28 de gen. 2019

Recorregut embARCA't: "Visita al castell i fortalesa de Sant Carles".

Àngel Aparició dirigint les seves explicacions davant la
murada del castell de Sant Carles.
ARCA va organitzar el passat dissabte 26 de gener una “Visita al castell i fortalesa de Sant Carles ”, la qual fou dirigida per Àngel Aparició,president del GEFB (Grup d'Estudis de Fortificacions de Balears) i comptà amb la col·laboració del també especialista en història militar Joan Bernat.

La visita amb l'especialista d'estudis històrics de fortificacions de Balears ens va permetre conéixer molt millor i d'aprop l'evolució històrica del castell de Sant Carles, contruït a l'any 1612 i la posterior ampliació, on es construí una fortalesa a l'any 1662.

HISTÒRIA DEL CASTELL I FORTALESA DE SANT CARLES

Fortificació que defensa la rada de Portopí. Es proposà la construcció l'any 1600. L'ordre de construcció va ser donada per Felip III el 1608 i l'obra començà l'any 1610 i s'acabà el 1612. El finançament es repartí entre la monarquia i el Col·legi de la Mercaderia. Primer rebé el nom de castell de Portopí i més endavant es dedicà a Sant Carles, probablement en honor al virrei Carles Coloma i de Melo.

On es construí, on hi havia el far vell, que fou demolit. Posteriorment, de 1662 a 1663, el castell s'amplià a partir del nucli rectangular inicial, encara conservat, amb quatre baluards. Es construí una nova circumval·lació amb quatre baluards, amb capacitat per a sis canons. A partir d’aquesta ampliació adoptà la forma de polígon irregular. A l’entrada de 1662 (avui en desús) hi ha dos escuts de la ciutat i un de la Corona d’Aragó.   

El 1762, es construí una bateria avançada amb capacitat per 10 canons a ponent de la fortalesa, per protegir Cala Major. El 1940 la bateria quedà separada del castell, quan es construí la carretera del dic de l’oest. Entre 1890 i 92 es reforçà la cortina sud amb un contrafort, que després s’ocultà amb un terraplè, perquè s’instal·laren 6 peces de 24 cm., anomenats canons Ordóñez i 2 de 15 cm.  

Al segle XIX es començà, al costat del castell, el Dic de l'Oest, que s'acabà el 1938. L'any 1936, els revoltats contra la República tancaren part dels presos polítics, dins el castell de Sant Carles i dins el de Bellver. Durant la Guerra Civil s’instal·là una bateria antiaèria.  

L'any 1981, el castell es convertí en seu del museu històric - militar, amb material sobretot del segle XIX i XX, i una secció dedicada al general mallorquí Valerià Weyler i Nicolau. De l'època anterior a l'annexió de la Corona d'Aragó per Espanya, hi ha una notable col·lecció de bales esfèriques de pedra de les companyies d'artilleria del Regne de Mallorca, procedents de l'Almudí, o Redreç de l'artilleria (obradors o tallers), de Palma.