23 d’ag. 2024

ARCA lamenta la mort de !Josep Antoni Grimalt



ARCA lamenta la mort de Josep Antoni Grimalt, tot un referent en la defensa, difusió i promoció del nostre patrimoni lingüístic més proper, la llengua catalana, a la qual gairebé va consagrar la vida i els seus estudis, essent una autoritat indiscutible en la matèria, tant per la seva preparació acadèmica com per la seva qualitat humana i proximitat.

Davant d'aquesta irreparable pèrdua , volem traslladar el nostre afecte a la seva família i amics, així com a tota la comunitat universitària i acadèmica de la nostra Comunitat. 

Sempre ens quedarà la seva tasca, impagable, així com la seva saviesa i tenacitat, fora de tot dubte. 

DEP

ARCA
23 agost 2024

22 d’ag. 2024

ARCA ES REITERA EN LA SEVA PETICIÓ DE DIÀLEG PER EVITAR LA TERRASSA BEACH CLUB DEL BALUARD I PROPOSAR UN ALTRE MODEL




Estada de la terrassa del Baluard aquests dies 

ESTAM A TEMPS PERQUÈ LES OBRES, A DIA D'AVUI, NO HAN COMENÇAT

DEMANAM A L'AJUNTAMENT  DE PALMA QUE LIDERI LA PROPOSTA DE CANVI I INICÏI CONVERSES AMB ELS CONCESSIONARIS

ARCA, fa ja més d'un any, queo¹¹1o¹i¹1<o1i<>i⁹1ií1o¹11[1o1am²0wywpw adverteix que el model de Terrassa-restaurant que s'havia autoritzat al Baluard era una aberració. Les obres executades fa mesos i denunciades per la nostra entitat ho varen demostrar. No obstant, una vegada retirades les obres il·legals i de manera incomprensible, Patrimoni va autoritzar unes altres estèticament idèntiques. Aquestes noves obres encara a dia d'avui no han començat.

ARCA es va dirigir fa unes setmanes a la presidenta del Govern perquè introduís seny i respecte pel nostre Patrimoni. Per ara no hem obtingut resposta.

Ara, ens dirigim a l'equip de Govern municipal que, tot i que és un problema heretat de l'anterior legislatura, té a les seves mans l'oportunitat i l'obligació de corregir aquesta nefasta gestió.
L'Ajuntament de Palma és el propietari de la Terrassa del Baluard i qui ha de decidir què es fa i què no allà. També és part del Patronat del Museu del Baluard.

Els interessos generals i del municipi, la protecció real de l'espai públic i del Patrimoni estan per sobre interessos particulars. 
En un moment en que la massificació turística està en boca de tothom seria una errada descomunal no evitar aquesta invasió estètica a un lloc tan sensible com la murada.

D'altra banda, no resulta gens creïble que s'advoqui per compartir una candidatura a Patrimoni de la Humanitat, precisament per al Patrimoni Defensiu de la ciutat, com es va anunciar recentment, i que es vulgui instal·lar un beach club al Baluard de Sant Pere.

Hi ha possibilitat i capacitat de rectificar. Li demanam novament a l'Ajuntament de Palma que encapçali la rectificació

22 agost 2024

13 d’ag. 2024

ARCA lamenta la mort de Guillem Rosselló Bordoy


ARCA lamenta la mort de Guillem Rosselló Bordoy, un referent en la investigació del Patrimoni. 

Davant d'aquesta irreparable pèrdua , volem traslladar el nostre afecte a les seves filles, com també a la resta de familiars i amics. 

Sempre ens quedarà la seva obra, la seva empenta i el seu exemple. DEP

ARCA
13 agost 2024

Un rètol destrueix l'harmonia estètica d'un edifici catalogat a Palma




ARCA demana la retirada immediat i la intervenció de Cort per exigir la restitució de la imatge de l'edifici

Can Cetre, està catalogat amb una protecció B

Una franquícia ha instal·lat un rètol comercial al centre de Palma que romp amb l'harmonia estètica d'un immoble de categoria històrica.

El rètol està ubicat tapant els ornaments modernistes de l'immoble que li atorguen personalitat.

ARCA ja ha presentat per registre electrònic davant l'Ajuntament de Palma un escrit de denúncia

Can Cetre, construït l'any 1904, tal com figura a la façana, és un edifici catalogat amb un nivell de protecció B, és a dir molt elevada.
La fitxa de catàleg ressalta la importància del lloc, devora on es troben Can Forteza Rey i l'Aguila, exponents màxims del modernisme de la ciutat.
Fa molts d'anys que molts comerços de Palma incompleixen sistemàticament les normatives i Cort no actua amb eficacia en el control. Així, Anam perdent la qualitat paisatgística del conjunt de la ciutat.
Algunes vegades tan sols quan ARCA denuncia, es posen en marxa els sistemes de l'administració per retornar a l'ordre establert. Uns tràmits sempre lents i molt complaents cap a l'infractor, al nostre judici.

