26 de febr. 2024

ARCA PUBLICA UN LLIBRE AMB 130 FOTOGRAFIES SOBRE LA OBRA DE L'ARQUITECTE GUILLEM FORTEZA PINYAREIVINDICANT LA PETJADA DE L’ARQUITECTE GUILLEM FORTEZA
UNA APROXIMACIÓ A L’ARQUITECTE GUILLEM FORTEZA, ES EL TÍTOL DE LA PUBLICACIÓ
L’emprenta de Guillem Forteza (Palma 1892-1943) continua viva a Palma i a Mallorca. També a la resta de les Balears.

ARCA ha duit endavant un treball de recerca i recopilació en el que de manera didàctica s’acosta a qui fulleja el llibre, tota la vida i la obra d’un arquitecte que va ser molt més que un creador d’edificis.
Forteza va ser urbanista, va estudiar l’arquitectura tradicional, va exercir de polític i va ser un activista cultural.

A una vida que no va ser llarga, tan sols va viure 51 anys, Forteza desenvolupa una capacitat de creació amb una gran clarividencia.
FEINA DE RECERCA I RECOPILACIÓ FOTOGRÀFICA

La feina de recerca per dur endavant la publicació l’han dut a terme Concha Gallego Estremera, llicenciada en història i Àngels Fermoselle Paterna, vicepresidenta d’ARCA. També s’ha de destacar l’ajuda de la historiadora Encarnación Romero Gil.

La recopilació fotogràfica és dels tres autors. Benet Bohigas, Gallego i Fermoselle

Totes les persones que hi ha participat, son membres d’ARCA i han fet la feina de manera altruista.
L’OBRA DE FORTEZA PERVIU

Encara queda a Palma nombrosa obra de Forteza, algunes de les quals, ni tan sols no s’en sabia prou que fossin seves. Fora de Palma. A més de les escoles, potser la obra més estudiada, també es mantenen nombros edificis públics i privats.

Un primer objectiu d’aquesta publicació és donar a conéixer la magnitud i la importancia de l’obra arquitectònica de Forteza i reivindicar la seva protecció. Hem de destacar que alguns dels seus edificis ni tan sols están incorporats dins els catàlegs de Patrimoni. Entre les obres a destacar de Palma, per posar alguns exemples, estan l’edifici de l’antic cinema Avinguda, el de la Nueva Imprenta Balear, el de Casa Vila, el de Teixits Casals, l’escola de la Soledat o Marivent. Fora de Palma, el Celler de Felanitx i Caubet, chalets i cases a distints pobles a més d’obs públiques. I la seva espectacular obra escolar.

COL:LABORACIÖ DE LA FUNDACIÖ DE CAIXA COLONYA

Per la edició del llibre hem comptat amb l’ajuda de la Fundació Cifre de Colonya, fet que volem agrair.
LA INVESTIGACIÓ CONTINUA

Hem de confesar que ja hen fet noves descobertes d’obres den Forteza, que no están inclosesa aquest llibre, i que no es sabia públicamentque fossin seves.

Poc a poc anirem enriquint aquesta investigació i ho anirem donant a conéixer.

LA PRIMERA PRESENTACIÓ AL PÚBLIC SERÀ DIMECRES DIA 28 A LES 19H AL LOCAL D’ARCA, C/ CAN OLIVA 10. PALMA

Aprofitarem que tenim l’exposició de l’arquitete al nostre local i farem una presentació informal per posar en valor l’obra i reivindicar-la.