4 de nov. 2010

Seminari de patrimoni: Restauració de pintura i les tècniques de neteja.

Can Weyler ha acollit el Seminari de patrimoni: Restauració de pintura i les tècniques de neteja, en una jornada organitzada per la direcció insular de patrimoni històric del Consell de Mallorca i coordinada per ARCA, a la qual assistiren més de cinquanta persones. S’hi pogué gaudir de les lliçons dels professors de la Universitat Politècnica de València la Dra. Eva Pérez Marín i el Dr. José Manuel Barros García, a més de la directora del taller de restauració del Bisbat de Mallorca, la Sra. Antònia Reig Morro.

La Dra. Pérez Marín fou l’encarregada de pronunciar la primera conferència, titulada La conservación de suports llenyosos i el repte de la desinsectació. La professora explicà “els nous tractaments de la fusta per eliminar les plagues d’obres d’art com les pintures sobre taula, els retaules o les escultures”. La Dra. Pérez Marín va fer un repàs de les diferents metodologies emprades, “des de Lesmes tradicionals fins a les que apliquen noves tecnologies”, i abanica el mètode d’eliminació d’insectes a través demicroones, actualment en proves a la universitat. “Elimina les plagues, però encara estam determinant com afecta les pintures”, va concloure.

Per altra part, el Dr. Barros García dirigí la xerrada La neteja de pintures: del paradigma de la recuperación al paradigma de la documentació. S’hi tractaren diferents aspectos metodològics per a la restauració de pintures i s’explicà com és possible aplicar alguns aspectes de l’arqueologia en els processos de neteja. “Les dues disciplines tenen un sistema de treball semblant, encara que es faci feina amb materials diferents”, afirmà el Dr. Barros Garcia.

El seminari va finalitzar amb un debat sobre casos pràctics per part dels dos professors, la Sra. Antònia Reig i el Sr. Pere Terrasa i altres restauradors.