9 de set. 2023

ARCA DEMANA UNA RESTAURACIÓ URGENT I COMPLETA DEL TEATRE SOLLERIC “LA DEFENSORA”



Davant  l’esbucament parcial del Teatre “Defensora” de Sóller, ARCA recorda que fa més de 2 legislatures que hem demanat a totes les Administracions la implicació en la restauració d’aquest Teatre.

Una vegada més es demostra que és molt important conservar i mantenir, dedicar partides a aquestes tasques en tot el patrimoni històric, a càrrec dels seus titulars (amb molt més motiu si es tracta d’administracions públiques).

Per més argumentar, aquí es demostra que els projectes de restauració i rehabilitació s’han de dotar adequadament i s’ha de fer un permanent seguiment del seu estat.

I hi ha hagut aquest seguiment i, a més a més, ha estat sotmès l’immoble a les tensions del temporal inusual d’aquests dies.

FA TRES LEGISLATURES QUE INSISTIM DES D’ARCA

Des de fa més de tres legislatures ARCA ha posat el focus en aquest patrimoni industrial de Sóller (entre d’altres béns culturals ben valuosos d’aquest municipi).

Aquest Teatre forma part del patrimoni històric de Sóller, fa present el passat industrial del municipi, juntament amb els immobles de “Fàbrica Nova” i de “S’Escorxador municipal”, també mancats d’intervenció i de restauració.

El Teatre Defensora és un exemple únic a Balears  i de la que en queden poc exemples a l'estat espanyol d’arquitectura civil industrial de finals del s.XIX. Tenía un especial interès la seva estructura de ferro i la hermosa coberta de fusta, així com alguns telons probablement dibuixats pel fill Il.lustre de Sóller Cristofol Pizà Salero.

Que els fets actuals servesquin de lliçó per totes les Administracions és la mínima cosa que podem exigir, sense perjudici que, per escrit i quan tenguem més informació, plantegem altres accions que considerem útils per veure acomplerta aquesta exigència.