9 de set. 2009

ARCA demana la conservació del monument de sa Feixina


ARCA sempre ha demanat i demana la conservació del monument de sa Feixina

Si anam destruint, per motius ideològics, els signes del passat, esborram la història, i aquesta s'ha de conservar per no repetir els períodes negres.

El pas del temps despulla els monuments del seu sentit original i passen a formar part de la nostra memòria visual, del nostre paisatge urbà. El Patrimoni, en realitat no té ideologia.

ARCA demana la conservació del monument i considera que és una oportunitat per fer pedagogia a la ciutadania.

La guerra civil ha estat una realitat desgraciada que mai hauria de tornar a passar. Els vencedors varen ser els colpistes, els que no tenien la més mínima legitimitat i les conseqüències, a més de desenes de milers de morts, varen ser famílies destruïdes, pobresa, incultura i dictadura.


Tornar la dignitat a tantes víctimes ignorades i malmenades és imprescindible, però no destruint aquelles fites urbanes que composen el nostre paisatge urbà i que el pas del temps ha fet oblidar a la majoria de la gent el seu significat inicial.

Podem esborrar el rastre de més de 40 anys de història? No, no podem. És més intel·ligent conservar els pocs testimonis que ara queden i fer pedagogia.

ARCA és una entitat conservacionista del Patrimoni. Hem d'intentar veure amb una certa distància ideològica. Repetim, els monuments, el Patrimoni en general no tenen ideologia.

Proposam que el monument de sa Faixina es complementi amb qualque element afegit o placa explicativa que el transformi en un monument a totes les víctimes de la Guerra Civil i la dictadura.


La major part dels palaus, monuments, elements arquitectònics, arcs de triomf, etc, no suportarien un test basat en els mínims drets humans, ni en la seva construcció ni en el seu destí o significat.

Per tant, hem de veure el simbolisme amb una mica de distància ideològica i atribuir i entendre els altres valors patrimonials que tenen, que no sempre son artístics ni de qualitat constructiva, la major part tenen valor com element històric o de fita urbana formant part del paisatge des de fa desenes d'anys.


A Berlin es conserva un enorme cilindre de formigó declarat monument. Era la proba de càrrega per instal·lar un enorme Arc de Triomf dins el projecte de gran Germània de Hitler. També es conserva a Àustria, la seva casa natal, que ara està dedicada a labors humanitàries i antifascistes i té una placa davant que recorda qui va néixer allà. Precisament per no oblidar.


ARCA continuarà treballant per a que Palma i el conjunt de l'illa de Mallorca no perdin més elements del nostre passat.

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Ara si que no entenc res ... i els mateixos arguments no eren valids per oposarse a la destrucció del monolit de la porta de Sata Catalina?

jac ha dit...

Postura plena de seny. Aquest monument s´ha de contextualitzar, no tomar.
És Feixina, no Faixina.

Anònim ha dit...

Enhorabona per la vostra equanimitat. A més a més, sembla que l'Ajuntament de Palma ja va fer dos estudis temps enrrera sobre el monolit, i va determinar que tenia entitat artística abastament per conservar-ho, a més va ser la darrera obra del arquitecte que el va dissenyar.

ARCA ha dit...

ARCA va utilitzar aquests mateixos arguments i d?altres per oposar-nos a la destrucció del monument de la Plaça Porta de Santa Catalina. Ho varem expressar a totes les reunions amb entitats i autoritats a les que varem assistir.

sard ha dit...

En aquest cas no estic d'acord amb la postura d'Arca. Les restes deixats no són sagrats i, a més, si no es contextualitzen no són més que memòria dels miserables que varen celebrar la submissió dels germans per la força amb un monument.
En tot cas, si aquesta és la postura d'Arca, per ser coherent hauria de exigir la reposició de l'escultura del mariner que hi havia davant del monolit, que per altra banda és pura estètica feixista.
A vegades demanar que res no canviï respon més a dessitjos personals de reconeixement del passat personal que a arguments objectius d'interés general. Per cert, el monument de la Porta de Santa Catalina encara tenia alguna justificació per mantenir-lo que no comparteix el "far" de la Feixina.
Alfons Sard, soci fundador d'ARCA

Anònim ha dit...

Apreciats Srs.
M'agradaria saber que en pensen els directius d'ARCA i els seus socis, de que l'entitat hagi presentat un nou manifest, on qualifica d'ignorants als que demanen que s'elimini el monument al Creuer de Guerra "BALEARES", responsable de milers d'assassinats d'innocents durant la guerra civil, i que a més ha inclòs al manco a dos col·lectius, PIMECO i el Club Nàutic de Cala gamba, que han hagut d'aclarir que no han recolzat aquesta iniciativa. M'agradaria saber si els directius d'ARCA pensen que manipular i falsejar la història i les adhesions es legítim per tal de mantenir els monuments d'una dictadura assassina.
Atentament.
Guillem Bassa

Anònim ha dit...

Apreciats srs.
M'agradaria saber que en pense la junta directiva d'ARCA, de que els Amics del Museu de Mallorca,la Societat Arqueològica Lul·liana hagin fet públic que retiren el seu suport al manifest, impulsat per vostés, per tal de mantenir erigit el monument feixista de Sa Feixina?
Atentament
Guillem Bassa

ARCA ha dit...

Sr. Bassa,

La junta de govern d'ARCA creu que vostè té informacions equivocades. La Societat Arqueològica Lul·liana no s'ha fet enrera del que va signar, com tampoc els Amics del Museu de Mallorca, la prova la tenim en la carta "Kipling i SA Feixina" que es va publicar al Diario de Mallorca el dia 3-1-2010 , per part del seu president.

http://premsapatrimoni.blogspot.com/2010/01/kipling-i-sa-feixina.html

Anònim ha dit...

Srs. d'ARCA.
Pot ser les meves informacions son equivocades, però no han dit rés de per que PIMECO i el Club Nàutic de Cala Gamba si han retirat el suport al seu manifest. A la plana web del C.N de Cala Gamba es pot descarregar el doc. on el president notifica a la batlessa de Palma que ells no han signat el seu manifest per a mantenir el monument feixista de Sa Feixina.
Els seus socis i l'opinió pública mereixen una explicació d'aquesta manipulació fraudulenta per part d'ARCA del nom corporatiu del CN i de PIMECO. A més els seus socis i l'opinió pública volen saber per que ARCA accepta el suport de la "Hermandad de Marineros Voluntarios" una associació clarament filo franquista, que ha vexat i insultat a la Regidora de Cort Fernanda Ramón, sobre el tema de la Feixina.
Atentament, esperant una aclaració.
Guillem Bassa

ARCA ha dit...

Sr. Bassa,

Sentim comunicar-li de nou, que les seves informacions no són correctes. Si vostè llegeix al nostre bloc de dia 28-9-2009, podrà veure quines entitats donen suport al manifest presentat per la nostra entitat. Com podrà compravar les entitats que vostè senyala, no apareixen en cap moment, perquè ARCA no ha tengut cap contacte directe, ni indirecte, perquè signin aquest document.