27 de juny 2007

Els nuclis de cases tradicionals de Cas Senyor i sa Talaiassa declarats com a Béns Catalogats

ARCA aplaudeix la decisió adoptada entre el Consell de Mallorca i l’Ajuntament de Santanyí, on s’insta a incoar l’expedient de declaració de Bé Catalogat del nuclis de cases de Cas Senyor i sa Talaiassa, situats al centre històric de Calonge (Santanyí).
Ambdós nuclis de cases estan datats als segles XV i XVI respectivament, amb successives reformes fins a l’actualitat. Representen el llegat de la casa tradicional mallorquina, amb elements arquitectònics prou interessants i li donen una personalitat en aquest nucli de població.

ARCA amb data de 16 de març de 2007 va remetre un escrit al Consell de Mallorca i Ajuntament de Santanyí, per demanar la protecció d’aquest conjunt de cases, amenaçades de ser enderrocades, per a la construcció de nous immobles. Afortunadament les llicencies municipals ja concedides, han estat suspeses, i com es tracta d’un conjunt catalogat, gaudeix d’una protecció avalada i supervisada en un futur per la Comissió Insular d’Ordenació del Territori, Urbanisme i Patrimoni Històric.

Aquesta decisió adoptada ens plena d’orgull, però no hem d’oblidar que pobles de la Part Forana o petits llogarets, estan sofrint modificacions molt accelerades i com a tal, estan perdent la seva personalitat com a poble o petit nucli de població tradicional.

Una de les nostres preocupacions és aquesta, intentar recuperar la casa tradicional mallorquina, que significa un patrimoni històric menor, però que ha estat realment important per definir-nos com a poble i assolir un trets culturals propis. Si perdem aquest llegat, esborrem part de la nostra història i convertirem els nostres pobles de la Part Forana en ciutats dormitoris, sense cap personalitat i sense l’acolliment calorós que han significat fins fa poc.
Diari de Balears Digital 5-5-2008 Els "senyors" també han de preservar ca seva