25 d’abr. 2024

ARCA demana que no es derogui la Llei 2/2018, de 13 d’abril, de memòria i reconeixiement democràtics de les Illes Balears





 

ARCA sempre ha mantingut el seu suport a la Llei de memòria històrica balear -Ley 2/2018, de 13 de abril, de Memoria y Reconocimiento Democráticos de las Illes Balears-, especialment en allò que fa referència a l'elaboració d’un cens de símbols amb notables errades i que perseguia no tant l'eliminació d'homenatges injusts, sinó més aviat l'arrasament de determinats vestigis de la història, vestigis per als quals ARCA sempre va considerar més adient la seva contextualització.

De fet ARCA ha estat crítica amb l’aplicació d'aquesta Llei durant la pasada legislatura a causa de la destrucció de monuments que ha implicat.

Tot i amb això, ARCA demana la no derogació de la Llei i una aplicació objectiva que respongui a l’esperit de justícia, homenatge a les víctimes i anàlisi històrica que reculli alhora veritat i reparació. Des d'aquesta perspectiva, ARCA considera que no es pot actuar com si la dictadura i la repressió no haguessin succeït o siguin objecte d'interpretacions subjectives i/o interessades.

Dit això, des d'ARCA hem estat crítics amb el contingut i l’aplicació de la Llei envers determinats elements inclosos al cens de símbols durant la passada legislatura, sempre des d'una perspectiva històrica i de protecció del patrimoni.

D'aquesta manera hem contribuït a salvar el monument de sa Feixina, un element arquitectònic que, l’any 2010 i per decisió unànime de l'equip de govern de l'Ajuntament de Palma (PSOE, PP, Esquerra Unida, PSM, UM i Verds) votaren a favor de la seva resignificació, tot eliminant els símbols relatius a la dictadura i el règim franquistes. Posteriorment, per desgràcia, aquest consens es va rompre i determinats partits demanaren la seva demolició, que finalmente fou denegada pels tribunals en considerar que l'esmentat monument constituïa un bé integrant del Patrimoni històric de les Illes Balears i que s’havia contextualitzat. 

Ara es vol rompre aquest consens en sentit contrari, mitjançant la pretensió, per part de VOX i el Partit Popular, d'abolir la Llei de memòria històrica balear.

FEIM UNA CRIDA AL CONSENS

Des d’ARCA feim una crida al consens i al manteniment de la Llei, en benefici de la convivència i la reparació i la justícia necessàries. El consens de l'època en què es va contextualitzar el monument de sa Feixina l’any 2010 ha de ser el sentiment i el criteri que moguin l’aplicació de la Llei de memòria històrica balear, la qual, al nostre criteri, s’hauria de mantenir i rectificar únicamente en aquelles qüestions, com  ara la de l'esmentat cens, que han demostrat ser font de conflictes innecessaris amb relació a determinats elements que s'hi inclouen. Abolir la Llei, en tot cas, seria una passa enrere incomprensible i injustificada.

ARCA

25 abril 2024