquest edifici de l’antiga seu de l’Autoritat Portuària ha de adaptar-se als nous usos amb criteris de conservació patrimonial.

Fa anys que hi havia un projecte per instal·lar-lo a aquesta mateixa ubicació. Autoritat Portuària, que té recursos, hauria d’impulsar aquest museu per fer-ho realitat a una de les poques ciutats turístiques costeres, que no tenen un Museu Marítim.

En el seu dia vérem amb molta preocupació les declaracions de l’actual responsable de Autoritat Portuària d'instal.lar un hotel a l’antiga seu. La recuperació del projecte de Museu Marítim és una passa endavant important i per això li donam la benvinguda. Aquest museu i aquesta ubicació és important per a la ciutat de Palma i per a l'illa de Mallorca. 

El patrimoni marítim de Mallorca és important i el temps corre en contra. És un Patrimoni fràgil perquè les seves condicions de conservació són molt difícils i les pèrdues ja han estat nombroses. Molt d’aquest patrimoni està a mans de particulars.
Molta gent voluntariosa organitzada en el grup d'Amics del Museu Marítim junt a ARCA fa massa anys que reivindicam allò que és obvi: El Museu Marítim ha de ser una realitat.

Realment, és incomprensible que una illa com Mallorca oberta històricament a la mar i amb una gran tradició marinera i comercial, no disposi en ple segle XXI d'un Museu Marítim, com sí tenen altres ciutats de la Mediterrània.

Palma va tenir un petit i insuficient Museu Marítim, fundat a l'any 1951 i la seva seu fou a l'edifici del Consolat de Mar. L'any 1974, el museu tancà les seves portes per motiu d'unes obres de remodelació de l'edifici i aquest ja no es va tornar a obrir. Des de l'any 1976, l'Associació d'Amics del Museu Marítim i ARCA ho venim reclamant per la necessitat de preservar i conservar el patrimoni marítim a un lloc adient. 

ARCA vol manifestar també la necessitat de conservar al mateix entorn del Moll Vell un edifici d’interès com és l’antiga caserna de Carabiners, actualment utilitzat com a Caserna de la Guàrdia Civil.

Foto: Diario de Mallorca.

13 de gen. 2014

Presentació llibre sobre el Cardenal Despuig a ARCA

Dimecres 15 de gener a les 20'00 hores
 
“Antoni Despuig i Dameto. Príncep de l'Església, Príncep de les Arts”, de l'historiador Tomàs Vibot.
 

Lloc: Seu d'ARCA. Carrer de la Pau, 1A (Palma).