 INCOMPLIMENT SISTEMÀTIC DE LA NORMA
L'administració hauria de ser més contundent i eficaç. La normativa de Centre Històric fins ara no permetia posar rètols més que dins el forat de la porta i d'una dimensió limitada, sense colors estridents i mai de plàstic. Aquest rètol sembla que incompleix totes les normatives existents.

UN PLA DE PAISATGE URBÀ
ARCA, al principi d'aquesta legislatura ha demanat la recuperació de la dignitat estètica amb un Pla de Paisatge Urbà. Tot i que la idea va ser ben acceptada, per ara no hem vist cap avenç i els incompliments són continus.

 ARCA

8 agost 2024


8 d’ag. 2024

SON BUSQUETS : Proposta de JOVES ARQUITECTES DE MALLORCA




Els Joves Arquitectes de Mallorca (JAM), amb el suport de diverses entitats ciutadanes y associacions locals, presenten una proposta urbanística per a Son Busquets

Proposta SEPES, que gairebé no conserva lo preexistent i no armonitza amb l'entorn
Proposta JAM amb suport  entitats defensa Son Busquets

Avui dimarts dia 7 d’agost, ha tingut lloc la presentació pública de la proposta ciutadana realitzada per l’associació de Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) i que compta amb el suport de les entitats ARCA, Palma XXI i la Federació d’Associacions de Veïns de Palma.

Arrel de la cridada d’atenció sobre el Cas de Son Busquets realitzada per el col·lectiu ARCA. Al 2018 encapçalaren *un procés de participació ciutadana d’iniciativa popular* en el que col·laboraren entitats com la Taula d’Arquitectura, l’Escola de Disseny de les Illes Balears, l’Escola d’Arquitectura UPC, ARCA, el Col·legi d’arquitectes i l’associació de veïns entre d’altres.  Aquest procés va rebre més de 60 propostes i *va posar sobre la taula un debat social* que va revertir el procés iniciat per un PERI que feia tabula rassa amb aquest espai i *va fer repensar el futur d’aquest gran espai de ciutat*, tot posant de manifest la importància de mantenir la memòria del lloc.

Com a conseqüència, es va iniciar un procés que ha finalitzat amb la incorporació de directrius sorgides del procés en el nou planejament municipal i la compra d’aquest espai per part de ministeri de Foment al ministeri de Defensa assegurant la titularitat pública del sol i obrint un procés de redefinició urbana que ara està en fase inicial.

Aquest març passat, el SEPES (entitat depenent del Ministeri de Foment encarregada del desenvolupament d’aquesta àrea) va presentar públicament la proposta elaborada pels seus serveis tècnics.

Aquesta proposta millora sensiblement les propostes anteriors que definien el futur de Son Busquets. Ja que incorpora els aspectes recollits en la memòria social sorgida del procés de 2018 i salvaguarda algunes de les edificacions existents.
Cantonada nord proposta SEPES
Cantonada nord proposta JAM

Tot i això, després d’una anàlisi en detall de la proposta del SEPES, els Joves Arquitectes de Mallorca (JAM) varen detectar una sèrie de punts de conflicte i es proposen elaborar una proposta urbana que, amb les mateixes condicions i mantenint els paràmetres edificatòris, fos més sensible amb la realitat local i urbana d’aquest entorn. 

PUNTS CLAU PROPOSTA DE LA JAM

1-      Una proposta viable La proposta desenvolupa els requeriments del pla general, tant pel que fa a la fixa específica de Son Busquets com a la normativa d’aplicació. Requeriments que ja en el sueu moment havien estat consensuades entre el MITMA i l’Ajuntament de Palma.

2-      Compromesa amb les necessitats i amb la memòria de la ciutat. La proposta dona resposta a l’emergència habitacional i al dèficit d’espais lliures i equipaments del barri, al temps que conserva totes aquelles edificacions amb interès tipològic identificades al Pla General i fins i tot alguna més per tal de conservar l’esperit i la singularitat del lloc i aconseguir que Son Busquets sigui un lloc de trobada, referència i centralitat a la ciutat tal com ja ho és ara mateix s’Escorxador.

