23 de gen. 2009

Premis blanc i negre del patrimoni històric 2008

ARCA en el seu sopar anual de cap d’any va votar l’elecció del premi blanc del patrimoni històric, que és la distinció que s’atorga a les accions responsables, compromeses o partidàries de la protecció i conservació del patrimoni històric. També es dirimí el premi negre del patrimoni històric, dirigit principalment a persones o entitats poc sensibilitzades i irrespectuoses amb la protecció i preservació del nostre llegat cultural.

El premi blanc fou per a la Plataforma Salvem es Jonquet, que amb la seva acció cívica ha aconseguit la paralització temporal dels dos macroprojectes urbanístics que hi havia en aquesta zona tan emblemàtica de Ciutat.

Altres candidats d’aquesta categoria foren:
- La Comissió de Patrimoni històric del Consell de Mallorca: Per la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) amb la categoria de conjunt històric per als llogarets de Ses Alqueries, Ses Olleries, Ses Coves (Santa Eugènia), Ruberts, Jornets (Sencelles) i Orient (Bunyola).
- La Plataforma Salvem Son Real: La seva lluita ha donat els seus fruits amb la declaració com a Bé d’Interès Cultural (BIC) del conjunt arqueològic de Son Real (Santa Margalida).
- El Taller de restauració del Bisbat: Per la seva tasca de recuperació de béns culturals a totes les esglésies de Mallorca.

El premi negre fou per a Nemesio Suárez, director de l’aeroport de Son Sant Joan i representant d’AENA, per la seva intenció de destruir la possessió de Son Mosson, al·legant motius molt febles, per la contundent acció que es vol dur a terme.

Altres candidats d’aquesta categoria negativa foren:
- L’empresa Dasvidania S.L. per la destrucció de la possessió de Son Balaguer (Puigpunyent).
- L’empresa Restaura, promotora de les obres del carrer Colom amb Paners (Palma).
- Rafael Turatti, la seva actuació com a arqueòleg no ha permès una correcta protecció del patrimoni històric, a l’avinguda Antoni Maura, al carrer Colom o carrer Can Cavalleria, 4.


diariodemallorca.es 24-1-2009 ARCA premia el activismo ´cívico´ y eficaz de Salvem es Jonquet y castiga a Nemesio Suárez