30 de set. 2016

ARCA es felicita per l'enteniment, que suposarà la protecció de la Central Tèrmica d'Alcúdia

ARCA havia seguit d'aprop aquests darrers dies, la situació de perill que corria la Central Tèrmica d'Alcúdia, inaugurada a 1957 i construïda per l'arquitecte Ramón Vázquez Molezún.

Cal recordar que aquest bé cultural, junt amb la Fàbrica Nova de Sóller i es Sindicat de Felanitx són els únics elements culturals de les Illes Balears que formen part del Pla Nacional de Patrimoni Industrial impulsat pel Ministeri de Cultural. Llavors, la seva destrucció no hagués estat entesa, ni a dins, ni a fora de Mallorca.

ARCA vol felicitar a les parts reunides ahir (Ajuntament d'Alcúdia, Consell de Mallorca i GESA) per arribar a un acord d'enteniment en quant a la protecció de la Central Tèrmica d'Alcúdia i dissipar qualsevol dubta sobre la possible destrucció.

Desitgem, que en futurs contactes o reunions es pugui arribar a un consens ampli, sobre l´ús futur d'aquest bé cultural.

ARCA recorda que cal incloure també el poblat de treballadors de GESA

Mural a l'església del poblat de GESA a Alcúdia.
ARCA voldria recordar també, l'abandonament del poblat de GESA, realitzat a la mateixa època de la Central Tèrmica i projectat per l'arquitecte Josep Ferragut. El poblat està comprés per les cases dels treballadors de la Central Tèrmica, una església de 1961, un casinillo i una zona esportiva.


Des de l'any 2008, venim demanant que s'actuï en aquest indret. Llavors, a l'hora de redactar un projecte de recuperació de la Central Tèrmica d'Alcúdia, s'hauria de tenir en compte aquest indret, per poder entendre tot el conjunt industrial, que formà part d'una època.