3-      Adaptada al seu context i la ciutat. S’ha donat molta importància a l’escala i morfologia dels edificis a la fi d’adequar-los tant a l’alçada dels edificis existents a Son Busquets, com a l l’entorn proper d’aquella zona de l’eixample de Palma. Redint alçades

4-      Un nou barri viu i modèlic. La disposició del programa (habitatge, comerç, equipaments, espai lliure...etc)   i dels usos ha tingut molt present la voluntat de generar un barri actiu, viu, que generi teixit de ciutat.

En aquest sentit un dels aspectes que es consideren clau de la proposta és la integració de l’escola com un element central del barri, convertint-se en un espai generador d’activitat, rodejat d’espai lliure verd, en un entorn pacificat i aprofitant en bona mesura parc edificat existent que ja té una configuració molt fàcilment adequable per a aquest ús.

D’aquesta manera a més, front a la proposta presentada per el SEPES, s’allibera un gran paquet de sol situat en el perímetre del sector,en contacte amb la carretera a Sóller, que es susceptible de tenir una major densitat edificada, i per tant és una de les solucions que facilita la reducció d’alçada en els edificis habitacionals de la franja nord del sector.

5-      Ecobarri. Condició del PGOU
En un context d’emergència climàtica, i amb la forta incidència que té la construcció d’edificis, la proposta es planteja des de la possibilitat de que els edificis comptin amb ventilació creuada, tenint en compte la direcció dels vents dominants i l’assolellament, i definint unes volumetries que sigui possible desenvolupar mitjançant sistemes constructius de baix impacte ecològic.

A més, i seguint les directrius ja marcades per el pla general per a aquesta unitat, es treballa des de la voluntat d’implementació d’un ecobarri. Aquest concepte molt estès en la disciplina urbanística, pretén incorporar a la ciutat teixits urbans respectuosos amb els ecosistemes, primant la construcció sostenible i l’ús raonable dels recursos, integrant sistemes de captació i reutilització d’aigua, gestió eficient dels residus, autosuficiència energètica entre d’altres aspectes.

6-      Espai públic qualificat

En relació a la consecució dels punts anteriors, la definició de l’espai públic en aquest entorn és un aspecte que es considera essencial. És important actuar de manera que la urbanització d’aquesta porció de ciutat incorpori tots aquests valors enunciats i defineixi un ambient d’alt valor des de la perspectiva del paisatge urbà. Una ciutat amable, tranquil·la, peatonal i segura.

A una escala major, la proposta presentada ja ha fet un esforç important per definir una correcta jerarquització i definició dels espais lliures, així com de la seva relació amb l’edificació. També s’ha imaginat un espai amb un alt grau de vegetació i permeabilitat de sols, integrat tota aquella vegetació existent. Per tal d’aconseguir un espai de nova centralitat, serà important definit un correcte tractament dels seus espais lliures. Aquest és un dels reptes de futur.

En definitiva, és necessari entendre que Son Busquets és un espai d’oportunitat per a la ciutat. Un espai amb un fort potencial per esdevenir un exemple d’integració de la memòria urbana com a mecanisme per esdevenir un espai veïnal amb caràcter propi i un nou pol de centralitat a Palma. Però per ser-ho, és necessari introduir tota la complexitat que aquesta proposta recull.

Asistentes de JAM, ARCA I FAAVV a la roda de premsa
Presents també mostrant el suport de l’entitat,

Biel González, Mercè Lorca i Lourdes Martín en representació de la Federació de Veins

Palma, 7 agost 2024

6 d’ag. 2024

CONVOCATÒRIA : RODA DE PREMSA DE JOVES ARQUITECTES DE MALLORCA



TEMA: PROPOSTA MILLORADA PER A SON BUSQUETS

DIA: DIMECRES 7 a les 10'30h

LLOC: LOCAL D'ARCA Carrer Can Oliva, 10. Palma

Joves Arquitectes de Mallorca milloren la proposta del SEPES pel Pla Especial de Son Busquets que inclou els 800 habitatges de protecció.

La proposta que el SEPES presentà fa uns mesos a Palma ja representa una gran millora respecte del pla especial anterior però no es respectava la majoria del patrimoni existent. La proposta que presentem de JAM preserva un màxim de les edificacions existents tot mantenint el nombre d'habitatges totals i fa una redistribució dels nous equipaments en llocs estratègics amb la idea de mantenir la identitat del lloc

Arquitectes membres de l'associació JAM han elaborat una proposta que millora substancialment la proposta presentada per SEPES i a més té el suport de les entitats que sempre han defensat un Son Busquets respectuós amb la història i el barri on s'ubica. 

