Pere Ollers i Àngels Fermoselle |
Amigues i amics,
Vos agraesc en nom de la Junta d’ARCA la vostra assistència i participació en aquest Sopar anual que cada any es converteix en una cita ineludible per a començar l’any.
ARCA felicita l’any a tota la família col·laboradora i simpatitzant amb el patrimoni cultural: persones associades i simpatitzants de la nostra entitat, altres entitats germanes i mitjans de comunicació.
ARCA i el patrimoni cultural de Mallorca ens necessita més que mai. Necessita a tothom, unint esforços i posant amb interès els cinc sentits, la intel·ligència i el cor a favor de conservar i mantenir el llegat cultural d’aquesta terra. És un mode de poder entendre amb rigor la nostra història i la nostra identitat, les nostres arrels. I també una demostració d’estimació i respecte a les persones que ens precediren i les que ens succeiran.
En l’any 2013 hem continuat amb la defensa del patrimoni cultural contra els atacs d’alguns governants i d’alguns particulars :
Lamentablement continuam amb una política cultural autonòmica gairebé inexistent i quan es du a a terme (Institut Estudis Baleàrics) no contempla ni les entitats d'aquí ni el patrimoni cultural figura entre les prioritats.
El Consel de Mallorca ha oblidat pràcticament les polítiques de foment del patrimoni cultural i els ha reduïdes a la mínima expressió. La Comissió Insular s'ha convertit en un maquinària burocràtica d'autoritzar projectes amb més o menys fortuna. Seguim sense pertànyer a la Ponència Tècnica de Patrimoni, prova del poc respecte del Conseller i vicepresident Rotger per la labor de la nostra Associació.
Què n'ha fet el Consell de Mallorca de la Declaració de patrimoni de la Serra de Tramuntana? col·locar un alt càrrec més?
Els temors que l'any passat teníem, en part, s'han esvaït (Es Guix de Lluc) però en part s'han materialitzat: Ses Fontanelles. I han sorgit noves “embranzides” com és el cas ara del Port del Molinar. Estam contents per la decidida i clarivident postura del Batle Isern contrària a l'elefantiasi d'un Molinar desfigurat però no hem d'aturar, no podem aturar perquè a l'altra banda ja tenim les amenaces de l'Autoritat Portuària de Balears.
Les administracions -de vegades amb l'ajuda de particulars- fan malbé el patrimoni cultural de tots quan:
1. Permeten un fals “poblat mallorquí” a Canyamel (Capdepera)
2. No restauren adeqüadament Raixa.
3. Mantenen amb deixadesa extrema en una lamentable situació Can Weyler, Can Serra, Can Fàbregues.
4. Es mostren impassibles davant malifetes com les de Son Cabrer, Son Puig i tantes possessions de Palma malmenades...
5. No actuen decididament en el Centre històric de Palma.
Les alegries del patrimoni -que també n'hi ha i prova en són els premis “Conservació de Patrimoni 2013” als quals hem fet referència- són enguany:
- La victòria, per ara, del procés judicial de defensa del Jonquet contra Acciona en el qual ARCA hi participa amb el nostre vicepresident i advocat. Enhorabona.
- La demolició d'obres que feien malbé el Calvari de Pollensa, després de 20 anys de lluita judicial d'un veïnat contra el promotor i l'Ajuntament d'aquests anteriors anys. Enhorabona Tomeu Amorós per aquesta tasca en benefici de tots, a càrrec d'una sola persona.
- L'estat actual de “standby” as Molinar ens ha de donar coratge per continuar i seguir amb la campanya de defensa perquè en el proper sopar volem que s'hagi cancel·lat per complet el macroprojecte de port. "Al molinar port petit!"
- L'àrea de protecció de Santa Catalina decretada per l'Ajuntament de Palma és una bona notícia, ara cal posar en pràctica la definició del patrimoni arquitectònic i paisatgístic d'aquest barri i evitar-ne -activament- qualsevol destrucció o demolició.
Des d’ARCA hem continuat accions de defensa del patrimoni històric, etnològic i cultural de tot tipus:
Feim el seguiment a les obres del Palau del Rei Sanç de Valldemossa
Segim demanant que el CIM protegeixi el patrimoni moble col·lectiu de Sa Nostra (amb importants col·leccions de monedes, arqueològica, pintura, etc).
Hem esmerçat molt de temps per conscienciar totes les autoritats municipals per millorar la protecció del patrimoni visual del centre històric de Palma: turisme, ocupació de via pública, Emaya, regidor d'urbanisme, regidor d'infraestructures, ordenança cívica, etc... Volem un Centre de Palma de bandera per respecte patrimonial i per imatge, ho hem dit per activa i per passiva i és una condició sine qua non per anar de la mà en la petició de Patrimoni de la Unesco del centre palmesà.
Hem presentat al·legacions a la Llei del Sòl, hem fet una feina molt acurada d'anàlisi punt per punt de la Llei i hem fet moltes propostes que ara estan dipositades en mans dels polítics.
Vet aquí un petit resum de l'activitat anual d'ARCA. Moltes accions vos sonen d'anys enrere i d’altres en sentireu a parlar molt més. I és que la societat civil, la ciutadania i les entitats cíviques no podem defallir ni deixar de banda els temes començats. En totes les actuacions d'ARCA s'hi ajunten feina, estudi, col·laboració de professionals (voldria demanar un aplaudiment per alguns com en Pere Ventayol que dediquen part del seu temps a les nostres curolles), il·lusió i treball per sensibilitzar la ciutadania (i aquí feim falta tots i totes), exposar amb seriositat els nostres arguments a favor del patrimoni cultural, convèncer les autoritats i aconseguir decisions d'acord amb la Llei.
Amigues i amics, els vostres esforços (quota, emails, extensió de l’acció, voluntariat, manifestacions, etc) no són debades; serveixen per a mantenir ben vives les expectatives del nostre patrimoni. I això –amb èxits i fracassos- vos ha d’omplir de satisfacció, sense caure en la complaença, perquè hi ha molta feina per fer . I hem de multiplicar els esforços i mantenir ben viva la societat civil.
Aturem- els peus a tota la gent que destrueix el patrimoni cultural! Marginem la incultura i l’incivisme!
Enhorabona a les candidatures al premi “Conservació de Patrimoni 2014” el seu exemple ens estimula.
Coratge i ànims a tothom per continuar treballant pel patrimoni cultural de Mallorca, enmig de dificultats que no són només econòmiques.
Permeteu-me, per últim, que doni les gràcies al pintor Antoni Bibiloni qui ens ha regalat i dedicat les pintures commemoratives d’aquests premis.
Pere Ollers Vives
President d’ARCA