11 de nov. 2019

Recorregut embARCA't: “Els comerços antics de Palma II”.

Forn des Teatre, una de les façanes comercials més belles de Palma,
avui segueix oferint productes de qualitat gràcies al Fornet de la Soca.
ARCA va organitzar el passat dissabte 9 de novembre un recorregut embARCA't titulat: “Els comerços antics de Palma II”, dirigit per Josep Borne Mas professor d'història.

El recorregut fou la segona part d'una visita realitzada a l'any 2017. Degut al nombre de comerços encara existents i que no poguerem tractar la vegada anterior, decidirem organitzar un altre itinerari on posarem en valor els comerços encara existents i recordar els comerços emblemàtics que hagueren de tancar les seves portes.

El recorregut començà per Musical Via Roma, negoci veïnat d'ARCA al carrer de Can Oliva cantonada amb la Rambla. Posteriorment, dedicarem un merescut homenatge als forns i pastisseries com són el Forn Fondo, el Forn des Teatre (convertit en l'actualitat en el Fornet de la Soca) i el desaparegut Can Frasquet.

Posteriorment, visitarem Vidres Gordiola, documentat al segle XVIII, Casa Vila, inaugurat al 1929, Can Joan de s'Aigo, fundat al segle XVIII, però ubicat al carrer Sans des dels anys'70 del segle XX, la Mimbreria Vidal i La Montaña, fundat a 1941 al carrer de Jaume II.

Josep Borne dirigint-se a les persones assistents,
davant l'antiga pastisseria de Can Frasquet.
També ferem un record dels negoci que hi havia al carrer de Colom, molts d'ells ja desapareguts, com serien La Balear (nº1), Modes Ivory (nº7), La Casa de la Mitjos o la joieria José Miró (nº11), Establiments Victòria (nº13), Sabateria Estarellas (nº13a), La Parisien (nº13b), Perfumeria Rillova (nº15) i a l'atre costat de carrer trobaríem Magatzems Salvat (nº2), Joies Forteza (encara obert des de 1885 al nº 2a), La Gruta (nº4), Farmàcia Miró (nº6), Caixa d'Estalvis i Pensions (nº8), Senyora Mari Rosa (nº8a), Rellotgeria Española (nº10, actualment es situa a la plaça de Cort), Pastisseria la Confiança i Rellotgeria Alemana (nº12 i 14, actualment ho ocupa la Rellotgeria Alemana), Farmàcia Antic (nº16), La Escocesa (nº16a), Casa Banqué (nº18), Merceria Colon (nº18a), Faixes Reina (nº20), Modes Fémina (nº20a) i Ca na Maria des Cego (nº20b).

Informació elaborada per Catalina Miró Valls, alumna de l'UOM.