25 d’abr. 2024

ARCA DEMANA LA PROTECCIÓ DEL CONVENT DE LES MONGES DE LA CARITAT DE PORTOCOLOM


EL CONSELL SUSPÈN PER TRES MESOS LA LLICÈNCIA
PER ESTUDIAR SI HO PROTEGEIX

És un edifici que forma part de la història de Portocolom i del seu paisatge humil.

Incomprensiblement aquest convent no es troba dins el catàleg municipal, a pesar de ser un edifici molt important per la història del nucli de Portocolom.

És un edifici humil, propi del que era la zona de Portocolom de Sa Capella, i no deixa de ser un edifici històric per la gran tasca desenvolupada per les monges que des de la seva fundació l'any 1916, es varen encarregar de l'assistència sanitària i de l'educació, fins a la creació del grup escolar de la II República. A partir de llavors va passar a tenir sols preescolar tot i que va continuar oferint assistència sanitària i social a més de l'espiritual.

L'edifici compta amb un claustre parcialment porticat i una capella.

Procés generalitzat de venda d'elements eclesiàstics més humils


Les monges de la Caritat i també altres ordes religiosos, dins un procés que es va repetint de manera generalitzada a tota l'illa, es va desprenent de molts dels seus edificis més humils per manca d'ús actualitzat. De vegades l'administració accedeix a la propietat i es pot revertir a la població oferint usos d'interès general. No obstant en aquest cas, l'administració va renunciar a accedir a la propietat de l'immoble.

Repetim, estam davant un procés generalitzat de venda d'elements eclesiàstics més humils, moltes vegades renunciant l'administració a la seva adquisició deixant passar l'oportunitat. Llavors, aquests béns es veuen sotmesos al mercat immobiliari i en molts casos a la seva desaparició si no estan protegits per cap figura de protecció patrimonial com és aquest cas.
Així, les monges varen vendre i els actuals propietaris han sol·licitat la demolició de l'immoble.


ARCA, AMB EL SUPORT DE SALVEM PORTOCOLOM HA PRESENTAT SOL.LICITUT DE PROTECCIÓ ALS CONSELL INSULAR; RESPONSABLE DE PATRIMONI

Per això, ARCA amb el suport de "Salvem Portocolom" ha demanat la suspensió de llicència de demolició i l'estudi de la figura de protecció adient d'acord amb la Llei de Patrimoni Històric.
Atenent la nostra proposta, el Consell ha remès un escrit a la nostra entitat acceptant estudiar el cas i, si pertoca, cercar una figura de protecció adient.

SA CAPELLA, UNA BARRIADA SINGULAR
D'altra banda, ARCA també ha demanat reiteradament, i ho torna a fer, una protecció adient que la barriada de Sa Capella i part històrica de l'Aduana de Portocolom que eviti la pèrdua del seu caràcter tipològic i la seva autenticitat. A la vegada que ve demanant, i considera urgent, una revisió del catàleg per tècnics i equips competents que permetin la seva protecció efectiva i evitar errades com aquesta.

ARCA
25 abril 2024