31 de maig 2021

Sa Feixina és Patrimioni. Satisfacció per la sentència.

LA SENTÈNCIA DEL TSJIB SOBRE SA FEIXINA, UNA EXCEL•LENT NOTÍCIA PER AL PATRIMONI

ARCA, una de les entitats que vàrem presentar el recurs judicial a favor de la conservació de Sa Feixina, vol manifestar la seva satisfacció per la sentència que determina que el monument de sa Feixina és Patrimoni, i que per tant s’ha de preservar.

Des d’ARCA hem mantengut sempre una postura clara de defensa del monument, basant els nostres arguments en tres qüestions fonamentals:

1. El valor arquitectònic del monument. Obra de l’arquitecte mallorquí de renom internacional Francesc Roca Simó.

2. El seu valor històric, ja que el monument, originalment, va ser erigit en record a un fet històric i a les víctimes d'un episodi de la Guerra Civil. El pas dels anys l’havia convertit en una simple fita urbana, referència del barri de Santa Catalina i l’any 2010, l’Ajuntament de Palma, governat per Aina Calvo, el va adaptar a la tan necessària Llei de Memòria Històrica, que reconeix totes les víctimes i així va quedar transformat en el que és ara: un monument contra totes les guerres i les dictadures.

3. El valor de la unanimitat, perquè la decisió d’Aina Calvo i del seu equip de govern va rebre el suport de tots els grups polítics que en aquell moment estaven representats a l’Ajuntament de Palma: PSOE, PSM, VERDS, EU, UM i PP. Aquest consens, per desgràcia, va ser menyspreat per l’Ajuntament dues legislatures més tard, quan pretengué la demolició del monument.

FEIM UNA CRIDA AL CONSENS QUE MAI S’HAVIA D’HAVER ROMPUT.

El patrimoni no té ideologia. El pas del temps despulla els monuments, els edificis i els símbols de qualsevol connotació ideològica, de manera que romanen a les nostres ciutats com a testimonis del pas del temps. Aquesta és la funció de la lluita per la conservació del patrimoni: mantenir en peu aquelles fites que constitueixen autèntics notaris del temps passat.

CREIM QUE HA ESTAT UNA GRAN EQUIVOCACIÓ PER PART DEL GOVERN DE CORT DUR ENDAVANT LA PROPOSTA DESTRUCTIVA PER AL MONUMENT DE SA FEIXINA

Ara, amb aquesta sentència que reconeix els valors patrimonials del monument de sa Feixina, des d’ARCA volem fer una crida a recuperar el consens i a abandonar els intents de tergiversar el significat d’un patrimoni que és de tothom.

Tenim el convenciment que aquest consens és desitjat per la immensa majoria de la ciutadania de Mallorca.

Confiam que les institucions balears del Consell de Mallorca i de l'Ajuntament de Palma assumeixin la sentència i optin per la reconciliació, la unió de la gent i el Patrimoni.

És una molt bona notícia que el TSJIB s'hagi pronunciat a favor de conservar el patrimoni cultural illenc i de Ciutat!