Bàrbara Mesquida dirigeix les seves explicacions a l'interior del celler de vins Mesquida Mora. |
ARCA amb la col·laboració de la Conselleria de Medi Ambient, Agricultura i Pesca del Govern de les Illes Balears va organitzar el passat dissabte 29 de setembre la quarta visita del programa “Agricultura, paisatge i patrimoni”.
La idea d'aquest projecte és visitar diferents indrets de producció agrícola-ramadera, perquè els visitants puguin conèixer de primera mà com s'elaboren els productes i com es treballa al camp. Volem donar la visió que el camp de Mallorca encara és viu, on hi ha unes persones que el treballen i gràcies a elles, conservem un paisatge natural que és patrimoni d'aquesta illa i que ha alimentat a tantes generacions durant la nostra història i que encara té la seva importància en l'economia mallorquina.
Vinyes de Mesquida Mora. |
La visita als vins Mesquida Mora (Porreres) es complementà amb una visita posterior al cementiri de Porreres, lloc de repressió durant els anys de la Guerra Civil, on poguerem comptar amb les explicacions de l'historiador Tomeu Garí, qui ens aportà les darreres informacions sobre l'exhumació de la fossa comú de Porreres, on es pogueren recuperarar els cossos de 55 persones assessinades pel regim franquista.
Per finalitzar el programa, anarem fins al puig de Monti-sion, on poguerem gaudir del seu magnífic santuari, documentat a finals del segle XV i que entre el segle XVI i 1835 fou un centre d'ensenyament de gramàtica llatina.
Cementiri de Porreres, on Tomeu Garí ens explica els treballs d'exhumació de la fossa comú. |
Bàrbara Mesquida prové d'una empresa de vineters de quatre generacions, la qual es constituí com a societat anònima l'any 1994 amb el nom de vins Jaume Mesquida, tot i que inicialment fou fundada per Jaume Mesquida Barceló el 1945 als carrers de sa Vileta i Pou Florit. Als anys'80 tenia 25 quarterades de vins repartides en 10 finques. El 1975 introduïren ceps de Borgonya i Aquitània. De les seves finques treien el 85% de la verema, la resta la compraven als pagesos.
El 1994 produïren vins fins de qualitat, com negre de criança, blanc varietat i fruital i blanc de criança. Fou la primera empresa de Mallorca que produí cava, 2.000 botelles l'any 1993 i 7.500 botelles l'any 1994. Entre vi i cava, l'any 1994 es produïren 80.000 botelles, de les quals s'exportaren a Alemanya, Bèlgica i Suïssa. En l’actualitat produeixen un total de 210.000 botelles.
Santuari de la Nostra Senyora de Monti-sion. |
Fa 7 anys, decidiren tancar el celler del centre de Porreres i obrir-ne un de nou amb el nom de vins Mesquida Mora, on convertiren les seves vinyes a cultiu biodinàmic fi així comença la nova aventura amb l’elaboració d’uns vins que expressen el potencial d’una vinya més viva, més sana, més autèntica.
La propera visita es durà a terme dissabte 20 d'octubre a la finca d'agricultura ecològica es Vinyol (Manacor) i ho complementarem visitant la localitat de Petra.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada