Biel Oliver explicant a la finca des Vinyol. |
ARCA amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears ha organitzat la cinquena visita del programa Agricultura, paisatge i patrimoni.
El passat dissabte dia 20 d'octubre es visità la finca des Vinyol, situada al camí de Son Fangós, del terme municipal de Manacor. Aquesta empresa familiar desenvolupà producció d’agricultura ecològica i fou un referent a Mallorca, ja que fou de les primeres a l’illa en implantar aquest sistema, després d’un viatge a Israel a finals dels anys’80 per part del seu propietari, el Sr. Biel Oliver. Durant tres dècades han produit una varietat de productes agrícoles: verdures, hortalisses i fruites, de primera qualitat i a un preu molt competitiu, on el client es podia emportar a ca seva una senalla amb diferents productes frescs de temporada.
La finca des Vinyol treballà a ple rendiment durant tot l’any fins fa una sèrie d'anys, per tal de produir i oferir una varietat de productes de temporada durant qualsevol època. La finca autogenerava tota la seva producció i reciclava els seus residus, que servien com a combustió per als nous conreus.
Casa on va viure fra Juníper Serra al barri del Barracar a Petra. Fotografia: Pep Camps. |
Un cop finalitzada la visita, ens dirigirem a la localitat de Petra, on gaudirem d’una visita especial, les primeres pases de fra Juníper Serra (1713-1784), un dels mallorquins més universals que ha donat aquesta terra, nascut al barri del Barracar de Petra i que als 35 anys abandonà Mallorca per embarcar-se fins a les Indies, on fou el fundador de diverses missions al llarg de la costa de California, que s’han convertit a dia d’avui en importants centres urbans dels Estats Units i Mèxic.
Des de l'any 1959 l'Associació d'Amics de fra Juníper Serra vetlla pel manteniment i conservació de la casa on va viure durant els seus primers anys aquest il·lustre personatge, la qual encara conserva un aire de l'època, després de ser restaurada a l'any 1932. La mateixa associació s'encarrega d'atendre el museu dedicat a la memòria del frare franciscà i del seu recorregut com a missioner per la costa oest de nord-amèrica. Peces interessants vengudes des d'Amèrica de forma voluntària i altres donades des de la pròpia Mallorca confeccionen un petit espai que ens fa entendre un poc millor la vida i l'obra d'un dels mallorquins més importants que ha donat la nostra història.
La propera visita del programa serà dissabte 27 d'octubre a la Confraria de Pescadors de Portocolom i posteriorment visitarem el jaciment arqueològic de Closos de Can Gaià.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada