22 d’ag. 2008

Deteriorament del poblat de GESA a Alcúdia

Imatge: Un moment de la roda informativa devant de l'esglèsia del poblat

ARCA ha participat com a convidat en un acte organitzat per la secció sindical de UGT Endesa per donar a conèixer l'estat de deixadesa en que es troba el conjunt de cases, edificis i infraestructures que integren el poblat de Gesa, situat vora l'antiga central tèrmica, en el Port d'Alcúdia.
El projecte d'aquesta àrea residencial fou dissenyat per l'arquitecte Josep Ferragut per encàrrec de l'empresa Gesa i es va executar a partir de l'any 1957, constituint un dels pocs exemples de colònia industrial a les illes Balears.

LES CASES

Es tracta de les cases destinades als treballadors de la central tèrmica. Estan situades al costat nord de la carretera d'Aucanada, just en front de la central.


La tipologia de les cases respon a habitatges unifamiliars d'una sola planta, de diferents categories, segons el càrrec del treballador, de les quals 24 tenen una superfície de 104,24 m2 (tres habitacions, sala d'estar i menjador, rebost, entrada, bany i porxada amb bugaderia).
Les destinades als enginyers són més grosses, amb 158m2 (quatre habitacions, sal d'estar i menjador, rebost, entrada, bany i porxada amb bugaderia).
Les façanes responen a una arquitectura senzilla i funcional, fent ús d'una combinació (emblanquinat i llosa) molt particular i característica del arquitecte.
El nombre total de cases és de 30, de les quals hi ha 13 ocupades i 17 desocupades.

ALTRES DEPENDÈNCIES

Esglèsia: El projecte data d'octubre de 1958, i fou beneïda en dia 1 de juliol de 1961.
L'advocació del temple, encara obert al culte, està dedicada a Nostra Senyora de la Llum, en homenatge al seu promotor.

La planta és d'una sola nau, de forma trapezoidal

L'arquitecte Josep Ferragut tengué carta blanca per fer el que va voler, fins el derrer detall.


Casinillo

Es tracta de l'edifici situat al cantó dret del carrer Barca de bou, quan entram al poblat.Aquest edifici allotjava sales de lectura, cafè, biblioteca, sala femenina, sala de jocs per a nins, guarderia, sales de bany i porxada. Era, de fet , un centre de relació social multifuncional.

Piscina i zona esportiva

Del projecte inicial datat l'any 1962, només es dugué a terme la piscina, el camp de tennis, el vestidor i la casa del guarda. Aquestes instal.lacions ocupen una extensió de 4.000 m2, devora la mar, al costat de l'actual port comercial. Actualment ja no són propietat de GESA.


Text: Secció sindical UGT Endesa


dBalears.com 23-8-2008 Alcúdia: Un poblat inhabitable
diariodemallorca.es 23-8-2008 Port d'Alcúdia: El poblado de Gesa se encuentra en visible estado de abandono

1 comentari:

jac ha dit...

La grafia correcta és Alcanada.