17 d’oct. 2018

El Ple del Consell de Mallorca es compromet per unanimitat a catalogar el velòdrom del Tirador.

El ple del Consell de Mallorca ha aprovat una moció per instar l’Ajuntament de Palma a la catalogació patrimonial del Velòdrom de Tirador i la seva inclusió en el Catàleg municipal d’edificis protegits que actualment està en fase d'actualització. Segons la moció, en cas que en un termini de cinc mesos aquesta no es fes efectiva seria el Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca qui iniciaria els tràmits per a la seva protecció com a Bé Catalogat a partir del mes de març de 2019.


L'historiador Manel Garcia ha intervingut en nom d'ARCA en una moció presentada pel grup polític de Ciutadans.

La iniciativa esmentada va ser presentada per la consellera de Ciudadanos, Cristina Fiol, i va rebre el suport d’ARCA a través d’una comunicació de Manel García, soci de l’entitat i autor del llibre “El velòdrom de Tirador. Una història de l'esport a Mallorca”, que va emfatitzar les qualitats del Tirador, una de les instal·lacions esportives més antigues a nivell mundial (construïda el 1903) i
coneguda en el seu temps com la catedral del ciclisme, a més del seu valor com a obra d’enginyeria, punt de trobada social i el seu paper crucial en el desenvolupament del ciclisme local i altres esports.

La moció va ser aprovada per unanimitat de tots els grups del Consell de Mallorca.


Intervenció de Manel García al Ple del Consell de Mallorca de dia 17 d'octubre en representació d'ARCA

Senyor president, senyors consellers i públic assistent,

Us dirigesc aquestes paraules en nom d’ARCA i també com a coneixedor de l’element que ens ocupa: el velòdrom de Tirador, que com ara us explicaré és molt més que una pista ciclista en desús.

Per començar, Tirador fou la pista ciclista més important de l’Estat durant més de seixanta anys, des de la seva inauguració l’any 1903. És la pista més antiga de Mallorca, de tota Espanya i la dotzena més antiga d’Europa i de tot el món. Fou tancada el 1973 i es conserva casi petrificada, com quan fou inaugurada; per això és un exemple valuós d’un temps passat, quan el ciclisme mallorquí en pista dominava el món amb figures com Guillem Timoner. Fou coneguda popularment com la catedral del ciclisme, perquè mai va ser un velòdrom més.

A Tirador s’hi practicaren altres esports com futbol, bàsquet, boxa, motociclisme, atletisme o patinatge quan aquests esports començaven a practicar-se a Mallorca ara fa 80, 90 o 100 anys, així que el seu paper a nivell poliesportiu també ha estat clau. Fora de l’àmbit esportiu fou un punt de trobada ciutadà per a la celebració de tot tipus d’actes, festius i artístics, espectacles i concerts. En fi, el recinte fou un espai social de primera magnitud.

Com a obra d’enginyeria és un element excepcional. La seva estructura, de 115 anys, manté una gran fortalesa a pesar de dur 45 anys clausurada, i degradada només superficialment perquè fou concebuda per perdurar, com les antigues obres de l’època clàssica. Cal destacar l’edifici que l’acompanya: es Xalet, de Gaspar Bennàzar, nom crucial de l’arquitectura mallorquina. En el seu extens catàleg és una obra de petites dimensions però no pas secundària ni mancada d’originalitat, que també mereix ser recuperada.

Tirador fou peça clau en la incorporació de Mallorca a la modernitat europea a principis del segle XX. El pas constant de figures ciclistes estrangeres durant més de sis dècades va donar a conèixer l’illa a nivell internacional. Es a dir: la pista va col·locar Mallorca en el mapa europeu, abans que ho fes el turisme.

Potser vos soni estrany que una instal·lació esportiva tengui valor patrimonial; de fet, el paper de l’esport en la nostra societat encara és recent en termes històrics. Però hem de recordar que això passava amb altres elements com naus industrials, mines o pedreres, abans ignorats però ara valorats. Com ells, Tirador ha transcendit el seu ús original i ara reclama el seu espai: hem d’anticipar-nos a un fet que aviat serà normal.

Fa pocs anys la pista havia de desaparèixer perquè tot aquest bagatge es desconeixia. Això ha canviat i es preveu la seva rehabilitació, però és necessari que rebi una protecció patrimonial d’acord amb la seva vàlua. Altres elements similars, com el Frontó Balear, els vàrem perdre; però Tirador encara el tenim aquí.

Per acabar, des d’ARCA demanam el vostre vot favorable a la moció, d’acord amb el pes històric, social, patrimonial i arquitectònic de Tirador. I si pot ser de manera unànime, per donar-li més força. Moltes gràcies.