La proposta ja s'ha presentat tant a l'Ajuntament de Palma com a SEPES i compta amb el suport de ARCA, PALMA XXI, i la Federació d'associacions de veïns de Palma.

ASSISTIRAN: Membres de JAM, ARCA, PALMA XXI, i Federació d'associacions de veïns de Palma.


5 d’ag. 2024

ARCA ORGANITZA: Ruta guiada pels Llits de la Marededéu a Palma


Divendres 16 agost 2024
A les 9'45h

Què se celebra, una mort o una dormició?

Conduïda per Biel Barceló Català

Inscripcions al tel/WhatsApp 651425987

Donatius:
Persones associades 5€
No associades 8€

Lloc de trobada ARCA
Carrer Can Oliva, 10. Palma

Organitza ARCA

2 d’ag. 2024

ARCA DEMANA A LA PRESIDENTA DEL GOVERN QUE EVITI LA TERRASSA BEACH CLUB AL BALUARD



MAIG 2024. Terrassa del Baluard envaïda 
JULIOL 2024 Terrassa del Baluar retirada la invasió que vol tornar 


LI HA DIRIGIT UNA CARTA PER A QUE DEMOSTRI QUE REALMENT VOL EVITAR LA INVASIÓ  I REORIENTAR LA RENDABILIDAT TURÍSTICA

SI LA PRESIDENTA ACTUA, LA SEVA CREDIBILITAT ES VEURÀ REFORÇADA

SI NO S'EVITA AQUESTA TERRASSA TAL I COM ESTÀ PLANTEJADA ES DEMOSTRARÀ UNA MANCA DE VOLUNTAT DE REORIENTACIÓ DE LA DINÀMICA INVASORA TOT I QUE EL PROBLEMA SIGUI HEREDAT DELS ANTERIORS GESTORS

ARA, AMB LES OBRES ILEGALS RETIRADES ÉS EL MOMENT D'ATURAR I RENEGOCIAR LA TERRASSA 

ARCA s'ha  dirigit per escrit a la presidenta del Govern per demanar la seva intervenció i que triomfi el sentit comú i l'interès general en el cas de la Terrassa del Baluard.

Pot semblar un tema menor, però no ho és, en absolut. Consideram que és un tema simbòlic cabdal. No demanam que no hi hagi un bar-restaurant, el que demanam és que no sigui invassiu, que ho és i molt. 

A continuació reproduim la part essencial de la carta:

És anar en el sentit contrari a l'interès de la ciutadania de Palma, de Mallorca i de les Balears, aprovar una terrassa al Baluard de Sant Pere, que no és desmuntable cada dia, (com han de ser totes les terrasses de Palma), però a més amb un criteri de invasió estètica (amb làmina d'aigua inclosa), de luxe i d'aprofitar-set amb doblers públics, com si fos simplement un decorat pel negoci excloent, que cerca tancar-se amb jardineres i plantes ben altes i altres elements a manera de murs.

El Govern, igual que el Consell i l'Ajuntament són els patrons de la Fundació Museu Baluard. Per tant, és seva la responsabilitat de les greus equivocacions que fins ara s'han succeït amb el beneplàcit dels tècnics.

És cert que és un problema heretat dels anteriors gestors, no obstant els actuals responsables tenen la possibilitat i l'obligació de corregir les errades i defensar allò que convé a la ciutadania.

Ara, amb. les obres il·legals retirades és el moment d'aturar i renegociar la terrassa del Baluard.

Les manifestacions de la presidenta a favor d'una activitat econòmica que no provoqui més invasió i reorienti la rendibilitat turística, han d'anar acompanyades també de fets reals a l'abast de les decisions polítiques. Crear taules per pensar i decidir està molt bé, ARCA hi participa. Però, mentrestant, s'han de continuar prenint decisions en el sentit correcte.

*ARCA prega a la presidenta de les Balears, com cap del Govern, que aturi les decisions preses sobre la terrassa del Baluard i es plantegi un nou disseny amb criteris de transparència paisatgística i sense cap afany que el restaurant sigui el protagonista del mirador. És un mirador públic que vol tenir un bar- restaurant al servei d'un Museu i de la ciutadania local i dels visitants.*

La terrassa del Baluard no ha de ser una Terrassa estil beach club, que és tal com es planteja.

Demanam a la presidenta que actuï amb responsabilitat i valentia, que defensi els interessos de la ciutadania. Si ho fa, la seva credibilitat es veurà reforçada.

Si és necessari,  ARCA es reserva la possibilitat d'interposar els recursos que calguin.