29 de gen. 2009

ARCA demana la protecció de l'eixample de Palma

La protecció de l’Eixample és una de les assignatures pendents de la protecció del Patrimoni de Palma. Palma no té en aquest moment cap pla específic per a la seva protecció.

Hem convocat una roda de premsa davant un edifici típic de l’Eixample, senzill, humil, de façana llisa amb balcons i persianes, que il·lustra unes característiques comuns de la zona.

Aquest edifici per desgràcia està a punt de ser demolit, malgrat que ARCA ha sol·licitat la seva protecció. No obstant, les eines per salvar el patrimoni de l’eixample són molt escasses per no dir inexistents. La única forma és aconseguir la catalogació de l’edifici o com a mínim de la façana. Llavors si l’immoble no és suficientment vistós, fracassem una vegada darrera l’altra en els nostres intents. És per això que van demolint un a un, molts dels immobles que han marcat una època i embellien el nostre paisatge urbà.

El problema afegit és que els nous immobles es veuen substituïts en la majoria de casos, per exemples anodins i que desentonen clarament el seu entorn, ja que no hi ha cap tipologia marcada per a la nova construcció que respecti els paràmetres de l’eixample.

ARCA s’ha proposat com un dels seus objectius prioritaris del present any, el treball per a la valoració i protecció de l’Eixample. Necessitem el compromís dels polítics i de la ciutadania.

EMOTIVA IMATGE PEL RECORD DE PALMA

Avui realitzam una acció simbòlica que consisteix en fotografiar a una sèrie de persones que volen tenir un record únic davant un edifici que està en risc de desaparèixer per la insensibilitat i ambició d’algunes empreses immobiliàries i per manca de reacció dels responsables polítics.

La persona serà fotografiada davant un edifici a punt de desaparèixer subjectant uns cartellets amb la frase “Conservem Palma” o “Adéu Palma, adéu”. Una imatge única, emotiva i irrepetible. Aquest serà el reclam per intentar remoure consciències.

Per desgràcia sabem que amb quasi total probabilitat no aconseguirem salvar aquest edifici del carrer Rei Sanç cantonada amb Reina Maria Cristina. ARCA ho ha intentat des de fa mesos, però no trobam valentia política per fer-ho i la normativa urbanística no juga a favor.

És urgent modificar la normativa, perquè es protegeixin d’una forma integral conjunts d’edificis amb caràcter històric, artístic o simbòlic, per no haver de recórrer a la protecció de forma individualitzada d’exemples com el d’avui.

PROPOSAM LA CREACIÓ URGENT D’UN GRUP DE TREBALL PER A LA PROTECCIÓ DE L’EIXAMPLE AMB REPRESENTACIÓ CIUTADANA A MÉS D’ESPECIALISTES, INSTITUCIONS I POLÍTICS.