12 de set. 2023

UN HOMENATGE CÀLID I AMB MOLTA PARTICIPACIÓ A LA MEMÒRIA DE MARIA JOSÉ MASSOT

L’acte d’homenatge a Maria José Mas finssot celebrat ahir al pati de Can Balaguer va comptar amb una nombrosa assistència i les intervencions de moltes persones que varen relatar l'experiència professional i personal amb na Maria José.

Especialment es va destacar la seva professionalitat, voluntat fèrria i capacitat de fer feina en equip, així com l'habilitat de fer-ho tot mentre creava i cuidava una família nombrosa, en una època en què la conciliació familiar era una quimera. I producte de tot això ens queda un llegat en matèria d'investigacions, de sistemàtica d'arxiu i en publicacions de gran qualitat.
Àngels Fermoselle va moderar l’acte i va recodar com na Maria José va saber traslladar el seu saber i experiència, durant els darrers anys, al servei de l’acció per a la defensa del Patrimoni des de l'entitat ARCA.
Pilar Ribal, actual directora general de Patrimoni I Interpretació de la Ciutat, alabà especialment la seva capacitat d’organització  i coordinació, ja que Maria José, que ostentà el mateix càrrec,  coordinà  una área que ara està dividida en dues. També va emfatitzar lo important que era per la memòria del nostre llegat cultural la seva tasca d'autentificació dels bens patrimonials, acudint sempre a les fons documentals originals.
Pedro de Montaner, que va ser el seu cap de departament a l’Arxiu de Palma i amic des de l'adolescència, ressaltà l’art de la col•laboració que. posseïa na Maria José. Tots dos volien i aconseguiren un Arxiu  obert al servei de la ciutadania i investigaren nombrosos temes, entre els quals recordà amb afecte els relacionats amb la sanitat. Maria José és part de l’índex de la meva vida, va concloure.

Maria Massanet,  arxivera de Capdepera, recordà amb emoció i afecte l’admiració que sentia per na Maria José i la llarga amistat que durà sempre, des de l’any 1981. Destacà la importància de les feines que compartiren creant els primers arxius a pobles com Costitx, Sant Llorenç, Artà, Andratx.. Era la prehistòria de l’arxivistica a Mallorca.

Beatriu Zamorano explicà com amb na Maria José es va donar un impuls a la recent formada Associació d’Arxivers de la Part Forana, passant a ser l’Associació de Mallorca, amb visió de futur i criteris d’arganització. Va ser fonamental l’establiment del quadre de classificació, sistemática imprescindible que Maria Massanet també va destacar.

Joana Seguí, restauradora, va fer feina colze a colze amb Maria José Massot a Can Balaguer, i aquesta feina de recuperació patrimonial va segellar un vincle i molta admiració, també.

També tingueren paraules d’homenatge Catalina Cantarelles, professora d'història de l’art de la UIB, que rememorà emocionada la lectura de la tesi doctoral, fet que també destacà *Isabel Moll, catedrática d'Història Contemporània. Kika Coll, que va ser DG de Patrimoni del Consell i gran entesa en mobles, va ressaltar la importància dels llibres sobre la matèria dels quals fou autora Maria José. Isabel Pérez, coordinadora cultural de Can Balaguer, també va. recordar la seva feina conjunta en la posada en marxa de l’edifici restaurat, mentre que la vicepresidenta del Consell de Mallorca, Antònia Roca i el director general de Cultura Pedro Vidal també prengueren la paraula per agrair tota la seva tasca.   

Pere Ollers, president d’ARCA recordà com la feina de na Maria José marcà una època en la valoració d’un patrimoni tan sensible com és el documental, de vegades ignorat.

Finalment el batle de Palma, Jaime Martínez, a més d'amic personal de Maria José Massot, anuncià que la seva feina perviurà de qualque manera al futur Centre d'Interpretació de la Ciutat.

Hem de valorar molt positivament que estaven presents a l’acte nombrosos membres dels distints partits de l’actual oposició, fet que demostra la seva dimensió humana i professional més enllà d'ideologies.

La família
Tota la família de na Maria José Massot va estar present a un acte que va ser enriquidor i va aconhortar tots els presents. La seva germana Paula Massot va parlar en nom de la família, recordant com fa tan sols un mes va acudir a Can Balaguer amb  na Maria José i li explicava part de la seva feina amb una lluentor plena d’emoció als ulls: l'emoció que genera l’amor al Patrimoni que sentia la nostra estimada amiga i companya Maria José Massot, i que perviu i perviurà sempre amb nosaltres.

ARCA vol agrair a Can Balaguer, un espai tan vinculat a María, José Massot i a l'Ajuntament de Palma, la seva ajuda i col·laboració per fer realitat aquest acte.