12 d’abr. 2011

ARCA demana la declaració com a Bé Catalogat de tots els edificis del Polvorí de Gènova.

El Polvorí de na Baiana, a Génova, és un conjunt militar ubicat a un indret excepcional de Palma.

La singularitat dels edificis i la seva utilització durant anys per emmagatzemar explosius, amb galeries excavades a la muntanya i al subsòl, converteix el conjunt en un element de gran valor històric i etnològic. Situat a un barranc a la zona nord de Gènova (lloc estratègic per a un polvorí), el conjunt d’edificis i el seu entorn conformen un espai singular i atractiu.

La conservació exterior del conjunt, per ara, és acceptable. Però han entrat en un procés de degradació. L’abandó i l'ocupació de determinats immobles per part de cans i persones, ha fet que portes, finestres i parets hagin patit desperfectes.


Petita ressenya històrica:

El projecte signat pel capità d’enginyers Ricardo Echevarria i per l’enginyer comandant Taix és aprovat definitivament el 15 de febrer de 1906 i ratificat per Reial Ordre de 21 d’abril de 1906. Es construeixen unes instal·lacions dotades de tres magatzems separats amb una capacitat cadascun entre 80 i 100 tones de pólvora. Dos d’ells seran soterrats i l’altre situat a l’interior d’una excavació. Se dotarà a les instal·lacions d’un cos de guàrdia amb una capacitat per a vint homes. Al peu de cada magatzem s’hi bastí una garita de guàrdia i control i uns molls de càrrega. S’acabà de construir i entrà en funcionament l’any 1911.

El Polvorí de na Baiana és una part del nostre paisatge cultural i de la nostra història. La primera passa que hem de donar, doncs, és protegir-lo, donant-li sobre els papers el valor històric, arquitectònic i cultural que té.

Urbanísticament la zona consta de un grau màxim de protecció. Els terrenys varen ser desafectats i venuts a la immobiliària Kühn&Partner fa anys, segons informacions aparegudes als diaris.

ARCA, junt al Grup d’Estudis de les Fortificacions de Balears (GEFB) ja ha presentat a l’Ajuntament de Palma i al Consell de Mallorca la petició per a la declaració com a Bé Catalogat d’aquest conjunt.

Aprofitam per demanar a tots els partits polítics que facin seva aquesta iniciativa.

1 comentari:

Pere Llofriu ha dit...

Ejem!
Tenim un problema...
Na Beiana pertany a Calvià, però els calvianers no ho saben. I també és possible que quan els ho diguem els importi un rave.