5 de gen. 2016

Lliurat un regal de reis reivindicant no destruir Sa Feixina

Regalam al Batle de Palma un dibuix de Goya que és un clam en contra de la destrucció de Patrimoni.

Lliurem còpies pels dos tinents de batle, Antoni Noguera i Aurora Jhardi
L’objectiu és posar en evidència la barbaritat que implicaria destruir el monument de sa Feixina.

Explicació del dibuix “No sabe lo que hace”. De Francisco de Goya.

Dibuix número 19 de l’Àlbum E, conservat a  Staatliche Museen Preußischer Kulturbesitz, Kupferstichkabinett de Berlin. Realitzat entre els anys  1814 i 1817.

A la imatge un home, piqueta a la mà, destrueix una escultura. En Goya escriu: “No sap el que fa”. No importa què representava concretament l'escultura. Tampoc no importa la ideologia d’aquell home. En Goya plasma a principis del S. XIX, una crítica a la destrucció del Patrimoni.

La intenció d'ARCA és que el batle capti el missatge que ja fa dos-cents anys va dibuixar aquest artista universal.

Si en època de Goya i durant una guerra, ell ja va considerar intolerable la destrucció del patrimoni.... ara, quan no hi ha cap alteració de l’ordre ni il.legalitat,  encara és més imperdonable la destrucció d’un monument que forma part de la història personal i col·lectiva de la ciutat de Palma.

ARCA demana al batle Sr Hila i als seus tinents de batle que rectifiquin i estudiïn alternatives per conservar el Monument de sa Feixina.

La destrucció del monument de sa Feixina seria una destrucció d’un element patrimonial que compleix la Llei de Memòria Històrica i que va ser transformat l’any 2010 amb l'opinió unànime de tots els grups municipals. Ni és un monument feixista ni la ciutat mereix veure com uns polítics destrueixen la seva memòria visual i la història.

Al regal entregat avui hem escrit devora el dibuix: senyor Hila, senyor Noguera, senyora Jhardi, aprenguin del missatge d’aquesta obra de Goya.

Volem recordar que tot i que el Consell de Mallorca no ha volgut catalogar el Monument de sa Feixina  com element insular, de cap de les maneres els representants de la Ponència Técnica del Consell de Mallorca avalen la destrucció del monument de sa Feixina. De fet, el tècnic del Cap de Servei de Patrimoni del Consell de Mallorca és de l’opinió de que l’Ajuntament de Palma hauria de incloure-ho al catàleg de Palma.

Hi ha alternatives.  Els responsables de l’Ajuntament de Palma no poden destruir el monument de sa Feixina i enterrar doblers públics i patrimoni.


ARCA , amb aquest dibuix, convida al batle a reflexionar i a estudiar les alternatives que es puguin plantejar per evitar una destrucció que cap partit present a Cort duia al seu programa electoral.