Senyor Director:
És sabut que gairebé el 95% del seu patrimoni històric és religiós o relacionat d’aprop o de lluny amb l’Església. Raó de més perquè el tractament que l’esmentat patrimoni rebi dels seus gestors (Comissió de patrimoni de la Diòcesi, ecònoms, consells parroquials etc.) sigui escrupulós i acurat.
Ve al cas aquesta introducció perquè a l’esglèsia de Sant Miquel de Ciutat, una de les esglèsies més visitades de Mallorca -i convidam a tota la ciutadania a veure-ho- s’ha llevat, de la capella primera, entrant a la dreta, la mampara de tres cossos de vidre esmerilat amb remat de fusta que feia tancament, i s’ha tornat a montar el retaule tradicional. ARCA vol donar l’enhorabona a l’ecònom, al vicari i a tot l’equip de Sant Miquel per aquesta decisió valenta i gens fácil. Rectificar és de savis!
Aquesta intervenció de fa quinze anys, es va fer amb la millor voluntat de posar una capella Penitencial “moderna”, però que, a mesura que ha passat el temps per damunt resultava vulgar i extravagant, impròpia per al temple. Està clar que els experiments “s’han de fer amb gasosa”, i han de poder ser remoguts i mai fer-se a costa de llevar- com en aquest cas- el que hi havia, que no era espectacular però sí molt digne.
Que ningú dedueixi d’aquestes paraules prevenció contra l’art contemporani ni contra la modernitat o l'apropament del clergues als feligresos. Tan de bo que n’hi hagués més, sempre amb la condició que sigui digne, quedi integrat en el “discurs” estilístic del temple (vegeu la portalada d’Elies Torres a l'Església dels Sagrats Cors) i sense destruir intervencions anteriors (Capella de Barceló a la Seu).
A Sant Miquel, l’equip té l’encert d’introduir, temporalment, elements que donen joc a l’àmbit espaial segons l’època de l’any: Llit de la Mare de Deu d’Agost; Nadal etc. Ara mateix un quadre de gran format de Falconer dona una contrapunt expressionista al barroquisme del retaule; però aixó sí: només hi romandrà quatre setmanes.
En resum, ARCA anima als ciutadans fer un seguiment d’aquestes intervencions i a opinar lliurement sobre el que, en definitiva, és el Patrimoni de tots.
Pere Ollers Vives
President d’ARCA
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada