28 de set. 2009

ARCA impulsa un moviment ciutadà de conservació de monuments i ara el de sa Feixina

Han signat l’esmentat manifest les següents 12 entitats membres del Fòrum Civil de Patrimoni:
Amics del Museu de Mallorca, Amics del Museu Marítim, Amics dels Molins, Amics de s’Arxiduc, Amigos de los Castillos, Arxiu Fotogràfic Andreu Muntaner, ARCA, Societat Arqueològica Lul·liana, ARCA- Llegat Jueu, Domus Templi, Fundació Amics del Patrimoni, Grup d’Estudi de les Fortificacions de Balears

A més han donat el seu suport:

Cambra de Comerç, Club Rotary Ramón Llull de Palma, Portal Forà i Assoc. de Veïnats de Sant Jaume.

Del manifest, que adjuntam íntegre, volem destacar els següents detalls:
“La Ciutat és el llibre obert que explica la història dels grans esdeveniments i la intrahistòria dels milions de fets menors que han teixit les vides i destil.lat les llàgrimes de les persones que hi han viscut.
Per aixó es defensa amb igual entusiasme el que és gros i el que és petit estèticament i històricament. “Allò”-va passar, ens agradi o no- i de tot s’ha d’aprendre¡.

El Patrimoni de la Ciutat no té ideologia. En va tenir quan es feia cada monument però la va perdent amb el temps. Ara ja és una fita, un testimoni silent d’uns fets, d’unes persones que ara -muts- contemplen el pas dels anys i- ¡aquí ve el més important!- el judici de la Història.

Conservam records de Carles V i de Felip II que no ens permetran oblidar què és el centralisme absolutista. Fins i tot lamentam la pèrdua del claustre gòtic de Sant Domingo per molt que tengués relació amb la Inquisió:el desfogament dels qui el destruïren no alleugerà ni un minut el turment dels pobres perseguits.

L’esperit de la Llei de Memòria Històrica no s’encamina a esborrar les emprentes d’una època i d’uns fets il·lícits, sino a restituir la dignitat i la veritat sobre persones represaliades, oblidades, i sobre certs fets.

Més de 40 anys d’història han deixat elements físics en el nostre paisatge urbà que un “savi sext sentit de quotidianitat” s’ha encarregat de desactivar. L’obelisc de la Porta Sta.Catalina sempre havia estat per tothom “sa font de sa plaça” … i l’hem perdut

Ara no hem de perdre també el monument de Sa Feixina.

3 comentaris:

Joan ha dit...

El monument de sa Feixina s'ha d'esbucar..

Mateu ha dit...

El monument de sa Feixina ja hauria d'estar esbucat fa 30 anys. I em pensaré seriosament donar-me de baixa de la S.A.L. per donar suport a aquesta lamentable iniciativa.

mireiacbms ha dit...

Em sembla un error molt greu que Arca es dediqui a això, hi ha tasques molt més útils i interessants a fer de preservació del patrimoni, enlloc de posar-se de banda dels feixistes.